23.04.2007

Muzika vredna imena in njeno nasprotje-zvočna kulisa

Objavljeno v Družbena kritika avtor samokodela

Včasih se človek vpraša, kakšni vzgibi ženejo takšne ljudi, pa na koncu ugotovi, da je to seveda denar. Namreč ljudi, ki ustvarjajo zvočne kulise s tem da vklopijo ritem mašino na klaviaturah, samplajo golico in napišejo gasilski veselici primerno besedilo, z oh tako do g točke globokimi metaforami, kjer janezek s svojo brizgalno gasi potrebo mlade mrhe po beljakovinah. Potem daš gor še dve plastik frkli s pravimi velkimi joški, ker to pa je en res redek talent, ne?? Hkrati še upaš, da imata vsaj šest tonov razpona in da ne bosta pozabli besedila, no pa saj imata playback!! Pa slavni in bogati sta, saj to je cilj, ne??

Super!!! Zvočna kulisa skratka, ki v raznoraznih poneumljajočih oddajah obdrži nerazmišljujoče in nekritične, v njihovem pobebljenem zibanju. Pa še kakšen vic damo vmes pa bo!!!

Kaj pa Muzika z veliko začetnico, ki si zasluži to ime??!!! Glasbenik kot obsedenec, zbiralec plošč, človek ki ga glasba povsem čustveno prevzame in ki sploh ne razume pojmov slava, denar in ne zna pametno preanalizirati pogodbe na založbi. Človek vadi, pada v trans, se boji, razdaja svojo vero v poetičnost glasbe, brez da bi sploh pomislil, da bi bil na odru zato, da bi se razkazoval.

Nešteto ur igranja, komponiranja, čustev, bolečine(tudi Predin je kritiziral zaradi bolečine, ne ker bi mislil da je nekaj več) in osamljenosti, ki ostane za vsem tistim vrvežem čustev, tako v majhni dvorani kot na štadionu. Tu ni razlike, kvečjemu manjša dvorana je tisto, kar si bo pravi glasbenik želel, ker bi lahko bolj intimno kot na štadionu zaigral kakšno balado.

Skratka, hudo mi je ob vsej tisti gnilobi, ampak radia tako ne poslušam, če pa slučajno kdaj naletim na kakšno bedno turbo sranje, vržem radio skozi okno in kupim novega, ker je postal okužen(heh).

Moja največja obsesija so poleg Vlada Kreslina Led Zeppelini. O njih in o Vladu bom vsekakor še pisal, za začetek pa zgoraj dodajam moje interpretacije komadov Zeppelinov: Stairway to heaven in Going to California,Kreslinovo: Namesto koga roža cveti in moji pesmi Cesta in Pot na Venero.

 • Share/Bookmark
 
Objavo lahko komentiraš, ali pa s svojega bloga pustiš trackback. RSS 2.0

3 komentarjev

 1. eho. pravi:

  Premalo ljudi si vzame čas, da bi se v glasbo poglobilo, da bi jo začutili in si skrbno izbrali svoje priljubljene glasbenike. Rajši se obračajo po vetru. In poslušajo plehko muziko. Kot so plehki tudi oni.
  Pa da ne užalim koga – saj to ne velja za ČISTO vse.

  10.06.2007 ob 09:50

 2. raspberry00 raspberry00 pravi:

  Tudi mene fascinira človeška plitkost. Večina raje posluša uboge popevke brez kakršnekoli umetniške vrednosti, kot pa resno glasbo. Če mene vprašaš, moraš najprej dodobra spoznati klasiko, da lahko uživaš v kvalitetni glasbi in si tudi sam sposoben presoditi, kakšna glasba je kvalitetna. V tem primeru te popolnoma podpiram, ker Zeppeline obožujem odkar sem upihnila 3 svečke in mislim, da definitivno spadajo med največje glasbene umetnike 20. stol :)

  15.02.2011 ob 19:54

 3. samokodela samokodela pravi:

  Dober zapis! Mnogi ljudje se pač ne poglabljajo v nič, tudi v glasbo ne in za band kot so Zeppelini, se je treba že zelo poglobit v mnoge zvrsti, da jih dojameš,
  čeprav čutiš jih lahko takoj, če spustiš dobro glasbo v dušo, čeprav je deloma odvisno tudi od tega, če si jo sposoben dojet!

  Zeppelini so totalni CARJI ja!! Med najboljšimi nasploh v vsej glasbi!!

  15.02.2011 ob 20:32

Komentiraj

Za pisanje komentarjev morate biti prijavljeni.