3.09.2007

Led Zeppelin-o skupini

Objavljeno v Led Zeppelin avtor samokodela

Za vse ki jih mogoče ne poznate, to je ena najboljših rock skupin vseh časov. Igrali so zmes blues-a, rock-a in folka, k temu pa so primešali še veliko drugih zvrsti.

Za Zeppeline je bilo značilno, da so šli z vsakim albumom v neko novo smer.

Prvi album je bil blues rokerski, drugi hard rockerski, tretji predvsem folk, potem je sledil album z vsemi prejšnjimi elementi, Houses of the holy je bil progresivni rock, Physicall graffiti je združil čisto vse elemente, Presence vsebuje zelo depresivni blues, In through the out door je temeljil na klaviaturah, Coda pa je vsebovala komade ki še niso bili izdani.

Vodja skupine je bil Jimmy Page, eden najboljših kitaristov vseh časov, ki je čarobno obvladoval igranje kitare in vmešal vse stile igranja in vse zvrsti. Bil odlišen solo in ritem kitarist, pa tudi zelo dober pisec pesmi in mojster nasnemavanja ter studijskih tehnik. Znal je ustvariti pravi zvok vseh inštrumentov in vokala in znal vse združiti v celoto. Rad je mešal akustično in električno, včasih je tudi harmoniziral kitare.

Bil je mojster fraziranja in je igral tehnično zelo zahtevne solaže, hkrati pa je poslušal zelo veliko različne glasbe in potem ustvarjal svoj stil. Njegove solaže so bil takorekoč popolne, saj jih ni samo odigral, ampak jih je skomponiral, tako da so skupaj z ostalo pesmijo tvorili odlično celoto.

Napisal je nekaj najbolj legendarnih riffov v zgodovini. Naprimer Whole lotta love, Kashmir, Heartbreaker.

Robert Plant je bil pevec, ki je pel z pravo bluesovsko strastjo in je imel izjemno močen glas in ogromen razpon. Napisal je besedila in melodije večine pesmi, tudi Stairway to heaven.
Oboževal je blues, še posebej Robert-a Johnson-a.

John Paul Jones je bil basist, klaviaturist in mandolinist Zeppelinov. Učil se je tako, da je poslušal basovske mojstre funk-a, blusa-a in jazz-a. Skupaj z Bonhamom je tvoril močno ritem sekcijo, z izjemnim in melodičnim igranjem, poleg tega pa sta uspela z Bonhamom igrati zelo usklajeno.Igral je tudi zapletene klaviaturske solaže, njegov največji dosežek na klaviaturah pa je komad No quarter, še posebej koncertne verzije.

John Bonham velja za enega najboljših rock bobnarjev in je igral zelo glasno, divje, hkrati pa je bil sposoben izjemne subtilnosti in je v svoje bobnanje vnašal ogromno podrobnosti in drobnih malenkosti, hkrati pa je znal zelo efektivno podpreti ostali del skupine, saj se je odzival na Page-vo igranje kitare.

Zeppelin-i so prepotovali ves svet in so nastopali na štadionih, saj so bili ena prvih super skupin, potovali pa so tudi po vzhodnih deželah naprimer Indiji, pa tudi po Maroku in so vpijali glasbene stile!!

Skratka eden najbolših bendov vseh časov, ki je igral tehnično zelo zapleteno glasbo, hkrati pa so igrali z dušo in pisali lepe in melodične pesmi z globokimi besedili!!Bili so tudi popolnoma pozitiven band in so skozi svoja besedila vedno izražali optimizem!!

  • Share/Bookmark
 
Objavo lahko komentiraš, ali pa s svojega bloga pustiš trackback. RSS 2.0

Komentiraj

Za pisanje komentarjev morate biti prijavljeni.