14.09.2009

Woody Allen

Objavljeno v Film avtor samokodela

Woody Allen!!! Genij in legenda!!! Nekateri so se morda naveličali njegovih filmov, od katerih imajo mnogi podobne poteze, toda za večino je zvezda filma in veliki komik!!!
Ima tudi zelo zanimivo osebnost, saj je izrazito nevrotičen in ga nenenhno mučijo vprašanja v smislu, da ni slučajno kaj bolan ali pa ga vedno znova skrbi,da bo s smrtjo kar izginil, čeprav je to za njega edina možna razlaga, ker je ateist oziroma agnostik, kar je približno isto.
Pomembna tema v njegovem življenju in filmih je tudi seks. Verjetno poznate njegov film ‘Vse kar ste si vedno želeli vedeti o seksu, pa si niste upali vprašati’, ki je odpičena komedija, v kateri doživimo tudi prizore predane ljubezni med človekom in ovco!!
Allen je bil v šestdesetih in sedemdesetih(pa tudi kasneje) reden obiskovalec klasične Freudovske psihoanalize, kjer je dosegel, kot je sam izjavil tudi takšen napredek, da je lahko dejansko mislil na tisto žensko, s katero je seksal. Je pa tudi priznal, da po mnogih letih psihonalize ni bilo praktično nobene spremembe, razen da se je postaral in tudi da je po osmih letih zamenjal terapevta, ker se ni nič obrnilo na boljše in je bil torej tako ali tako vseeno!!
Woody Allen je poleg mnogih komedij, pisal tudi scenarije z bolj romantičnimi, občasno pa tudi z znanstveno-fantastičnimi elementi. V njegovih filmih velikokrat ni posebej močne zgodbe, ampak gre bolj za odnose med liki, poleg tega v filmih vedno uporablja glasbo iz svoje zbirke, filmi pa se je vedno končajo z nepremičnimi napisi, za razliko od večine sodobnih filmov, kjer se napisi premikajo od spodaj navzgor.
Poleg snemanja filmov se ukvarja še z igranjem klarineta in izvajanjem čarovniških trikov, vendar pa večinoma piše scenarije, režira filme in v večini svojih filmov tudi igra. Je zelo produktiven, saj posname en film na leto in jih je posnel že več kot štirideset!! V mladosti se je ukvarjal tudi s stand up komedijo in pisanjem šal.
Bil je večkrat poročen, med drugim tudi z Mio Farrow, ki je igrala v mnogih njegovih filmih, zdaj pa živi s svojo posvojenko, ki je poleg ekscentričnega Woody-a postala njegova ljubimka in kasneje žena!!!
Večino svojih filmov snema v New York-u(kjer vse življenje živi) in v mnogih nastopa v glavni vlogi, mnogokrat kot New York-ški pisatelj ali scenarist.
Njegovi najblj znai filmi so Bananas, Annie Hall,Purple Rose of Cairo in drugi. Dobil kar veliko filmskih nagrad, tudi nekaj oskarjev!!Deloval je tudi na področju gledališča.
Rojen je bil 1. decembra 1935 in je po rodu Jud. V novejšem filmu Anything else, ustreli policista, ker ta izjavi, da je bil Auschwitz le zabavišni park!!V novejših filmih sodeluje z mladimi igralci, kot so Jason Biggs(Ameriška pita), Christina Ricci in Scarlett Johansson.
Woody Allen skratka!!! Mojster specifične, intelektualne komedije, ki si privošči tudi obisk drugih žanrov in ki s svojo drobno nevrotično postavo in piflarskimi očali, vzbuja pri gledalcu navdušenje in poglobljene nasmeške!!

  • Share/Bookmark
 
Objavo lahko komentiraš, ali pa s svojega bloga pustiš trackback. RSS 2.0

Komentiraj

Za pisanje komentarjev morate biti prijavljeni.