24.10.2009

Marx in Katoliška cerkev

Objavljeno v Družbena kritika avtor samokodela

Včeraj sem na netu prebral, da je Katoliška cerkev Karlu Marxu odpustila njegove grehe!!Kakšna debilna, neumna farsa!!Prvi problem je, da Marx ni imel nobenih grehov do Katoliške cerkve v smislu, da bi ji kakorkoli neposredno škodoval. Neposredno škodovanje bi se zgodilo le v primeru, da bi Marx cerkev blatil neargumentirano ali da bi se fizično lotil kateregakoli od njenih duhovnikov. Vse ostalo pa je zgolj Marxovo javno mnenje, ki ga je zapisal v svojih knjigah in se je tako ali tako nanašal na vse religije, ne pa samo na katoliško.

Cerkev je seveda najbolj zmotila ideja, da je religija opij za ljudstvo!Kljucen problem reakcije cerkve pa je v tem, da koga pravzaprav sploh zanima njihovo mnenje o Marxu in kdo mislijo da so, da morajo dajati takšna mnenja. Seveda je problem v tem, da se cerkev gre politike, namesto da bi vernike učila svoje nauke, razsojanja o politiki in vsem ostalem, pa bi morala prepustiti vernikom samim, glede vtikovanja v splošno javnost pa bi bilo bolje, če bi ljudi pustila pri miru. Problem pa je tudi v tem, da imata sicer tako Marx kot cerkev pravico, da javno povesta kaj si mislita o neki temi, vendar pa cerkev obsoja brez utemeljitve in si hkrati v svojih izjavah jemlje nek poseben položaj in monopol, v smislu nekega ultimativnega, vrhovnega mnenja. Cerkev se ima torej za vesoljno institucijo, ki najprej obsoja, potem pa odpušca, kakor ji pač narekuje zgodovinski čas, zaradi katerega se spretno prilagaja, da obdrži čimveč vernikov.Tako so že spremenili mnenja glede Galilea in mnogih drugih, ceprav Marxa, ki je zadnji na tem seznamu(najbrž zato ker je zaradi gospodarske krize tako aktualen), najbrž sploh pravilno ne razumejo.

Poleg tega povezujejo Marxa in totalitarne komunistične režime, kar nikakor ni isto, je pa res, da so se ti režimi obnašali isto, kot cerkev s srednjem veku!! Cerkev tudi trdi, da je Marx človeka zreduciral na nič več kot proizvod materialnih, gospodarskih in fizičnih okolišcin, da je torej človeku odvzel duhovnost, osebno pa mislim, da je Marx s svojo filozofijo poskušal povrniti dušo v proizvodnem procesu odtujenemu človeku!!

Skratka problem cerkve v primeru Marxa je, da cerkev kot institucija nima Marxu kaj odpušcati, ker Marx cerkvi kot instituciji ni povzročil nobene direktne škode, kot če bi naprimer nekdo (neutemeljeno) blatil javno bolnico in nato še napadel kakšnega zdravnika. Marx je zgolj povedal svoje mnenje o religijah in zato gre zgolj za snobovsko in nad vsem vzvišeno vedenje Katoliške cerkve, ki se ji še vedno zdi, da lahko tako kot v srednjem veku z natančnim izborom besed v svojih javnih komentarjih daje vtis, da odloča o vsem in vseh. Zdi se ji da lahko Marxu(velikemu mislecu in filozofu), ki z veliko verjetnostjo najbrž sploh ni bil njen član(čeprav je najbrž bil kršcen), najprej naprti neka ‘grešna’ dejanja, ki jih sploh ni bilo, potem pa jih odpušca, kakor da bi koga razen (nekatere) njene vernike to sploh zanimalo!!

Skratka cerkev, ki bi morala delovati kot nek zaključen, zaprt sistem, se vtikuje v človeka, ki je zgolj povedal svoje mnenje, cerkev pa ne da sploh ne poda pravega utemeljenga mnenja, ampak vleče v svoj sistem grehov in prepovedi ljudi, ki niso njen del, ki jih najbrž sploh prav ne razume in ki ji niso nič storili v nekem dejanskem smislu sodobnih pravnih sistemov ali zdrave pameti!!

  • Share/Bookmark
 
Objavo lahko komentiraš, ali pa s svojega bloga pustiš trackback. RSS 2.0

Komentiraj

Za pisanje komentarjev morate biti prijavljeni.