23.04.2010

Humorna, daljša razprava o tem, da ni nič trdo delo

Objavljeno v Družbena kritika, Humor, Poezija in proza avtor samokodela

Občasno mi gre na živce, ko kdo na vse pretege poudarja, kako trdo dela. Po mojem so danes veliko bolj pomembni talent, iznajdljivost, inteligenca, domišljija. Res je sicer, da zelo uspešni ljudje, vendarle veliko delajo, ampak tu gre predvsem za umsko delo, pri fizičnem pa tudi vse bolj pomagajo stroji. V bistvu bi dandanes lahko rekli, da pojem trdega dela pravzaprav pomeni to, da je delo kontinuirano, dolgotrajno in zaradi tega postane trdo delo. Seveda se v bistvu strinjam s tistimi, ki pravijo, da trdo delajo, ker pač veliko delajo, ampak vendarle, če neko delo človeka veseli in če človek na vse skupaj pogleda tudi s šaljivega zornega kota, je lahko vsako delo prijetno, sploh pa intelektualna dela, pri fizičnih pa kot sem že rekel, zelo pomagajo stroji. V nadaljevanju bom poskušal na humoren način osvetliti različno delo, ki bi mu večina rekla trdo delo, pri čemer se bom minimalno ukvarjal z fizičnimi poklici!! Pa poglejmo:

Kmet: Ja poklic kmeta je dandanes zelo zahteven, revež mora več dni preživeti v traktorju, držati in obračati volan, poleg tega mora pred tem priklopiti ustrezen priključek na traktor in ga znati pognati, ko pride na njivo. Ubogi revež ima danes celo možnost, da si v traktorju prižge radio in klimatsko napravo, ko pa konča delo na njivi, priklopi stroje za molžo krav, če jih nima, pa mora revež sedeti na stolčku in z velikim naporom vleči sesek na vimenu, potem pa malo čisti kravji gnoj, če pač nima tudi tega avtomatiziranega!!

Študent(ni ravno poklic, ampak okej): Naprimer študent filmske režije!! Ubogi revež je moral že do vpisa na fakulteto pogledati ogromno filmov, ki so ga, o groza, itak zelo zanimali, potem je na sprejemnih pokazal svoj naravni talent, študiral je področje, ki ga je veselilo(kar olajša delo večini študentov, poleg tega, da si pač želijo delati intelektualne poklice), ko pa je se bilo treba naučiti kakšen tečen predmet, je pa še vedno imel opcijo učenja v alfa stanju, se pravi ponoči daš knjigo pod posteljo, seveda zjutraj nič ne znaš, potem pa vzameš izpod postelje denar in z njim podkupiš profesorja, če pa nimaš denarja in si lep, oziroma lepa, lahko poskusiš tudi z nudenjem telesnih užitkov, ker pa so seveda na faksih predvsem profesorji, ima lahko moški del populacije s tem problem, razen v specifičnih primerih seveda(topli odnosi).

Stand up komik(pred dnevi je nek komik v intervjuju govoril, da je to trdo delo): Mater, to pa je trdo delo, si moraš finte zmišljevat, pa še režat se moraš zraven in imaš potem muskelfiber, potem pa moraš malo vadit za nastop!! Ko pa prideš na oder, pa se folk reži, ti pa dejansko malo švicneš in potem moraš doma vlagat še dodatne napore, da se stuširaš! Da ne govorim o tem, da moraš interaktirat s publiko. Da bi se le vsi režali tiho, ampak ne, pride en nepridiprav, ki se še posebej naglas reži in potem ga moraš posebej zabavat in folk se še bolj reži, ti pa ne maraš smeha in zabave in ti res ni tam za stat na odru, kot premočena miš in se nekaj matrat, ko se ti folk reži in včasih celo dobiš občutek, da se ti v resnici posmehujejo, ker imaš malo postrani nos!! Groza!!!

Tovornjakar: Ja tu pa je treba na gas tišat in to ure in ure(razen če imaš tempomat ali pa opeko, ki jo daš na pedal za plin)!! Ja katastrofa!! In potem je treba poznat vse tri barve na semaforju in vedeti, katera kaj pomeni. Vmes je treba kupit kak sendvič in potem je treba počasi it spat v kabini, ko pač mine dovolj ur. Ja pa od vožnje te malo rit boli ja, ampak to te v glavnem boli kurac, če imaš malo trdo rit, imaš pa najbrž tudi že precej trdega tiča, ko se po dolgi vožnji vrneš k svoji ženi, če si nisi vmes nobene privoščil!!

Novinar: Ja novinar pa je dandanes izjemno zahteven in cenjen poklic. Govorim predvsem o tabloidnem novinarstvu!! Tu moraš res imet izjemen občutek za fikcijo!! Moraš bit sposoben naplesti celo zgodbico in potem te čaka še trdo delo ustvarjanja raznih razpredelnic s puščicami in animacij, ko je naprimer nekdo nečak nekoga in se sumi na klientelizem in nepotizem, potem pa ne veš ali naj narišeš puščico od nečaka k stricu ali od strica k nečaku!!
Resno novinarstvo pa, no ja!! Ti ljudje ki pišejo dnevne članke, pač opišejo, kaj se je zgodilo-kot spis v četrtem razredu! Tisti, ki pišejo kolumne, pa itak trpijo, če o vsaki temi, ki jih obkroža, globoko ne razmislijo in potem vse skupaj samo še prelijejo na papir!!!

Pisatelj: Ja večkrat slišimo, kako trdo garajo pisatelji. Ker sedeti nekaj ur za računalnikom in z velikim užitkom izražati svojo domišljijo in razmišljanja, je pa res naporno delo. In ob vsem tem garanju, te lahko začne še boleti hrbtenica in potem, oh groza, moraš še oditi na kavč in se pretegniti. Da ne govorimo o slovnici, ki jo moraš upoštevati in si se je naučil že v osnovni šoli, ter o tem, da moraš svoje tekste še naknadno izboljševati. In ko končaš-katastrofa!! Potem pa moraš še v postelji brati kašnega tebi ljubega avtorja!!
Drug dan pa na sljivovico v Šumija!!!

Direktor: Ja direktor dragi moji, pa ima res težko delo!! Skrbeti mora, da vsi procesi v firmi gladko tečejo(tako da preglejuje in podpisuje dokumente, ki mu jih dajo podrejeni:bralno-podpisovalne vaje), da imajo dobiček in da pije kavo, ter prireja sestanke. Da za neke posle izbere čimbolj poceni podjetje in potem s kupljenim čimveč zasluži, mora dejansko včasih uporabiti kalkulator, na sestankih pa mora slediti dnevnemu redu in se, ja, pogovarjati z drugimi, prejšnji dan pa mora kje prebrati kakšen vic, ki ga pove na sestanku, pa tudi razni sprotni dovtipi in šale, niso odveč!! Potem pa odgovori še na elektronsko pošto, od katere je nekaj resnih tem, na katere odgovori z nekaj vrsticami, ostalo so pa vabila na kakšne prireditve, potem pa pošlje še voščila za rojstni dan!!

Glasbenik: Najprej o kantavtorjih!! Ja, dobri stari akordi!! Glasbeni element, ki tako zelo olajša pot k glasbenemu ustvarjanju!! A vendar, joj prejoj, se jih je treba naučiti!! Trdo delo, ko zaradi strun dobiš žulje ja. In potem seveda garanje, ko si kantavtor z lahkoto, preko lastnega talenta, ob akordih izmisli melodijo, potem pa prav tako iz svojih sposobnosti izvleče besedilo in na koncu najame res dobre glasbenike, ki podkrepijo njegovo igranje, dober glas pa ima tudi že po naravi!! Najtežje pa je seveda to, da si je treba to razmeroma preprosto besedilo in melodijo zapomniti, ker to ti pa res lahko pade iz glave, sploh če imaš posluh!!Da ne govorimo o koncertih!! Ubogi kantavtorji, ki bi lahko ob koncu tedna pili v neki svoji najljubši gostilni, morajo piti in se zabavati tam, kjer imajo nastop, nato pa morajo uro in pol prijemati akorde in peti pesmi, ki so si jih sami izmislili in bi jih znali zapeti v komi.Huh!!!
Za konec pa še o glasbenikih virtuozih!!Ti pa so reveži!! Vadijo vsaj pet ur na dan in ob tem morajo sedet na stolu in pritiskat npr. tiste trde tipke na klavirju, vmes pa morajo reveži še jesti in spati in srati. Seveda trdo delajo ja, vendar vedno pozabijo omeniti, da jih je v to grozo zvlekel njihov talent, ki prepreči, da bi morali kot navadni smrtniki, vaditi zahteven repertoar po dvajset ur na dan, celo življenje, pa še vedno ne bi nič znali!!

Za konec naj povem še, da tudi v sodobni družbi, tako na zahodu kot drugje, seveda obstajajo ljudje, ki jih na delu psihično in fizično izkoriščajo in ti pa res zelo trdo delajo in z divjanjem kapitalizma, se to vidi vse bolj!! A vendarle so izkoriščani predvsem v tem smislu, da dobijo majhno plačo, niso pa ravno sužnji, ki bi gradili piramide, ampak delajo zahtevna umska in fizična dela, za katera so slabo plačani, vendar tudi njim v primeru fizičnega dela, vse bolj pomagajo stroji in tudi oni lahko z veseljem do dela in s humornim pogledom, zadevo olajšajo. Tisti, ki pa so v normalnih in ne pretirano izkoriščevalskih delovnih odnosih, pa sploh!!!

 • Share/Bookmark
 
Objavo lahko komentiraš, ali pa s svojega bloga pustiš trackback. RSS 2.0

2 komentarjev

 1. Olivera pravi:

  Če boš imel voljo, lahko morda dodaš še psihiatra oz. psihologa? Bi me zanimalo. Simaptičen, lušen zapis. A pri “tovornjakarju” si kaj imel v mislih Domicljevo pesem Kamionar?

  19.08.2010 ob 17:35

 2. samokodela samokodela pravi:

  Mogoče še kaj dodam ja! To pesem poznam, ampak nisem imel nič kaj tega v mislih!!

  19.08.2010 ob 17:56

Komentiraj

Za pisanje komentarjev morate biti prijavljeni.