25.06.2010

Proslava ob dnevu državnosti

Objavljeno v Družbena kritika avtor samokodela

Mnogi Slovenčki so včeraj protestirali na portalu rtvslo.si, češ zakaj na proslavi ni bilo Pahorja, da proslava ni bila dovolj domoljubna, da so se norčevali iz države in osamosvojitve, da posamezne točke niso bile primerne in da niso bile smešne in da je bil končni prizor sramota, ki dokazuje da živimo v komunistični diktaturi! V odgovor sem jim napisal naslednji komentar, ki ga zdaj objavljam tudi na blogu in sem ga še malo dopolnil:

Kar se tiče Pahorja, je očitno imel nujno delo, važno je da je bil Turk! On je najvišji predstavnik države!

Vsi tisti, ki težite, da proslava ni bila dovolj domovinska, si proslavo in njeno domovinskost pač predstavljate z narodnimi nošami, narodnozabavno glasbo, govorom Janeza Janše, kozolcem na odru in s hujskaškim nacionalizmom, ter razpredanjem sovraštva do Hrvaške in podobno! Skratka želite si eno mini oddajo Na zdravje, z posebej izpostavljeno domovinsko noto, ki seveda diši po ruralnem nacionalizmu.

Ravno iz tega pa se je oddaja norčevala! Iz nizkotnega nacionalizma, bednih turbo pesmi iz Eme in umske zaostalosti nekaterih. Poleg tega so pa šli v koncept iz humornega vidika, tako da so se malo ponorčevali iz pretirano resnega in zamorjenega koncepta preteklih proslav, ki pa je bil še vedno boljši kot pa proslava, ki bi igrala na domovinski čut raznih privržencev Sds-a in Jelinčiča!

Skeči so bili odlični, tudi osrednji skeč ‘’sestanek o scenariju proslave”(proslava na kateri se pogovarjajo, kako narediti proslavo, je pravzaprav zelo zanimiva ideja, ki tudi narekuje idejo prihodnjim proslavam, da je treba o proslavah dobro razmisliti) je bil odličen in je kvalitetno obdelal kar nekaj aktualnih družbenih tem(patria, pokojnine, piranski zaliv), dobro pa so se tudi ponorčevali iz Narodno zabavnega rocka, kjer je še posebej prišla do izraza banalnost besedila, ki pa je v resnem tonu tudi lepo pokazala, kako zelo plehko lahko zvenijo raznorazne domoljubne floskule iz besedila zmagovalne skladbe Eme, če jih še dodatno karikiraš! Zrnec kot Žižek sicer ni posebej navdušil, a vendarle je pokazal, da obvlada oponašanje in povedal je nekaj zanimivih in ponosnih ”zabavno-filozofskih” misli na račun Slovenije! Šaljive reklame z boksarjem Zavcem, pa so bile šale na račun tega, da Zavec zadnje čase nastopa v toliko reklamah, iz česar se da potegniti sporočilo, da športniki pač nimajo pretirane podpore države in jim reklame prav pridejo, podobno idejo pa je oznanjal tudi Mankoč v bazenčku na prireditvenem odru v ”umetniškem skeču”, ki je dobro povzel včasih rahlo nerazumljive umetniške prizore na raznih proslavah.

Gal Gjurin je dodal kvalitetno glasbo in skladba o Človeški ribici je bila odlična, saj je govorila o slovenski posebnosti in ravno to je pomembno, da iztržimo čimveč iz stvari, ki so samo naše, ki jih ni nikjer drugje v svetu. Sicer ne poznam točno dogajanja okrog tega, da so Italijani hoteli vzeti v upravljanje Postojnsko jamo, ampak to ni tako važno, vsekakor pa se mi ne zdi problem, če Italijani dobijo jamo v upravljanje! Jama je še vedno naša in vse njene posebnosti še vedno veljajo za slovenske, pa tudi del zaslužka še vedno gre v slovenske roke!

Končni prizor z zastavami in ljudmi oblečenimi v delavce, pa je vsekakor tudi pohvale vreden, ker gre za parodijo večne teme nekaterih politikov, da pri nas še vedno vlada komunizem, poleg tega pa končni prizor tudi sporoča, da mora biti v državi najpomembnejše ravno ljudstvo in socialna politika in tu je v bistvu šlo za sporočilo, da lahko iz polpreteklosti vzamemo tudi kaj pozitivnega in da je celotna človeška družba v krizi in da čaka človeštvo izziv in ”revolucija”, ki bo, upajmo, izboljšala svet!

Seveda preden me kdo napade, naj povem, da ne mislim komunistične revolucije, ker se je komunizem pokazal kot neučinkovit, ampak nekako bomo pač morali izboljšat ta naš ljubi kapitalizem!

 • Share/Bookmark
 
Objavo lahko komentiraš, ali pa s svojega bloga pustiš trackback. RSS 2.0

20 komentarjev

 1. Inox Inox pravi:

  Se popolnoma strinjam z napisan. Meni se je proslava zdela odlična, prvič da sem jo gledal od začetka do konca, čeprav ob gorovu Cukjatija se mi je obračal želodec. Zrnec se je pa še 1x izkazal. Osrednja poanta (torej sestanek) je bila pa zlo dobro izpeljana, igralska zasedba pa sploh idealna. :)

  25.06.2010 ob 19:57

 2. AB pravi:

  Proslava bi bila sprejemljiva, če ne bi imela pridevnika OSREDNJA. Tukaj se stvari zapletejo. Program je bil na nivoju oddaje As ti tud not padu, kar je povsem zgrešeno. Zastavljena je bila skrajno populistično, samo norčevanje in nizki udarci. Zanima me tudi, kako so se počutili ljudje, ki so v takratni vojni izgubili bližnje. Ti se na proslave te sorte ne hodijo zabavat in veselit.

  25.06.2010 ob 20:02

 3. samokodela samokodela pravi:

  AB to ni bila proslava za vojne veterane, ampak proslava ob obletnici osamosvojitve in šaljiv koncept je tu povsem sprejemljiv, sploh glede na to da je vse skupaj napeljevalo ljudi k razmišljanju in glede na to, da so bile pretekle proslave preresne.Pa tudi na proslavi za veterane, bi šlo za proslavo ki ima tudi vesele elemente in tudi tam ljudje proslavljajo zmago v vojni in zato bi konec koncev tudi tam lahko bilo v programu kaj zabavnega!

  Nivo je bil odličen in je zaradi odličnosti vsekakor spadal na tako pomembno prireditev. Glede na to, da je bil Zrnec(in ostali) scenarist, je logično da je bilo malo podbno A si ti tud not padu, ampak kljub temu, oziroma ravno zato je bilo odlično!

  Pa smeh vsekakor sodi na tako prireditev, ker je osamosvojitev v osnovi nekaj veselega in lepega.

  25.06.2010 ob 20:28

 4. a.a. pravi:

  Se podpišem pod blog. Tam na začetku pri pogrešanih motivih manjka še Urška. Na koncu pa sem videl stvar malo drugače. Po obilici zabave sem otrpnil, saj sem videl, da so avtorji napovedali, kaj nas v kratkem ćaka. Ne revolucija, Ampak štrajki, poskusi spremeniti nepravičnosti. Ta se bo spremenila šele z našimi otroci.

  Sem se pa skozi zabaval in prvič (no ja, bil sem na tisti proslavi ob osamosvojitvi kot gost) gledal eno proslavo brez preklapljanja. Čestitke avtorjem. Tisti pa, ki se zgražate, malo se zamislite o svoji paranoji.

  25.06.2010 ob 20:41

 5. boro pravi:

  @AB ampak, če je osrednja – a je namenjena samo svojcem padlih? Kaj pa ostali? Razumel sem jo kot ravno to – parodijo na paradoks “osrednjosti”. Kaj pa definira v tem trenutku Slovenijo in nas bolj kot ravno to kar je včerjašnja proslava pokazala?
  Koncept, da mora biti proslava “zamorjena”, “resna”, “nerazumljiva”, podre koncept imena – proslavitev nečesa – v tem primeru rojstnega dneva države. Na obletnico dneva, ko smo dobili državo se mi primerno čustvo zdi veselje. Proslavljamo svojo “državnost”, spomin na padle, na trpljenje pa bi postavil v nek drug okvir (komemoracija?) …

  lp, b

  25.06.2010 ob 21:05

 6. mile pravi:

  Proslava je končno pokazala koncept, ki bi si ga veljalo zapomniti in uporabiti za v naprej.V svojem življenju sem se od pionirskih časov, pa vse do pred kratkim, nagledal in naposlušal enih in istih viž.Bravo Zrnec in sodelujoči, za ljubitelje proslav tipa Tito,Castro,Chavez pa……hja, počakajte, da pride Janša zopet na oblast. SamoKodela…dobro napisano…..Pozz…Mile

  26.06.2010 ob 00:24

 7. samokodela samokodela pravi:

  Se strinjam z zadnjimi tremi komentarji ja!

  a.a.: Se zavedam da bodo bolj štrajki kot revolucija, ampak tudi to je ena blaga revolucija! In upajmo da bo sčasoma vendarle prišlo de sprememb, pa četudi čez petdeset let! Svet se bo moral nekako uravnati, če hoče obstajati še naprej.

  Zdi se mi, da se je naprimer kar se svetovnih vojn tiče svet uravnal v tem smislu, da se vsi zavedajo, da bi bi bila tretja svetovna vojna jedrska vojna in da bi vse uničili in zato ne pride do nove svetovne vojne. Morda pa se uravnajo še druge stvari!

  26.06.2010 ob 00:42

 8. dahvor pravi:

  Proslava Odlicna…nasmejal do solz-Bravo … tudi Cukiatijev govor je Resnicen…Türk&Cukiati-oba imata prav…ce eden drugega upostevate-mnogo tega v Sloveniji resita…no, konc je bil se kr…ce bi poleg Slovenske Zastave in Rdecih Zastav se sz Drugimi Farbami mahali…bi bil Konec popoln…Slovenski Travniki, zdej preden rozc ne pokosijo, so zelo Pisanih Barv…samo se taprvemu in tadrugemu vidi, da malo po Travnikih se zavijeta…pogledat kako zgledajo.

  26.06.2010 ob 01:34

 9. dahvor pravi:

  …sicer je pa danes bolje, da veliko niih lepote ne vidi…takoj bi u pisarni profit racunat zaceli.
  …u Sloveniji bo prvi znak, da je Zavedanje-Zavest zacela rast…ko bodo vse farbe v korist Slovenije delale…tako kot Slovenija jim dnar daje-strankam-da Delajo…ampak za kaj takega je predpogoj-, da Slovenija ima projekt-ve kaj Dela…in potem naj se Farbe kontrolirajo…ce se v Projektu Slovencev, kaj pokvarja…ce se forum 21 siri ali ozi-bo tudi en znak-in kako se Cerkef reformira, bo pa tazadnji znak…da ali ne Slovenija na Pravi Poti je…ko materjala ne bo za humor-v drzavi vec tej…se pa ksno opero odpoje-za Proslavo…Faust bi bil ze dober…europski.

  26.06.2010 ob 01:45

 10. dahvor pravi:

  …Na pravi Poti…pomeni meni-danes in tukaj na jutri racunat…ker matematicno je malo vec moznosti, da bo, kakor, da ne bo…jutri-spet samo jutri-…kakor bo Slovenija zacela Ziveti danes&tukaj bo vedno danes&tukaj zacela Zivet in izskusnje vceraj bodo samo govorile, ce bomo jutri mogoce iz Poti stopili…ing-jang bo Slovencem tudi kmalu zelo jasen-Kitajci hitro ucijo.
  Preteklost-kot drogo ostarelih Slovencev-treba na listo prepovedanih substanc dat-so dovolj mladih ze zapeljali-okuzli, ko so jim hise, avte, ugledne sluzbe-zdej berem, da se jahte in Duse zapustili.
  Ja, Zappa bi imel materjala zdej-za vsak dan eno Proslavo imet…man with the woman head in muffin man-po lastni obliki-podobi narjen…hehehe.

  26.06.2010 ob 02:05

 11. Špelca pravi:

  Meni se je zdela proslava odlična, no, pravzaprav scenarij in nastopi, ne sama predstava – bi pa priporočila, da ne bodo zdaj scenaristi in režiserji naslednjih proslav povzeli koncept te proslave v taki meri, da bi prišlo do ponavljanja.
  Vsekakor pa sem tudi jaz, kot še nekaj drugih, ob koncu, ko so na oder stopali združeni zbori, videla simbolično združevanje delavcev in vseh drugih zatiranih, ponižanih in slabo (ali nič) plačanih ljudi in nekakšno napoved revolucij in vstaj.

  26.06.2010 ob 17:40

 12. nevenka nevenka pravi:

  Ta proslava je pokazala, da državnosti še ne moremo praznovati, ker smo še vedno majhna vasica in se sploh ne vedemo kot država.
  Tričetrt ljudi v resnici ne more narediti koraka v sedanjost, zato je oblikovanje prihodnosti tak problem.
  Humnor je zdrav, nič ne rečem, okrcanja smo potrebni, čeprav morda ne ravno na proslavi državnosti, a nekako je najbrž treba prerezati s tradicijo komemoracij
  polnih govorov iz groba in druge izrabljene simbolike.
  Upam, da bo bolje.
  (Ne me vprašati kaj, ker bi morala res dolgo naštevati).

  26.06.2010 ob 19:02

 13. AB pravi:

  Humor je tudi sredstvo za diskvalifikacijo, in če dobro premisliš, bi lahko na petkovo proslavo gledal tudi tako. Osrednja proslava bi morala biti skrajno formalistična in popolnoma objektivna, na “lokalni” ravni pa bi lahko šla v eno ali drugo smer.
  Je pa to, kakšna bi proslava morala biti skrajno subjektivna stvar in vsak ima po svoje prav. Sam sem bil na prireditvi in sem se pošteno nasmejal, a po koncu, ko sem razmišljal, če je tak nivo ustrezen, sem prišel do tega kar sem tukaj napisal.

  Lep pozdrav

  26.06.2010 ob 20:15

 14. NoMercy pravi:

  Po tisti komorni seji v DZ in “slavnostnem” govoru g. Cukljatija bi bili tudi masovni samomori zabavni :)

  26.06.2010 ob 20:53

 15. lisjakica pravi:

  Meni se je zdela proslava prikaz nostalgije po komunizmu: ‘’sestanek o scenariju proslave” me spomni na način komuniciranja in delovanja partije…
  ”Osrednja proslava” ni bila vredna tega imena. katastrofa, da se norčujemo iz lastne državnosti.

  27.06.2010 ob 11:23

 16. samokodela samokodela pravi:

  Špelca: Se strinjam, da ne bi bilo najbolje, če bi se tak koncept začel ponavljati. Kdaj v prihodnosti pa se ga bo vendarle še dalo uporabiti!

  Nevenka: Ne strinjam se, da je bila proslava na nivoju vasice, ker je šlo za kvaliteten humor, ki je ljudem tudi dal misliti, torej je šlo za kvaliteten državotvoren in družbeno kritičen program, za tiste bolj resne trenutke pa je poskrbel predsednik Turk z govorom!

  Glede koraka v sedanjost, pa ne vem točno kaj misliš! Če želiš reči, da je imela proslava aluzije na prejšnji sistem, se ne strinjam, razen da so si morda sposodili kakšen prizor za družbeno kritčne namene.

  Drugače pa so ljudje še kako v sedanjosti in želijo si dobre prihodnosti in proslava je bila še kako aktualna in je zrla v prihodnost, pa tudi okrcanja smo potrebni, se strinjam in kakšno bolj veselo proslavo, ki smo jo tudi dobili

  AB:Nisem imel občutka, da bi šlo za kakršnekoli diskvalifikacije! Ne vem kaj bi naj bila skrajno formalistična proslava!? Govori in še enkrat govori in še kakšna ljudska pesem in poezija kakšnega pesnika??
  Govori so vedno do neke mere subjektivni, ljudske pesmi okej, poezija pa bi spet lahko koga motila,glede na politične preference pesnika, pa konec koncev take proslave smo že imeli!
  Pa takoj ko je v proslavo vmešan umetniški program, proslava ni več formalistična! Tokrat je bil pač v ospredju humor in lotili so se marsikatere teme in tudi takšnih tem, ki se tičejo te vlade in politike nasploh, tako res ni bilo dsikvalifikacij!

  Nomercy: Ja Cukjatijv govor, je moral bit res spet nekaj posebnega! Sem prav vesel da ga nisem slišal, ha, ha!

  Lisjakica: Sestanek je bil smešen in karikiran prikaz katerega koli sestanka!
  Sestanki dandanes ne potekajo bistveno drugače kot včasih v nekem formalnem bistvu, razlika je le, da so te včasih lahko izločili, če si se jim zameril, danes je to nekoliko težje, a je tudi možno!

  Skratka ne vem, kateri elementi so te tako zelo spominjali na partijski sestanek.Brez problema bi to lahko bil tudi čisto sodoben sestanek, šlo je pač za ljudi, ki se na sestanku dogovarjajo po neki osnovni definiciji sestanka, preko točk dnevnega reda!Tudi danes imajo takorekoč vsi sestanki točke dnevnega reda, če se ti je morda to zdelo partijsko!??

  27.06.2010 ob 14:46

 17. Cici pravi:

  Proslava je imela vice za ljudi, ki radi gledajo na zdravje in Našo malo kliniko, kakega zafukanega angleškega humorja pa ne morejo dojeti.

  27.06.2010 ob 16:59

 18. samokodela samokodela pravi:

  ja, neki ekstremen nivo humorja ravno ni bil…

  27.06.2010 ob 18:27

 19. nevenka nevenka pravi:

  Jaz nisem pisala, da je bila proslava na nivoju vasice, prosim preberi še enkrat.

  27.06.2010 ob 19:42

 20. samokodela samokodela pravi:

  Če prav razumem, si hotela povedati, da je proslava s svojim programom pokazala, da velik del Slovenije podoben majhni vasici. Ja s tem se strinjam.

  Ja pa ljudje in predvsem politiki se preveč ukvarjajo s preteklostjo, drži!

  Tvoj komentar sem najprej razumel drugače, ker sem pač mislil, da ves čas govoriš o proslavi, govorila pa si bolj o Sloveniji nasploh oziroma v kakšni luči jo je proslava pokazala!Sori za nesporazum!

  27.06.2010 ob 20:30

Komentiraj

Za pisanje komentarjev morate biti prijavljeni.