6.08.2010

Spet doma(Gal Gjurin) in Evrovizija

Objavljeno v Družbena kritika, Glasba avtor samokodela

Pred kratkim sem prišel spet domov, ker sem bil na dopustu na morju. Ko sem se vrnil, sem se spomnil na novo pesem Gala Gjurina, Spet doma, ki ima v sebi precej narodnozabavnih elementov, vendar v najžlahtnejšem smislu, se pravi v stilu Avsenika ali Slaka. Gal je skratka lepo pokazal vsem sodobnim narodnozabavnim skupinam, kako se napiše dober komad te zvrsti.

Zanimivo, da je Gal(vokal, kitara, klarinet) skupaj s Severo(vokal), Tomažem Rožancem (klavirska harmonika), Mihom Debevcem (diatonična Harmonika) in plesalcema Majo Pucelj in Petrom Filesom, pesem odigral v oddaji Spet doma(ki je sicer osladna oddaja za stare mame), ravno v času, ko so se iz Osla, kot totalni osli vračali Žlindra(ostanek pri pridelavi jekla) in Kalamari(lignji oziroma odpadek pri obrezovanju fantkov), ki so s svojo debilno pesmijo Narodno zabavni rock, na Evroviziji popolnoma pogoreli. Vsekakor je neštetokrat boljša že pesem Fračjedolski rock, iz stare lutkovne serije Fracki. Zaradi katastrofalnega slovenskega komada na Evroviziji se mi je zdelo, da se je Gal hote ali nehote s pesmijo, ki ima naslov Spet doma in vsebuje narodnozabavne elemente, na nek način ponorčeval iz tega, da so Narodnozabavni rockerji spet doma in da so klavrno propadli, čeprav besedilo Galove pesmi ne govori nič takega, razen morda v tem smislu, da govori, ”da so zbrani spet doma, kjer je mir in je lepo” in tukaj lahko pomislimo, da je Žlindri in Kalamarom lepo doma, kjer se imajo za care med kmetavzi, ki hodijo na veselice, ko pa pridejo v tujino, pa s takim sranjem povsem pogorijo tudi na Evroviziji, kjer je splošna kvaliteta sicer včasih precej vprašljiva. Mnogo bolje bi skratka bilo, če bi na Evrovizijo šel prav Gal skupaj s Hamom in skladbo Črni konji čez nebo.

Naj omenim še, da kot mnogi veste, to ni prva pesem z naslovom Spet doma, v slovenskem prostoru. Prvo je namreč soustvaril(z Janezom Zmazkom-Žanom) in pel Vlado Kreslin že konec osemdesetih in jo izdal na prvem solo albumu Namesto koga roža cveti. Ima pa tudi ta pesem rahlo in posredno povezavo z Evrovizijo. V pesmi je nareč kitaro igral Cole Moretti, ki je leta 1993 zastopal Slovenijo na Evroviziji z odličnim komadom Tih deževen dan. Pesem je fantastična in Cole ima tudi vrhunski glas, tako da res škoda, da ni bolj aktivno nadaljeval glasbene poti!

Tukaj je Galova skladba Spet doma:

http://www.youtube.com/watch?v=prBnKVt1XOY

  • Share/Bookmark
 
Objavo lahko komentiraš, ali pa s svojega bloga pustiš trackback. RSS 2.0

Komentiraj

Za pisanje komentarjev morate biti prijavljeni.