29.03.2011

Vlado Kreslin(vrhunski tenorski pevec) in Martin Krpan

Objavljeno v Družbena kritika, Glasba, Vlado Kreslin avtor samokodela

Martin Krpan je bili Kreslinov prvi večji band in je bil vsekakor med največjimi rock bandi v Sloveniji in tudi Jugoslaviji, ter širše, za mnoge in tudi zame pa kar največji daleč naokrog!! Igrali so vrhunski, družbeno kritični rock, kjer je Vlado pokazal tudi vse svoje tenorske pevske sposobnosti in je pisal izjemna družbeno kritična besedila, najboljša tovrstna besedila pa so ”Je v Šiški še kaj odprtega”, ”To ni političen song”, ”Mali bogovi”, ”Ovce” in ”Napačnega človeka imate”!

Spodaj sta dve skladbi iz njihovega nastopa v Mariboru leta 1988!! Vlado v komadu ”Mali bogovi” poje do visokega G-ja, v ”To ni političen song” spet do visokega G-ja, v komadu ”Ovce”, ki ga tudi objavljam spodaj(studijska verzija), pa celo do visokega H-ja, torej le noto pod visokim C-jem!!

V live verziji ”Passengerja” iz albuma Pikapolonica(torej že po razpadu Krpanov) pa pride celo nad visoki C in sicer do sopranskega F-a, na koncu komada!!:

YouTube slika preogleda

Ja, Vlado je vrhunski pevec, komponist, ritem kitarist(tudi kakšen solo bi znal ziher odšpilat, če bi hotel) in pisec besedil in tega se Slovenci še kako zavedamo!!

”Mali bogovi”(visoki G) je komad o raznih družbenih organizacijah, od političnih do verskih, ki navzven prodajajo ideale, navznoter pa se jih drži ena sama svinjarija!:

YouTube slika preogleda

Komad ”To ni političen song”(visoki G) govori o tem, da imamo vsi kdaj probleme in da ni razloga za preplah, ker vsi vemo kaj je strah(pa mnogi tudi vemo, da je strah od znotraj votel, od zunaj pa ga nič ni), vsi smo velikokrat na istem in da ni treba v vse vpletati politike in iskati političnih konotacij, ker gre včasih le za plesno pesem, ne pa za nagibanje v levo ali desno ali pa je Vlado morda celo želel povedati, da je včasih bolje plesati, kot pa se matrati s politično zlaganostjo!:

YouTube slika preogleda

Komad ”Ovce”(visoki H) pa kot sem prebral govori o Vladovih časih v Jugo vojski, kjer so morali biti kot ovce in poslušno slediti v strogi disciplini, osebno pa mislim da vse skupaj lahko pomeni ovce v marsikateri organizaciji, ne le vojaški!:

YouTube slika preogleda

Vlado je skratka car, genij, ki je vedno znal izbrati tudi izvrstne sodelavce, čeprav je vedno znal tudi sam s kitaro narediti žurko in tukaj bi še posebej priporočal verzijo ”Črne kitare”, ki je na albumu Najlepša leta našega življenja, kjer Vlado spet poje izjemno visoko, čeprav v tej verziji ni čisto sam, saj ga spremlja Jure Hübscher(Martin Krpan, Mali bogovi(Vladov solo band)) na klaviaturah!

YouTube slika preogleda
 • Share/Bookmark
 
Objavo lahko komentiraš, ali pa s svojega bloga pustiš trackback. RSS 2.0

10 komentarjev

 1. duc pravi:

  Ja,se strinjam ,da je Vlado dober pisec besedil ampak glasbo je pisal pa Aleš Klinar!!!!

  30.03.2011 ob 14:07

 2. Sakir pravi:

  Vlado spada pod staro gardo, ki je znala delat komade. V besedilih, če iščeš pomen, lahko spoznaš pravo kritiko, ki danes manka na glasbeni sceni, po drug stran pa so bli lahko še tako družbeno kritični komadi uporabljeni za dober žur.

  Odličen zapis in predstavitev. :)

  30.03.2011 ob 15:43

 3. samokodela samokodela pravi:

  Ja vem da je pisal glasbo Klinar, saj Vlada sem samo omenil kot komponista v splošnem smislu,

  ker je kar nekaj melodij napisal tudi on, namreč v času solo kariere, torej niso vse njegove melodije od Klinarja ali Tomassinija!

  30.03.2011 ob 16:33

 4. samokodela samokodela pravi:

  Sakir hvala!

  30.03.2011 ob 16:33

 5. RAdirka pravi:

  Mene je zmotilo…Kreslinov band…Martin Krpan je skupina, ki je bila ves čas stilsko samostojna in Kreslin tudi. Ni bil ne njen ustanovitelj, ne ves čas zraven…osebno sem hodila na Polane in spomnim se njihovih nastopov na gimnaziji predno je zraven pel Kreslin…joj kje so tisti časi…me prav zanima, če ima Klinar doma še kakšna darila, ki jih je dobila za svoj 18 rojstni dan…diskoteka Turist…lp Radirka

  30.03.2011 ob 19:43

 6. Spletno Naročanje Hrane pravi:

  Vlado je po mojem mnenju en izmed boljših glasbenikov pri nas. Njegovo delo spremljam že vrsto let in se mi zdi, da še vedno napreduje. Moram rečt, da z navdušenjem pričakujem njegove nove poteze in zamisli. lp

  30.03.2011 ob 20:16

 7. samokodela samokodela pravi:

  Radirka vem da so Krpani obstajali preden je z njimi pel Vlado!

  Ampak vendarle se v tem prispevku nisem imel namena tako zelo poglabljati v Krpane, ampak predvsem v Vladova besedila in glas!

  Seveda pa sem omenil da so super band in sori če te je zmotlo, da sem dal premalo poudarka ostalim članom benda, ki so se kasneje tudi nekoliko menjali!

  30.03.2011 ob 21:02

 8. RAdirka pravi:

  Ne saj ni nič narobe…ampak Martin Krpan so za mene drugi in ne Vlado…in sem bila pozorna na prvi stavek…nič drugega…

  30.03.2011 ob 22:37

 9. samokodela samokodela pravi:

  ok, kul, ni problema!

  31.03.2011 ob 04:37

 10. Samo Kodela-Rockerska zeppelinifikacija in zappovska kritika » Na Ranci pravi:

  [...] http://samokodela.blog.siol.net/2011/03/29/vlado-kreslinvrhunski-tenorski-pevec-in-martin-krpan/ var a2a_config = a2a_config || {}; a2a_localize = { Share: "Deli", Save: "Shrani", Subscribe: "Naroči se", Email: "E-mail", Bookmark: "Zaznamek", ShowAll: "Prikaži vse", ShowLess: "Prikaži manj", FindServices: "Najdi storitev", FindAnyServiceToAddTo: "Dodaj v vse storitve", PoweredBy: " ", ShareViaEmail: "Deli z drugimi preko e-pošte", SubscribeViaEmail: "Naročanje preko e-pošte", BookmarkInYourBrowser: "V brskalniku dodaj med priljubljene", BookmarkInstructions: "Pritisni Ctrl+D ali ⌘+D za dodatek te strani med priljebljene", AddToYourFavorites: "Dodaj med priljubljene", SendFromWebOrProgram: "Pošlji iz kateregakoli email naslova ali programa za pošiljanje elektronske pošte", EmailProgram: "E-mail program" }; a2a_config.linkname="Na Ranci"; a2a_config.linkurl="http://samokodela.blog.siol.net/2013/05/01/na-ranci/"; a2a_config.no_3p="false";   Objavo lahko komentiraš, ali pa s svojega bloga pustiš trackback. RSS 2.0 [...]

  1.05.2013 ob 10:58

Komentiraj

Za pisanje komentarjev morate biti prijavljeni.