22.04.2011

Problem Nietzscheja

Objavljeno v Družbena kritika avtor samokodela

O Nietzscheju ne bom preveč na dolgo! Nietzsche je zame vsekakor kontroverzen, vprašljiv in problematičen!

Kolikor so mi po eni strani všeč ideje, da človek najde veliko notranjo moč, da je ateist, da upa iti svojo pot, da se upa povzpeti iz množice in se ne bati življenja, da ne verjame v posmrtno, ampak v zemeljsko življenje, da se upa upreti zlagani cerkvi in se tudi ponižno ne klečeplazi, ampak nekaj naredi iz sebe in da se upre tistim idejam iz Biblije(nasilje, seksizem, nejasnosti, nelogičnosti in podpiranje suženjstva) ki so škodljive,

pa me po drugi strani motijo ideje o tem, da ni pomembna pravičnost, ampak moč, torej problem, da Nietzsche deloma tudi namiguje, da ne gre le za notranjo moč, ampak da si lahko močni tudi podredijo šibke, torej da gre tudi za moč močnega nad šibkim, ki lahko šibkega izkorišča in ga uničuje! To je zame popolnoma zgrešeno, saj je v nasprotju s pravičnostjo, ki je meni osebno zelo pomembna!

Eden od vzrokov problema je definitivno tudi v tem, da Nietzsche mnogokrat govori v precej zmedeni metafori, ki se jo lahko interpretira na zelo različne, včasih tudi zelo negativne načine, ki so lahko v teh kriznih časih še dodatno škodljivi! Tudi prevrednotenje vrednot je lahko dobro ali pa ne, odvisno katere vrednote prevrednotiš in tukaj Nietzsche ni bil natančen in nekatere osnovne vrednote, osnovne človekove pravice in socialna država so izjemno pomembne in jih ne smemo prevrednotiti v nič drugega!

Nietzsche torej po mojem mnenju podaja precej dobrih in za družbo ter posameznika koristnih idej, a nekatere so tudi škodljive in nesprejemljive!

A največja nevarnost Nietzsche-ja je vendarle v tem, da ga razni butci narobe razumejo, ne pa v tem, da je on bistveno narobe razmišljal!

  • Share/Bookmark
 
Objavo lahko komentiraš, ali pa s svojega bloga pustiš trackback. RSS 2.0

Komentiraj

Za pisanje komentarjev morate biti prijavljeni.