24.07.2011

Zappov komentar hipijevstva

Objavljeno v Družbena kritika, Frank Zappa, Glasba avtor samokodela

Nekatere ideje kot so mir, harmonija in ljubezen so splošne vrednote, ki so za družbo zelo pomembne, a hipijevstvo je vsebovalo tudi veliko neumnosti, nezrelosti in pretencioznosti in vse to zelo dobro opiše in skritizira Zappa v svoji pesmi Turning again, kjer pove da je bilo in je hipijevstvo idealno za ljudi, ki si hočejo na vsak način in brez osnove predstavljati da so nekaj posebnega, ki so se na veliko drogirali in si ob tem lagali da s tem doživljajo neke zares drugačne občutke in da lahko potem vidijo neke nove poti in smisle bla, bla, bla! To so ljudje, ki se jim zdi da tako zelo dobro izgledajo v razcapanih cotah, ljudje katerih življenje ne temelji na ničemer, na nobeni vsebini ali delu, ker ne počnejo nič in za njih biti svoboden pomeni nič delati, nič razmišljati in za nič plačati in se jim vedno zelo mudilo prepričevati se, da so tako zelo izjemni in nikoli jih ni nič skrbelo, ker jim je bilo pač vseeno za vse in verjeli so v vse časopise in revije, ki so definirali njihovo kulturo in se niso znali nikoli smejati svojim principom ali vsaj temu kar bi njihovi principi naj bili! Skratka gibanje ki je bilo tako rekoč ustvarjeno za jebi vetre, oziroma so si ga v veliki meri ustvarili ljudje, katerih karakter se je skladal z negativnimi aspekti tega gibanja!

Verjeli so, da so popolnoma prazni v nekem kvazi budističnem smislu, in najbrž se niso ravno veliko zmotili, glede na to da so živeli prazno življenje, ter so kot pravi Zappa leta 1967 odkrili da je klošarstvo način življenja he, he,! Živeli so skratka svoje lažno, zabluženo življenje, ki je bilo navidez vse polno idealov, idej, družbenega aktivizma, drugačnosti in svobodnjaškega oblačenja, a v resnici je pri mnogih šlo le za to, da so lahko živeli v tri dni in niso nič delali, se drogirali, prosto seksali in se s tem egoistično povsem izognili odgovornosti in resnim zvezam, ki bi prinesle neko kvaliteto v njihovo življenje, oblačili so se v razcapana oblačila in smrdeli, ker se jim s tem pač ni dalo ukvarjati, lagali so si, da se da živeti brez denarja, kakor da lahko kar v gozdu sadiš korenčke, seveda pa so denar potrebovali in so ga pač dobili od staršev ali kako drugače. Za ljubezen, mir, harmonijo in politične cilje je bilo mnogim prav malo mar, važno je bilo da so se zbrali in zadrogirali in čeprav je bila glasba v tistih časih večinoma odlična, (čeprav je seveda vedno obstajala tudi slaba glasba) je treba povedati, da so bili hipiji mnogokrat tako zadeti in pijani da glasbe sploh niso zaznavali.

Zappa se zato ponorčuje tudi iz takratnih glasbenikov in pravi da lahko gremo nazaj in poskrbimo da bo Jim malo bolj pazljiv v banji, da lahko obiščemo Veliko mamo(Big mama-skupina Mamas and papas, ta pevka je bila zelo debela) in jo potrepljamo po hrbtu ko je svoj sendvič, lahko se smejimo šalam Keitha Moona o tem kako je vrgel barvno televizijo iz hotelskega okna in lahko pomagamo Janis, ko postane depresivna, na koncu pa Zappa seveda pove, da je bila to vsekakor odlična glasba in da takšne glasbenike zelo potrebujemo, sploh če pogledamo kaj dandanes vrtijo na radiu!

Skratka družba se je na neki točki sredi 20. stoletja toliko zmodernizirala in osvobodila nekih spon, da mnogi ki so se osvobodili niso našli prave mere! Vedno so obstajali redki ljudje, ki so presegali svoje okolje v pozitivnem smislu in so zato živeli drugače, večina pa je bila nekje vmes, se pravi da so nekatere družbene pojave in svoje mesto in obnašanje v njih dobro razumeli in so s tem koristili sebi in drugim, mnoge pojave pa so razumeli povsem narobe in so delali škodo tako sebi kot celotni družbi, saj je šele napredek prinesel vidnejše opuščanje škodljivih družbenih pojavov in vse večje vpeljevanje koristnih in naprednih idej! Najbolj se je tovrsten razvoj razmahnil v času razsvetljenstva in v dvajsetem stoletju, a tudi po tem času ostaja mnogo ljudi, ki niso niti dovolj razgledani niti dovolj inteligentni, da bi živeli zares kvalitetno.

Skratka v 20. stol se je število ljudi ki so zaživeli mnogo bolj kvalitetno kot prej, veliko bolj povečalo kot kdajkoli prej v zgodovini, a mnogi so zgolj zato, ker na nekaterih področjih ni bilo več represije, zašli na zmedena pota in hipijevstvo je vsekakor odraz tega, saj gre za pojav, ki je hkrati odraz pozitivnih in negativnih osvobajanj! Hipijevstvo je nek obrobni družbeni pojav osvobajanja v 20. stoletju, ki ni bil nikoli registriran in ni imel prijavljenih članov, zato se sploh ne ve koliko bi hipijev naj bilo, predvsem pa je pojav tudi hitro minil. Vsekakor je šlo do neke mere za odsev pozitivnih družbenih sprememb in tudi za podpiranje koristnih idej kot so svoboda, harmonija in ljubezen, a pravzaprav je šlo v resnici predvsem za eno izmed bolj množičnih zablod 20. stoletja, stoletja ki je na širši ravni uvedlo mnoge spremembe na bolje, (čeprav so se v 20. st dogajale tudi največje strahote ) vendar se te ideje prijemajo počasi in se niso še nikjer povsem prijele, saj so tisti ki nosijo luč razvoja in blaginje še vedno redki ljudje, vendar pa narodi počasi spoznavajo kaj pomeni luč znanja, napredka, filozofije, sociologije, humanistike, zares kvalitetnega šolanja, ki te na zanimiv način nauči to kar boš v življenju zares potreboval in kar bo res zelo koristilo tebi in drugim.

Hipijevstvo pa je v času vseh teh sprememb bilo pravzaprav predvsem zlagano gibanje, ki je pograbilo vse te napredne ideje, jih združilo z drogo, seksom, neprofiliranimi protesti, množičnimi koncerti, kjer se je glasbo poslušalo na pol, z življenjem brez denarja(čeprav sistem tega vsekakor ni omogočal), dela, smisla in odgovornosti. Skratka gibanje ki ga uradno sploh ni bilo, ki ni bilo nikoli poenoteno in ki se pravzaprav ni zares borilo za nič razen za naslednji joint in metanje po blatu. In čeprav je bilo hipijevstvo pravzaprav še v času razcveta maloštevilno in je danes še bistveno bolj, se še vedno kdaj pa kdaj zgodijo kakšna srečanja takšnih ljudi, v vsakem mestecu in mestu po svetu, pa najdeš majhen promil mladine, ki se gre nekakšnega hipijevstva in ko jih bolje spoznaš, vidiš da si lahko nad njimi večinoma le razočaran!

S tem prispevkom sem vas želel pravzaprav predvsem pozabavati ob Zappovi pesmi, ampak je prav lepo, da je po precejšnjem času spet nastal daljši prispevek!

Tukaj pa je skladba Turning again Franka Zappe in pod njo še besedilo skladbe! Naslov Turning again pa se najverjetneje nanaša na obračanje hipijev po vetru in pa obračanje nazaj v stare čase ko je bilo hipijevstvo v razcvetu in nekateri bi seveda z veseljem živeli takrat, saj bi imeli več družbenih možnosti da živijo zlagano, prazno hipijevsko življenje:

YouTube slika preogleda

[includes little quotes from Sunshine Of Your Love (Brown/Bruce/Clapton), Purple Haze (Hendrix), Light My Fire (The Doors) and Monday, Monday (Phillips)]

[Basic track:
Santa Monica Civic Auditorium
December 11, 1981

FZ guitar, vocals
Ike Willis vocals
Steve Vai guitar
Ray White guitar, vocals
Tommy Mars keyboards
Bobby Martin keyboards, vocals
Ed Mann percussion
Scott Thunes bass
Chad Wackerman drums]

Turn turn
Turn turn
We’re turning again
Turn turn
Turn turn
We’re turning again

They took a whole bunch of acid
So they could see where it’s at
(It’s over there, over there,
Over there, over there
And under here also)
Doont, da-doodem doodem!
They lived on a whole bunch of nothing
They thought they looked very good
They’d never ever worry
They were always in a hurry
To convince themselves that what they were
Was really very groovy
Yes, they believed in all the papers
And the magazines that defined their folklore
They could never laugh
At who or what they thought they were
Or even what they thought
They sorta oughta be
They were totally empty
(Totally empty)
And their lives were really useless
So what the fuck?
They didn’t have no sense of humor
(Oodly-oodly-yeah!)
Now they got nothing left
To laugh about
Including themselves

Turn turn
Turn turn
We’re turning again
Turn turn
Turn turn
We’re turning again

Bprr . . . bprr . . . the year 1967
Drug-crazed youth discovered vagrancy as a way of life
EWW-WW!
Dey were mellow
Dey were yellow
Dey were wearing smelly blankets
Dey looked like DONOVAN fans
(HU-UR-DE-EE
GU-UR-DE-EE)
Dey walkin’ ’round
With stupid flowers
In dey hair an’ evvywhere
Dey tried to stuff ‘em up de guns
Of all the cops and other servants of the law
(LA LA-LA-LA LA-LA)
Who tried to push ‘em around
And later moved ‘em down
But they were full of all that shit
That they believed in
(PHEW!)
So what the fuck?
(WHAT THE FUCK?)
Now I seen ‘em tightenin’ up dey headbands
On the weekend and dey get loaded
When dey came to town
Dey walk around in GREEMICH VILLAGE
To buy posters dey could hang up
In dem smelly little secret
Black light bedrooms
On LONN-ISLAND
Singin’: “JIMI COME BACK!”
Now come back and regulate de boy’s FURZ-tone
Yo’ HAZE was so PURPLE
It caused your AXIS to be BOLD AS LOVE
(JIMI-JIMI-JIMI-JIMI-JIMI FEED BACK)
Now Jimi gimme some feedback
Come back and feed back on my knapsack
You can feed back the fuzz tone from your WAH-WAH
While you bend down
And set your stuff on FIRE

Turn turn
Turn turn
We’re turning again
Turn turn
Turn turn
We’re turning again

We can turn it around
We can do it again
We can go back in time
Through the canyons of your mind
On the EVE O’ DESTRUCTION
We can act like we are something really special
WOOOH, we’ll just jump in the bath-tub
With that other guy JIM
And make him be more careful
We can visit Big Mama
And whap her on the back
When she eats her sandwich
(LA LA LA LA)
We can take care of Janis
When she gets so depressed
She can’t take it no more
We can laugh at Keith Moon’s jokes
(HA HA HA HA HA)
And the colour TV
(HA HA)
He threw out de windum
Fum de second flew-ah!
(YEAAHHHHHH!)
Everybody come back
No one can do it like you used to
If you listen to the radio
And what they play today
You can tell right away:
All those assholes really need you!

Turn turn
Turn turn
We’re turning again
Turn turn
Turn turn
We’re turning again

Turn turn
Turn turn
We’re turning again
Turn turn
Turn turn
We’re turning again

 • Share/Bookmark
 
Objavo lahko komentiraš, ali pa s svojega bloga pustiš trackback. RSS 2.0

3 komentarjev

 1. nevenka nevenka pravi:

  Hm, na hipijevstvo nisem nikoli gledala kot na gibanje, zgolj kot na life style.
  Pasiven odpor zame ni gibanje. Tudi Nehru je zame bolj malo gibal, kljub dobrim namenom. Je pa res, da obstajajo ljudje, ki menijo, da sreča sama pride, in prav tako vse dobro z njo. Pri tem jim pomagajo zgolj pozitivne misli. Ja, tudi prav.
  Morda je vse, kar Afrika potrebuje, ena dobra seansa. In vse, kar potrebuje Slovenija.

  Generacijo hipijev je zaznamovalo brezciljno uživaštvo, vrednote so bile bolj razpuščene, odgovornost je bila v breme.
  A tisti čas je dal dosti dobrega kulturnega ustvarjanja, morda ravno zato, ker kreativen um živi na robu norosti in potrebuje vsaj občutek svobode, ne glede na to, kako pride do njega.

  24.07.2011 ob 10:35

 2. samokodela samokodela pravi:

  Zdravo Nevenka! Dober komentar!

  Pa lepo te je ’slišat’ spet po dolgem času!

  Tvoji komentarji so pač toliko tehtni, da ne komentiraš kar česarkoli in čeprav sem imel veliko drugega dela, zadnji čas prav razmišljam, da bi se lahko potrudil in napisal en družbeno kritični članek na teden ali kratko zgodbo!

  Pa vsakih nekaj dni bi lahko analiziral en komad od Zeppelinov, ker imam o vsakem res veliko za povedati!

  No ta komentar je zdaj že skoraj obljuba, ampak vendarle ne obljubim da bo tako!

  24.07.2011 ob 11:12

 3. nevenka nevenka pravi:

  Hja, delaš pa lahko na tem :-)

  24.07.2011 ob 12:13

Komentiraj

Za pisanje komentarjev morate biti prijavljeni.