26.07.2011

Izogibanje zvezam

Objavljeno v Družbena kritika, Moje življenje avtor samokodela

Na tem blogu se skušam čim bolj izogniti nekim osebnim temam, čeprav ne povsem, vendarle pa sem šel v preteklosti glede tega nekajkrat malo predaleč, zato sem kakšnih štiri, pet prispevkov zbrisal!

Vendarle pa bi rad povedal, da sem se v puberteti in nekaj časa kasneje zelo bal zvez! To pa zato, ker sem imel občutek da je to zame prezahtevno! Točno sem vedel kako bi naj dobra zveza izgledala in zame se je zanimalo veliko lušnih in dobrih punc, a jaz sem čutil da je to zame prezahtevno, poleg tega pa sem samega sebe doživljal skoraj kot grdega in mi je bil malo nerodno pred ljudmi in čeprav vsekakor nisem mislil, da so tudi punce ki so se zanimale zame grde, sem si pa mislil, da bodo že na njih tudi nekaj našli in naju bodo potem oba opazovali in ocenjevali! Bil sem skratka precej občutljiv in zmeden, predvsem pa so se mi zveze zdele prezahtevne v smislu, da jaz pa že ne bom zmogel zveze dobro speljat, da bo skratka prezahtevno in to je prav absurdno da me je to do take mere skrbelo, da me je ohromilo, da potem do nobene zveze sploh ni prišlo, medtem ko je mnogim povsem vseeno kakšne so njihove zveze in niso nič obremenjeni in imajo dostikrat sočloveka le za seks in bi njihovim zvezam sploh težko rekli zveze!

Mislim pa da ima večina takih ljudi povsem druge razloge! Nekateri se zvezam izogibajo ker so preprosto preveč egoistični da bi s kom delili življenje!

Drugi pa so lažni idealisti! Pravi idealizem je, da se trudiš, da bi bila zveza čim lepša, čeprav veš da je skoraj nemogoče doseči popolno idealnost! Lažni, narcisistični idealizem pa je, da je neka oseba v zvezi samo zato, da bi bilo za to osebo vse idealno v smislu da druga oseba v zvezi sploh ni pomemba, niti ni prvi osebi pomembno, da bi se do te druge osebe lepo obnašala, ampak je pomembno le to, da je ta prva oseba v zvezi oboževana, opevana, slavljena kot popolna, najlepša in nezmotljiva in takšna oseba tudi noče biti nikoli prizadeta v svojem prepričanju o lastni popolnosti! Zaradi teh problemov takšne osebe raje ne gredo v zvezo, kot pa da bi bile kritizirane, prizadete in se raje izognejo zvezi ker vedo da ne bodo slavljene kot popolne in da bo slej ko prej šlo kaj narobe!

Problematični so torej ljudje ki ne gredo v zvezo iz teh dveh razlogov, ki sta v bistvu oba egoistična.

Moj razlog da nisem šel v zveze pa je bil iskren strah pred zvezo, ker se mi je taka precej vsakdanja zadeva, ki jo tudi tisti ki se nenehno trudijo za lepo zvezo dokaj z lahkoto opravijo, zdela nekaj izjemno zahtevnega in nekaj kar jaz dejansko ne bom zmogel pravilno peljati, čeprav sem vedel kako se zveza prav pelje in potem sem zaradi strahov raje bežal od tega! Se pravi ni šlo za negativne razloge, zato je vse skupaj škoda le iz tega vidika, da se zaradi teh težav ni uresničila nobena najstniška zveza, ki bi lahko bila zelo lepa!

 • Share/Bookmark
 
Objavo lahko komentiraš, ali pa s svojega bloga pustiš trackback. RSS 2.0

9 komentarjev

 1. pametnarit pametnarit pravi:

  Preveč razmišljaš, tako kot jaz, samo zagrabi in odpelji :P Ko bi bilo tako lahko :mrgreen:

  27.07.2011 ob 00:18

 2. samokodela samokodela pravi:

  Eh bo že boljše!

  Mislim da imaš zanimiv blog, tako na prvi pogled! Se bom prepričal!

  27.07.2011 ob 07:38

 3. samokodela samokodela pravi:

  Naj morda še dodam, da ni šlo za to, da bi se bal problemov v zvezi, tega se bojijo primerki ki jih omenjam v članku kot egoiste! Meni je bilo jasno da se problemi v zvezi pač dogajajo!

  Šlo je za strah da je izpolnjevati vse stvari za katere mi je bilo jasno da jih je treba v zvezi početi, zelo težko in da jaz tega (še) ne zmorem! Šlo je torej za strah pred formalnostmi zveze, da torej ne bom znal izvesti zadev, ki so osnovni tvorci zveze, kakor glasbenik ki je dovolj vadil, a ima tako tremo, da raje ne bo nastopil!

  27.07.2011 ob 08:04

 4. Don Marko M pravi:

  ma itak, da ne boš znal izvesti zadev/stvari v zvezi, dokler do njih ne pride….saj jih nihče ni znal….dokler jih ne začneš izvajati….

  27.07.2011 ob 13:38

 5. samokodela samokodela pravi:

  Ja seveda sproti se učimo! Ampak jaz celo mislim da sem naprej vedo da VEM kaj je treba početi v zvezi, ampak da bo to zelo težko izvesti.

  Mi je bilo pa tudi jasno, da se človek sproti uči, ampak kljub temu ni do nobene zveze prišlo!

  27.07.2011 ob 13:50

 6. samokodela samokodela pravi:

  Pa super blog maš Don Marko M, že dva sta mi danes komentirala, ki imata super bloge!

  27.07.2011 ob 13:54

 7. Don Marko M pravi:

  hehe Samo, ma pri ženskah ne moreš vedeti nič vnaprej, ker tudi same ne vejo….vsake priprave so samo (nepotrebno) tratenje časa in energije…nekaj malega izkušenj, pri 4ih otrocih in 15ih žen(s)kah,pa sem si že nabral… :cool:
  hvala enako za super blog, čeprav sem ga, priznam, šele danes začel prebirati….bom pa nadoknadil, če ne prej, po počitnicah….
  očitno pa sva blogerska generacija, saj naju od prvega zapisa loči zgolj mesec dni, torej bosta bloga čez nekaj mesecev mlada 5 let….uživaj…

  27.07.2011 ob 15:55

 8. samokodela samokodela pravi:

  Ja se strinjam Marko!Mi je jasno to zdaj!

  Pa tudi jaz moram nadoknaditi na tvojem blogu!

  Lepo se imej

  27.07.2011 ob 16:07

 9. Misko pravi:

  Tu pa ravno nasprotno, zmeraj se je kaj najdlo ali toliko časa vleklo,da ni bilo potrebno začenjat zvezo…da se je videlo,da tako naprej ne bo šlo in je neizbežen konec.

  Včasih upravičeno, večinoma neupravičeno. Zakaj? Predvsem zaradi vedno prisotnega strahu, da si se naenkrat premislil in moraš stran od obstoječega življenja, nekakšen closing door, to mi pa ni šlo najbolje, žal….

  LP

  27.07.2011 ob 19:55

Komentiraj

Za pisanje komentarjev morate biti prijavljeni.