14.08.2011

Ponižnost in poniževanje

Objavljeno v Družbena kritika avtor samokodela

Ponižnost je lastnost ki izvira iz krščansko katoliškega ideološkega sistema! Pri tem gre za to, da se mora človek podcenjevati kot ničvredno, pred Bogom klečeplazno bitje, ki si o sebi ne sme misliti nič zares pozitivnega, hrabrega, ponosnega in samozavestnega! Mora biti skratka klečeplazno jagnje, ki iz sebe ne naredi nič, ampak mora živeti kot življenja nevreden kos mesa, kot grešnik, ki je bil kot grešnik že rojen in nima pred velikim Bogom nobene vrednosti in se lahko samo jalovo trudi za nek višji cilj, tako da boljše da sploh ne začne, ker ga kot bitje, ki je že v osnovi povezano z zemljo in zlom, ne bo nikoli doseglo, razen seveda če dovolj moli in znosi dovolj denarja v Cerkev, potem ga bodo zlagani bratje seveda zveličali, v resnici pa ne bo nikoli zares izkoristil življenja, namesto zveličanja pa bodo črvi imeli kosilo!

Seveda noben sodoben, pameten, teh spon osvobojen človek, ne bo pripravljen živeti na takšen način, bo pa vsak inteligenten človek živel v skromnosti, ker je to lepa in koristna lastnost, ne glede na to kaj bo postal in koliko bo razvil svoje sposobnosti! Ta lastnost namreč omogoča, da ljudje ki so veliko dosegli, še vedno prijazno komunicirajo s soljudmi in se do njih etično vedejo!

Potem pa imamo tukaj še poniževanje, ki je v sodobni družbi že postalo nesprejemljivo, a tega žal mnogi še vedno ne upoštevajo! Poniževanje pravzaprav nima povsem direktne zveze s ponižnostjo in gre torej v bistvu za dva precej različna pojma!

Poniževanje je namreč dejanje, kjer nekdo nekoga drugega z verbalno ali fizično agresijo in s kršenjem osnovnih človekovih pravic, ki seveda strogo veljajo tudi za ženske in otroke, psihično in fizično uničuje! Torej gre za precej drug pojem, čeprav seveda tudi ponižen človek sam sebi povzroča kršenje človekovih pravic ker omogoča, da jih drugi lažje kršijo v odnosu do njega in lahko torej ponižnost spodbuja poniževanje!

Osebno pa sem tudi mnenja, da so nekateri ljudje tovrstno poniževanje pripravljeni prenašati tudi zato, ker imajo za vrlino ponižnost, ki pravzaprav torej sploh ni isti pojem! Neka ženska tako morda iz dneva v dan prenaša moževo poniževanje, ker ima občutek da jo s tem uči ponižnosti! V bistvu pa jo žali in uničuje, ter krši njene pravice! Ampak seveda pa sta si oba pojma dovolj podobna, da ju lahko mirne duše tudi združimo in potem razgledanemu človeku postane vse skupaj še bolj nesprejemljivo, kajti kot sem rekel, ponižnost po osnovni definiciji dejansko ni nekaj dobrega in koristnega za posameznika in družbo! Torej tudi če bi nekdo nekoga učil ponižnosti, ga ne more na tak način, predvem pa ponižnost sploh ni nekaj pozitivnega!

Skratka poniževanje je družbeno nesprejemljivo in razne socialne službe, društva za zaščito žensk, otrok in duševno bolnih bi morala še posebej paziti na taka dejanja do teh ljudi, saj so za kaj takšnega še posebej ranljivi in seveda kakršnokoli poniževanje absolutno ni v skladu s človekovimi pravicami, če pa skušamo poniževanje povezati s pojmom iz katerega izvira, torej iz pojma ponižnost, pa skratka ugotovimo, da ne gre ravno za povsem isti pomen, pa konec koncev je kot sem rekel tudi ponižnost kot osnovni pojem nazaželjena, saj je v osnovi namenjena doseganju cilja klečeplazenja pred Cerkvijo, ki zaradi tega lažje finančno izkorišča ljudi, prav tako pa ponižnost močno omejuje vsesplošen razvoj v sodobnega, razsvetljenega, izobraženega in vsesplošno razgledanega, ter z ustvarjalnostjo, kritičnostjo in etiko prepojenega individuuma!

 • Share/Bookmark
 
Objavo lahko komentiraš, ali pa s svojega bloga pustiš trackback. RSS 2.0

7 komentarjev

 1. Dajana Dajana pravi:

  O hvala ti za to. Ponižnost in poniževanje je nekaj, kar pri ljudeh ne prenašam. :evil: In ja, izvira iz Cerkve. In zaradi tega so slovenci hlapci.

  Hm, zanimivo… po moji “veri” (verjamem v Boga, pa ne spadam v nobeno cerkev ali religijo) je Bog enakovreden govornik, moj frend, ki mi pomaga, ko pač nimam drugega. Nikoli se ne ponižujem pred njim in si ne mislim, da nisem vredna, da bi mi pomagal. To, da nisem vredna, mislijo samo ljudje, Bog nikoli.

  14.08.2011 ob 10:13

 2. nevenka nevenka pravi:

  Ja, ponižnost je nevarna za narod in ja vsekakor je orodje Cerkve.
  Skromnost pa tudi ni tako dobra, ker pretirana skormnost znižuje življenjske cilje.

  14.08.2011 ob 10:26

 3. Dizma pravi:

  Ponižnost ni črvovsko zvijanje, ampak pomeni biti to, kar si, nič več in nič manj. Pa lep pozdrav.

  14.08.2011 ob 17:45

 4. Žagz pravi:

  O tej morda bolj škodljivi pojavnosti impozicije katolicizma nad naš narod je pisal že Ivan Tavčar leta 1899:

  “Dvakrat je rimski klerikalizem že kopal slovenskemu narodu grob***. Prvič, ko je v službi nemških vladarjev zavzel slovensko domovino, in drugič po najsvetlejši in najveselejši dobi v slovenski zgodovini, po reformaciji. Z ognjem in mečem je tedaj divjal in pustošil. Pregnal je najboljše sinove iz domovine in pograbil nešteta imetja. Ostali so malone sami siromaki, te pa je zasužnjil politično, narodno in duševno, dokler njihovih potomcev niso vzbudile nove ideje iz smrtnega sna ter jim dale moč, da so razbili verige, v katere so bili vkovani.
  Kje bi bil danes slovenski narod, da je svojo narodno stavbo dogradil na tistem temelju, ki so ga ustvarili Trubar, Dalmatin in Bohorič! Toda klerikalizem ni samo razkopal teh temeljev, zlomil je tudi notranjo silo slovenskega naroda. Ukrotil je ta nekdaj tako čvrsti narod, z bičem mu je vtepel hlapčevskega duha, zniževal je njegovo nravnost, da ga laglje vlada, zadrževal njegov kulturni in gospodarski razvoj in ga navadil take pasje ponižnosti, da je molče prenašal vsako žaljenje, vsako zatiranje, vsako še tako kričečo krivico. Zato pa je v njem zanetil verski fanatizem in ga razpihuje uprav sedaj do blaznosti, samo da obdrži ta narod na uzdi …”
  (iz Slovenskih Novic, 23. dec. 1899)

  ***To je Tavčar povedal Slovencem 40 let pred 2. svetovno vojno, kjer je rimski katolicizem v spregi z okupatojem zopet kopal grob našemu narodu.

  Je pa zanimivo, da pa s strani same inštitucije ponižnost (ali sploh skromnost) ni v planu.

  14.08.2011 ob 18:43

 5. samokodela samokodela pravi:

  žagž slovenske novice pa so bile včasih bistveno boljši časopis!!!

  14.08.2011 ob 22:13

 6. samokodela samokodela pravi:

  Dizma najprej ti naj povem, da mi je bedno to tipično katoliško pozdravljanje, ko sem jaz kao zlobnež, ti pa mi želiš lep dan!

  To je skrajno podla poteza, ko sem jaz kao zlobnež, ki razdružuje, pa čeprav imam odlične argumente, ti pa niti enega in pišeš neumnosti, ampak potem pa mi seveda svetohlinsko ti dobra duša zaželiš lep dan, pa čeprav s podporo Cerkvi takoj pokažeš svojo dvojno naravo!

  In ponižnost ne pomeni biti to kar si, ampak pomeni biti bistveno manj kot to kar človek v svojem bistvu je in pomeni da človek tudi ne sme nikoli postati to kar v bistvu je!

  Namreč ponižnost človeku nalaga, da naj bo molčeča majhna žaba, zavita v razcapana srednjeveška oblačila, katerega edina naloga je da moli in obdeluje njivo krompirja in potem strada ob treh pridelanih krompirjih, četrtega pa je seveda moral nesti v Cerkev k zlobnim župnikom,

  zatiralcem dobrega in vladarjem lažne morale, ki je za človeka škodljiva, kar pa učijo dobrega, pa se seveda potem sami ne držijo!

  Skratka če trdiš, da je človek beden ničvreden drek, ki se mora klečeplaziti, potem je ponižnost to, da si takšen kot si, nič več in nič manj!

  Če pa hočeš reči, da ponižnost pomeni, da si lahko takšen kot si, potem pa ti moram sporočiti, da si revolucionarno redefiniral ponižnost, saj zate potem to očitno pomeni sodobnega, svobodnega, razsvetljenega človeka, ki je ponosen nase, na svojo svobodo, svoje sposobnosti in talente!

  Skratka Dizma bluziš! Želim ti še veliko klečeplaznega bluzenja, ob katerem boš lahko točno takšen kot si, zmanipuliran, finančno in psihično izkoriščan objekt Cerkve in Biblije, v kateri je poleg nekaj malo dobrega, ogromno zla!

  Preberi skratka še druge moje članke na to temo, pa ti bo vse jasno!

  Zdaj pa hitro molit, da ti Marija jutri spet ne pošlje kakšne toče!

  14.08.2011 ob 22:28

 7. Samo Kodela-Rockerska zeppelinifikacija in zappovska kritika » Ponižnost pravi:

  [...] http://samokodela.blog.siol.net/2011/08/14/poniznost-in-ponizevanje/ [...]

  17.05.2013 ob 08:46

Komentiraj

Za pisanje komentarjev morate biti prijavljeni.