25.08.2011

Zakaj Šifrer ni več tako uspešen?

Objavljeno v Družbena kritika, Glasba, Moje življenje avtor samokodela

Zbral sem dovolj poguma in se kljub temu da sem mlad glasbenik odločil, da napišem e-mail enemu svojih najljubših slovenskih glasbenih izvajalcev Andreju Šifrerju in da mu v njem poskušam povedati, zakaj kljub stalni izjemnosti vendarle ni več tako dober in uspešen kot nekoč! Pismo objavljam spodaj, naj pa le še povem, da Andreja osebno ne poznam, a ima e-mail in telefonsko številko objavljeno na svoji strani!

Ob tej priliki naj zato še rečem, da se seveda lahko, sploh v Sloveniji, na raznih koncertih vsakdo spozna z kakšnim velikim umetnikom in nekateri imajo tako kot Šifrer tudi objavljene maile na svojih straneh! To je zelo lepo in povsem normalno in zato nisem svojega prijateljstva do Gjurina in Kreslina nikoli jemal kot nekaj neverjetnega ali kot nekaj, kar me postavlja nekam višje kot ostale(kar so nekateri mislili da mislim)! A vendarle imam od Gala tudi telefonsko, kar imajo redki in veliko komunicirava, s Kreslinom pa sva precej komunicirala po mailih, a še vedno se zavedam da sta to človeka, ki sta zelo prijazna z vsakim ki je vredu človek, a vendarle se je med nami spletla neka globlja vez in na to sem zelo ponosen, vesel pa sem tudi, da imata rada mojo glasbo in da se mnogokrat družimo v zaodrjih med in po koncertih! Pa tudi s Kreslinovim bobnarjem Gašperjem Peršlom se slišiva po telefonu in greva na kakšen drink pred ali po koncertih!

No pa da ne bom preveč dolgovezil, spodaj je pismo Andreju Šifrerju!

Pozdravljeni G. Šifrer,

pišem Vam, da Vam povem, da ste zame še vedno vrhunski izvajalec in da ste imeli tudi v zadnjih dveh desetletjih veliko izjemnih pesmi, vendar pa bi si vseeno dovolil kritičen komentar Vašega dela, čeprav sem še mlad glasbenik! Rad bi skratka z Vami delil moje mnenje, zakaj Vam je kljub izjemnosti v zadnjih časih uspešnost upadla, za razliko od na primer Kreslina!

Razdelal bom 4 točke :

1. Čeprav so pesmi večinoma odlične, pa so vendarle besedila precejkrat postala slabša, bolj predvidljiva, manj unikatna in izvirna!

2. V časih prejšnjega sistema ste znali pisati izvrstne pesmi o tem sistemu, v novem sistemu, pa kar nekako niste ugotovili, da se da družbena kritika pisati kadarkoli in ste se premalo posvečali družbeni kritiki, ki jo vedno potrebujemo!

3. V starih časih ste se le kdaj pa kdaj kaj pošalili kar se tiče seksualnosti, na primer v pesmi Bil sem mlad, v novih časih, pa je nastalo veliko pesmi, predvsem tistih irskih, ki so izrazito seksualno avanturistične! Saj ne želim moralizirati in dobro vem, da gredo tudi nekateri zreli ljudje kdaj v avanturo, a vendar mi te pesmi niso preveč všeč!

Lahko bi tudi rekli, da ste s temi pesmimi želeli le spodbosti zakrknjene, moralistične Slovence, a vendar so bile te pesmi že pretiravanje, Moja čebela pa celo seksistična, saj vendar ni edini namen ženske da seksa in tudi ni res da mora biti podložna moškemu!

4. V zadnji točki pa naj povem, da ste se mogoče v svoji poeziji vedno malenkost preveč naslanjali na kmečko-klerikalno življe, naprimer Moja Rozka, pa Vasovalec in Zagorski zvonovi so pesmi, ki malo preveč vlečejo v klero-ruralno smer in mnogim Slovencem to ni všeč, a ta zadnja točka ni takšen problem, saj so to zelo lepe pesmi in tudi Kreslin poje Binkoštno nedeljo, ker je pač lepa pesem!

Lepo nadaljujte z delom, imate OGROMNO vrhunskih pesmi in odličen glas!

Lep pozdrav in brez zamere,

Samo Kodela

 • Share/Bookmark
 
Objavo lahko komentiraš, ali pa s svojega bloga pustiš trackback. RSS 2.0

2 komentarjev

 1. Rika pravi:

  Zakaj Šifrer ni več to kar je bil. Prvo je seveda to, da so pesmi preprosto slabe. Žal. Besedila preveč zlajnana, melodije preveč enolične in prav tako zlajnane. Mislim, da je navečji problem naših glasbenikov, da hočejo ugajat in potem prodajajo poceni kič. To je najslabše kar lahko umetnik naredi. Narediti nekaj všečnega množici in pri tem pozabiti na tisto nekaj kar je všeč samemu sebi….napaka. Ker se to zmeraj čuti in ni važno v katero smer umetnosti pogledaš.

  Seveda je pa tukaj še ena težava…in to smo mi, poslušalci. Postali smo razvajeni, prenasičeni in zdolgočaseni in kot takim nam je potrebno ponudit nekaj več…nekaj kar pritegne. Dejstvo je tudi, da smo do slovenske glasbe dosti bolj kritični kot do angleške…predvsem kar se besedil tiče.

  Kar se tiče Kreslina…ima dobre pesmi, ko slišiš tu pa tam katero po radiu…je pa koncert grozno dolgočasen. Uro pa pol jamranja…in si že tam da mu rečeš…aloo nehaj (podobno se mi je zgodilo pri enem Hrvatskem pevcu…pa se zdaj ne morem spomnit katerem) Naslednjič, ko ga slišiš po radiu pa je spet super. Zato ga na koncertih več ne bom poslušala, bom ga pa z veseljem po radiu :)

  26.08.2011 ob 12:03

 2. samokodela samokodela pravi:

  Šifrer je bil bolj uspešen, ko je bil še bolj originalen in svojstven in je delal bolj za svoje srce!

  Glede melodij bi rekel da je postal v nekaterih pesmih Šifrer še boljši kot v preteklosti, večji problem so besedila, sicer pa ne vem točno kaj misliš z zlajnanostjo! Zlajnano postane nekaj takrat, ko smo nekaj že velikokrat slišali! Se pravi zlajnano je lahko nekaj avtomatsko takrat, ko nekdo neko pesem velikokrat sliši in jo že samo zaradi tega težko posluša!

  Druga možnost pa je, da je zlajnano to, da so si melodije in bededila skozi vso kariero glasbenika preveč podobne! Mislim da je Šifrer raznolik, le kvaliteta (predvsem besedil) mu je z leti upadla! Se pa strinjam da mora glasbenik slediti izključno sebi, ampak Šifrer to počne!

  Delata pa tako Kreslin kot Šifrer že v osnovi glasbo, ki pritegne večje število ljudi in to še ne pomeni nujno, da jo delata preračunljivo, da pritegneta čim več ljudi! To se jima tako ali tako dogaja že od začetka in možno je, da kdaj pa kdaj tudi razmislita, kako napisati pesem, da bi pritegnila svoje občinstvo in predvsem Kreslinu to odlično uspeva, a se zato še ni prodal in to ne pomeni da ne dela glasbe iskreno!

  Šifrerju to uspeva vse slabše, ampak tudi njega ne moremo obtožiti, da je njegov problem to, da se je prodal v smislu da si je priboril neko publiko, potem pa obtičal na neki točki glasbenega razvoja ali celo zavestno spustil kvaliteto, ker je vedel da svoje publike ne bo izgubil! Šifrer je bil torej vedno zvest sam sebi, ne pa množici, točno zato je precej te množice ki jo je imel že na samem začetku, tudi izgubil, ker za razliko od Kreslina ni dovolj dobro razmislil o nekaterih smereh svoje glasbe! Pa ne mislim razmislil kako naj ugaja, ampak razmislil o tem kaj je kvalitetno besedilo! Množica ki jo je Šifrer imel, pa je bila vsekakor skupina ljudi, ki so znali prepoznati kvaliteto!

  Tako Kreslin in Šifrer sta preveč svojstvena poeta in pevca, da bi hotela zgolj ugajati, a Šifrer je ubral neke poti, s katerimi je izgubil del publike, torej bi ga res težko obtožili, da je publiko izgubil ker je želel ugajati, kakor bi težko obtožili Kreslina, da si pridobiva vse več publike, ker hoče zgolj ugajati! Kreslinova besedila so zelo raznolika, svojstvena, vsaka pesem je nekaj novega, melodije pa znajo biti zelo spevne, velikokrat pa tudi dovolj odprte, melahholične in nekoliko nespevne in pritegnejo z drugimi kvalitetami, pa tudi vesele pesmi ima!

  Kar se tiče prenasičenosti in razvajenosti pa to drži, ja! Ampak ljudje so prenasičeni slabe glasbe in glasbeniki kot Šifrer in Kreslin so tukaj zato, da nam dajo nekaj nadpovprečno kvalitetnega, da zapolnimo vrzel s kvaliteto, ne pa da od zasičenosti s slabo glasbo, pobegnemo k novi slabo glasbi! Šifrer je torej alternativa vsemu slabemu, kljub temu da je skupaj z Kreslinom in podobnimi mainstream, oziroma bi bil alternativa, če bi bil tako dober kot nekoč, zdaj pa še vedno ponudi mnogo presežkov, a ni tako dober kot včasih! Kreslin, Šifrer in podobni, so skratka primer mainstream pop-rock, spevnega izvajalca, ki pa je kljub mainstremu kvaliteten, a nekaterim je kvaliteta z leti upadla, nekaterim pa ne!

  Problem je skratka, da mediji prenasičenost s slabo glasbo rešujejo tako, da ponudijo neko novo medijsko figuro, prenasičenost s Katy Perry rešujejo z Lady Ga Ga! S Šifrerjem pa kvalitetna publika ne bi bila nikoli prenasičena, kot tudi ni s Kreslinom, ki vedno ponudi nekaj novega, svežega, izvirnega in na kvalitetni ravni, čeprav seveda tudi on ni popoln in so nekatera besedila in melodije precej boljše kot druge, Šifrer pa izvira iz istega ranga, a mu je žal kvaliteta precej padla in o tem pišem v zgornjem članku!

  Kreslinovi koncerti so super! Ni to več tako divje in dinamično kot v Kreslinovih rockerskih časih, ampak Kreslin ima veliko razpona in zelo močan glas in tako popestri koncert, pa tudi zanimive goste ima na svojih večjih koncertih, ki pričarajo zelo polno zvočno sliko, v kateri se da zelo uživati!

  26.08.2011 ob 19:16

Komentiraj

Za pisanje komentarjev morate biti prijavljeni.