20.09.2011

Medved ki to ni bil

Objavljeno v Družbena kritika avtor samokodela

Risanka Medved ki to ni bil, na zelo lep način prikaže odtujenost sodobnega človeka, še posebej delavca, ki dela dolgočasna, težka, uničujoča dela, za katera je slabo plačan, a to nadrejenih ki si zgolj polnijo žepe ne zanima in kakršnekoli pritožbe zgolj naletijo na gluha ušesa ali pa na birokratske mline, ki ničesar ne zmeljejo!

Zgodba govori o medvedu, ki gre jeseni spat v svoj brlog in kmalu zatem ljudje tam zgradijo tovarno in ko se medved spomladi zbudi, zahteva najnižji delovodja od njega, naj se spravi delat, medved pa mu reče da on ni delavec ampak medved, delovodja pa se začne glasno smejati in mu odvrne da on ni medved, ampak zgolj hecen moški, ki se mora obriti in nosi krzneni plašč!

Potem ga pelje do prvega nadrejenega in potem tako naprej do vseh nadrejenih in na koncu do glavnega šefa tovarne in vsak ima več tajnic kot prejšnji in vsi medvedu povedo, da ni medved in medved začne delati v tisti sivi, ubijajoči tovarni, potem pa nastopi zima in medved si najprej ne želi spanja v jami, saj so ga prepričali da ni medved, potem pa sam sebe prepriča v nasprotno in sladko zaspi! A medved v tej zgodbi pravzaprav dejansko ni medved, ker gre v bistvu za portret izkoriščanega sloja, za prikaz izkoriščanih ljudi, ki se lahko kakor medved predvsem zgolj pritožujejo nad gospodarstvom, a brez učinka, saj jih nadrejeni nočejo razumeti in nočejo videti očitnega! Potegnemo lahko še vzporednico z zgodovinskim pritoževanjem posameznikov nad politiko, religioznimi institucijami in nad še čem, kar pa je običajno prav tako naletelo na gluha ušesa, kdor se je pritoževal pa je bil prej ali slej obtožen za nasprotnika sistema, zlobneža ali čarovnika!

V zgodbi se torej močno čuti anksioznost izkoriščanega delavca, ki je zamorjen in slabo plačan, poleg tega pa tudi brez individualnosti, saj za tekočim trakom dela kot robot in kaj hujšega se lahko zgodi medvedu, ki živi svoboden v naravi, kot to da ga zamenjajo za tovarniškega delavca!

Četudi si mora medved uloviti in nabrati hrano, četudi nima zdravstvene oskrbe, ni vedno na varnem in ga včasih zebe, se mnogokrat zdi, da imajo živali tako prečudovito svobodo, ki je nam ljudem vse bolj tuja in neznana, čeprav svobode ne smemo pojmovati kot željo po izgubi odgovornosti! Medved sicer nima nekih posebnih odgovornosti in živi instinktivno, a želja po večji človeški svobodi, ki se mora odražati predvsem skozi poglobljeno ustvarjalnost, še vedno nosi s sabo odgovornost in vsi ljudje ki ne zmorejo biti odgovorni se naj zavedajo, da se ni tako težko znebiti tiste napetosti v telesu, ko je treba prevzeti odgovornost, ne pa zbežati od nje!

Včasih bi skratka človek kar odšel nekam v gozd in se rešil vseh teh spon družbe! A vendarle je biti človek tudi zelo lepo, če je človek usmerjen v kulturno in ustvarjalno življenje, če dela to kar ga veseli, če bodo države pametno nadzirale gospodarstvo in če bodo tudi bolj vsakdanji poklici dovolj kreativni in individualni, potem lahko gre marsikaj na boljše!

Risanka ima tudi ekološko sporočilo, ki se lepo vidi v nazornem prikazu uničevanja narave, ko gradijo tovarno!

Še eno sporočilo ki se ga da zaznati pa je, da so pravzaprav šefi, ne pa medved, v tej tovarni živali, so zveri ki izkoriščajo delavce, delavci pa so prav tako degradirani in razvrednoteni na raven živali v smislu, da delajo v tovarni kakor da nimajo zavesti in kakor da nimajo pravice delati človeka vrednega dela, pa četudi dandanes vemo, da si tudi dejanske živali zaslužijo pravice, kaj šele ljudje!

V risanki pa je še eno sporočilo! Namreč preden šefi uspejo prepričati medveda da ni medved, ga še odpeljejo v živalski vrt in ga postavijo pred kletko z medvedi, da še oni povedo če je on medved ali ne! In medvedi ki simbolizirajo ponižane, degradirane in v sistem ujete posameznike, ki so že zdavnaj izgubili vero v dobro, v svobodo in človekove pravice, mirne duše rečejo ‘da ni medved, kajti potem bi bil z njimi v kletki’ in s to izjavo ga obsodijo na delo v tovarni, kar jim je na prav zloben način všeč, čeprav je najbrž vendarle težje biti zgolj zaprt v kletki, kot pa delati v tovarni, saj v tovarni vendarle lahko vsaj nekaj počneš, zato bi medveda pravzaprav bolj zafrknili če bi priznali da je medved, ker bi potem morda pristal v njihovi kletki!

Risanka je tudi zelo dobro sproducirana, zelo lepo je vse skupaj narisano, sploh barvito listje in gozd na začetku, kasnejši del risanke pa odseva predvsem domiselnost, ne toliko lepote, saj dogajanje v tovarni ni ravno lepo, temveč sivo in pusto, a ko se dogajanje preseli k šefom, so zelo umetelno narisana različna nadstropja, ki ilustrirajo bogastvo in razkošje vodilnih v tovarni, skupaj s tajnicami in vključno z najvišjim šefom, ki pa je zgolj razvalina, ki nima v sebi nič življenja, kot je to pogosto pri raznih skopuhih na visokih položajih, ki jih je življenjska moč že zdavnaj zapustila, na primer pri politikih, finančnih mogotcih, verskih vodjih,…

So pa seveda tudi šefi in direktorji ki so zelo vredu ljudje in če pridete kaj naokrog lahko enega spoznate!

Tudi glasba in glasbeni efekti(pojoče tajnice, delo v tovarni) so odlično narejeni! Res škoda da je vse manj takšnih risank! Produkcija risank se je zelo spremenila, niso več to kar so bile, tudi svet risank vse bolj odraža stanje sveta, a ne s kritičnostjo, ampak s padcem kvalitete! Poglejmo si torej to že pred nekaj dnevi obljubljeno risanko!

YouTube slika preogleda
 • Share/Bookmark
 
Objavo lahko komentiraš, ali pa s svojega bloga pustiš trackback. RSS 2.0

7 komentarjev

 1. Nick pravi:

  daj namesto samih klicajev še kakšno vejico postavi da se bo dalo brati!

  21.09.2011 ob 17:30

 2. samokodela samokodela pravi:

  Vejice so čisto ok, klicaji pa jebiga, zgleda da se tudi ko pišem derem, pa potem zato sami klicaji.

  To so me že enkrat opozorili, pa sem en čas upošteval, zdaj pa zgleda spet ne, sploh nisem opazil tega he, he, no pa saj se še vedno da brati, bom pazil od zdaj naprej, za nazaj pa ne bom popravljal, ni šans!

  21.09.2011 ob 20:27

 3. Nick pravi:

  a veš saj meni je vseeno!

  21.09.2011 ob 22:10

 4. pisanjebesedil pravi:

  Res dobra risanka. Jaz v njej vendarle najdem tudi nekaj pozitivnega, medved namreč na koncu vendarle ohrani svojo identiteto, se pravi, da na nek način premaga sistem. Možnosti torej so, le dovolj debelo kožo(krzno)moramo imeti …

  Tisto z vejicami in klicaji pa drži!

  24.09.2011 ob 21:45

 5. Nick pravi:

  he he :)

  samo kodela versus nick 0:1 :)

  24.09.2011 ob 22:36

 6. samokodela samokodela pravi:

  Mogoče pa je mislila da drži kar sem jaz napisal!

  Pa ni se predstavila kot ga. Toporišič, tako da ko jo jebe, pa kaj je ta rezultat, namizni šah!!??

  25.09.2011 ob 00:56

 7. Nick pravi:

  ni ravno šah, to je tvoj in moj in naš jezik (da ne omenjam besede materni, ker izpade patetično oz. bedno)

  ;) :)

  25.09.2011 ob 07:13

Komentiraj

Za pisanje komentarjev morate biti prijavljeni.