28.09.2011

Vrhunski bootleg koncert Zeppelinov

Objavljeno v Glasba, Led Zeppelin avtor samokodela

Ne bom se nič kaj razpisal, a mislim da je čas, da z vami delim enega od premnogih legendarnih bootlegov skupine Led Zeppelin, ki je najbolj bootlegirana skupina v zgodovini, saj je bil vsak koncert dugačen, ker so dečki non stop improvizirali!!

Seveda obstaja še zelo veliko takšnih koncertov in prenekateri imajo boljšo zvočno sliko, sploh tisti ki so posneti preko mešalne mize, ne pa iz publike na majhne diktafone s kasetami.

Ponetek koncert v Torontu 4. septembra 1971 je deloma posnet preko mešalne mize, deloma iz publike, saj se pri bootlegih Zeppelinov pogosto zgodi, da morajo ustvarjalci bootlegov kombinirati posnetke iz publike in mešalne mize, da sestavijo cel koncert. Začetek je posnet iz publike, vmesni del iz mešalne mize, konec pa spet iz publike, zato ima vmesni del koncerta mnogo boljši zvok, a tudi deli posneti iz publike so kar dobro posneti, predvsem pa gre za enega izmed res mega vrhuskih nastopov in vsi na odru so neverjetni in totalno razturajo, posnetek koncerta pa je v enem dvo urnem, neprekinjenem kosu in takšnih celih koncertov v enem sklopu je na youtube zdaj že zelo veliko, saj se fani očitno uspejo dogovoriti z youtubom naj dajo gor cele koncerte.

Še nekaj o izvoru besede bootleg! V časih ameriške alkoholne prohibicije, so ljudje alkohol skrivali tudi v škornjih(boots) in steklenici v kateri se je alkohol hranil, ter nosil v škornjih se je reklo bootleg in seveda tisti ki so snemali koncerte iz publike, so morali to prav tako početi skrivaj, pa tudi razpečevanje bootlegov ni ravno legalno, a ker se bootlegi v osnovi le zamenjujejo in delijo med fani, brez zaslužka, Zeppelini bootlegarjev ne preganjajo ravno posebej zavzeto, čeprav je Page nekoč že pričal na sodišču proti nekemu bootlegarju.

Pa še nekaj! Kaj mislite kako so bootlegarji prišli do posnetkov iz mešalnih miz, ki se jim reče soundboard posnetki in so posneti na navadno kaseto in torej niti slučajno primerni za uradno ploščo v živo, ki mora biti ustvarjena iz profi več tračnega posnetka!!? Nekatere so prodali koruptivni mešalci zvoka, mnoge pa so ukradli iz Page-ve hiše in to ljudje, ki so čuvali Pageve otroke in so tako prišli do posnetkov!

Najbolj znan bootleger pa je Mike Millard(Mike The Mike) iz Kalifornije, ki je snemal vse velike bande ko so igrali v Kaliforniji, sploh v Los Angeles forumu! Posnel je izvrstne bootlege, namreč z izvrstno kvaliteto zvoka, kljub temu da je seveda snemal iz publike, to pa je počel tako, da se je pripeljal na koncert na invalidskem vozičku in se torej pretvarjal da je invalid, saj je imel pod vozičkom skrito snemalno opremo! Millardu se lahko zahvalimo za vrhunske posnetke narejene od leta 1975 do 1977 in to ne zgolj posnetke Zeppelinov! Millard pa je trpel za hudo depresijo in je na žalost leta 1990 naredil samomor! Za časa življenja pa je močno nasprotoval prodaji bootlegov in je svoje posnetke tudi označil, tako da je vedno vedel kdo je bootlege posredoval naprej, če so se znašli na kakšni plošči! Posnetke je snemal z mono snemalnikom kar se tiče leta 1974, potem pa s prenosnim Nakamichi tape recorder-jem in AKG mikrofoni!

Tukaj pa je koncert Zeppelinov 4. septembra 1971 v Torontu! Odmislite slab zvok in uživajte v neverjetnem nastopu!

YouTube slika preogleda
  • Share/Bookmark
 
Objavo lahko komentiraš, ali pa s svojega bloga pustiš trackback. RSS 2.0

Komentiraj

Za pisanje komentarjev morate biti prijavljeni.