22.11.2011

Analiza pesmi Zeppelinov: Thank you

Objavljeno v Glasba, Led Zeppelin avtor samokodela

Thank you je skladba iz albuma Led Zeppelin II, katere besedilo je posvečeno Plantovi ženi Maureen Wilson Plant,

Robert in Maureen:

ki mu je poleg vse ljubezni ki mu jo je lahko dala, tudi veliko pomagala ko je bil v težavah preden je uspel s Zeppelini, saj nekaj časa ni imel doma, pa tudi denarja je imel zelo malo! Robert in Maureen sta se spoznala na koncertu Georgie-a Fame-a

Goergie Fame, skladba Sunny:

YouTube slika preogleda

in sta imela tri otroke in sicer Karmen , Carac-a ki je umrl leta 1977 in leta 1979 še sina Logan-a Romer-a. Leta 1983 sta se iz neznanih razlogov ločila, vendar sta ostala zelo dobra prijatelja in se še vedno veliko družita, Robert pa je v osemdesetih hodil tudi z Maureenino sestro Shirley! Maureen in Robert sta se poročila 9. novembra 1968 v koncertnem prostoru Roundhouse v ulici Chalk Farm v Londonu, na poročnem slavju pa se je zgodil tudi prvi koncert skupine pod imenom Led Zeppelin, pred tem so namreč imeli kar precej nastopov kot The New Yardbirds, saj so imeli Yardbirds-i v katerih je bil Page pred Zeppelini, še nekaj neodigranih dogovorjenih koncertov, vendar so razpadli, zato je to opravila nova zasedba, ki jo je sestavil Page. Zasedba je spremenila ime ker so kmalu spoznali, da ima skupina povsem novo identiteto in igra nekaj popolnoma originalnega, zato so spremenili naziv, idejo pa so dobili od Keith-a Moon-a(bobnar-The Who) ali John-a Entwistla(basist- The Who), saj sta se s Page-m in Jeff-om Beck-om dogovarjala za ustanovitev skupine, vendar do tega ni prišlo, Moon ali Entwistle pa je rekel, da bi bila takšna skupina najbrž tako odštekana, da bi strmoglavila kot svinčen balon, torej ‘lead zeppelin’! Zeppelini so kasneje odstranili črko ‘e’ iz ‘lead’, da ne bi američani napačno izgovarjali besede, namreč zgodilo bi se lahko, da bi jo izgovarjali kot ‘lid’, se pravi vodilen, kot na primer ‘lead vocalist’, torej glavni vokalist!

Malo sem se razpisal o z pesmijo precej nepovezanimi informacijo, zdaj pa torej k skladbi!

Skladba se začne z zelo lepim kitarskim rifom, ki ga Page igra na 12 strunsko električno Vox kitaro, kar je še posebej kul, ker kitara sicer zveni precej akustično, a vendarle ni akustična, zato razen določenih pasaž v pesmi ‘Ramble on’, na tem albumu sploh ni akustičnih kitar, kar je zanimivo, ker na prvem albumu prevladuje električni blues in le občasno se pojavijo akustične kitare, drugi album je divji hard rock, res skoraj povsem brez akustičnih kitar, na tretjem pa je zelo veliko akustičnih pesmi, vsi ti stili pa se idealno združijo na četrtem albumu v pesmi Stairway to heaven!

Page v uvodu pobrenkava D dur frazo in vmes dodaja še dodatne note, tako da variira melodije fraze in s tem doseže precejšnjo podobnost s svečano himnično skladbo, ki se jo običajno igra na orgle ob porokah, vendar je kljub temu še vedno povsem originalen! Pridruži se mu John Paul Jones na Hammond orglah, dodajajoč subtilne in melodične pasaže, ki z aranžerskega in emocionalnega vidika zelo lepo dopolnjujejo skladbo, hkrati pa Jones nikjer ne stopi na prste Plantu, da lahko pevec neovirano izpove svoja čustva do Maureen. Bonzo(to je bil bobnarjev vzdevek) večinoma zelo umirjeno podkrepi skladbo ko sploh igra, saj je to ena tistih skladb, kjer bobni niso prisotni ves čas(nekatere skladbe jih sploh nimajo), kar je samo še en dokaz o unikatnem pristopu Zeppelinov k aranžiranju in doseganju izjemnih dinamičnih nasprotij, rohneče glasnosti in že v naslednjem trenutku skoraj popolne tišine, kar je deloma seveda omogočal tudi pojav električnih inštrumentov, kjer se lahko glasnost poljubno zelo spreminja, a vendarle so bili Zeppelini izjemni skladatelji in aranžerji, ki so točno vedeli kako pomembna je dinamika, kakšni njim iferiorni bandi ki so jih skušali oponašati, pa o tem in še marsičem niso imeli pojma! Zeppelini so se znali v trenutku spremeniti iz podivjanega prehistoričnega letečega zmaja, v papirnatega soimenjaka, je poplesaval v sončnem nedeljskem vetriču! Bonham tako večkrat skladbo prepusti ostalim, ko pa je dejaven pa se tudi nekoliko razživi, sploh v Page-vi solaži, še bolj pa v koncertnih verzijah, še posebej neverjeten pa je njegov prispevek v uvodu izvedbe iz albuma BBC sessions, ki jo lahko slišite na dnu prispevka. Bonham v tej verziji ustvarja takšne neverjetne prehode, da so definitivno motorični čudež! Page-ve solaže v koncertnih verzijah so bile vedno nekaj posebnega, prav tako pa mi je tudi tukaj najljubša prav tista iz albuma BBC sessions, pa čeprav so kakšne druge bolj emocionalne na umirjen način, verzija iz BBC sessions pa prekipeva od energije in zato morda nekoliko izgubi na baladnosti.

Več o tem kasneje, zdaj pa nazaj k studijski verziji. Page zaigra zelo lep solo, ki ga odlikuje predvsem aranžma, saj je Page v studiju še dodatno okrepil svojega sicer vedno vrhunsko frazirajočega duha, ki nam je v vsakem trenutku dal vedeti, da tako dobro improvizira, da hkrati kar komponira! Skratka tudi v studiju je Page mnogokrat improviziral in to tako dobro, da bi marsikdo mislil, da je solo ustvarjal nekaj mesecev. Fraze so zelo lepe, melodične, v njih doda tudi kakšen droben delček vokalne melodije, v čemer se je sicer še posebej odlikoval Brian May iz Queenov, ki je v veliko solov vključil fraze iz Freddie-jevih vokalnih melodij! O Queen-ih in povezavi s pesmijo Thank you več kasneje!

Jones doda zelo lepe orglarske parte, aranžma je kot smo rekli zelo dodelan, najbolj pa se izkaže na koncu, ko zaigra zaključek! Gre za prekrasen solo, ki pa se je v live verzijah dogajal na začetku pesmi, saj si je Jones vzel več minut časa in je zaigral dolg solo, preden se je pesem začela. Svoje vrhunske tehnične sposobnosti je tako bolje prikazal v živo, sploh pa kasneje v pesmi No quarter, v studiju pa na primer v pesmi You shook me iz prvega albuma! Na albumski verziji Thank you pa je naredil pravo potezo in ni prav nič pretiraval s tehnično zahtevnostjo ali zelo hitrim igranjem, naredil pa je tako lep aranžma, da človeka res povsem prevzame občutek zaljubljenosti, ko se ob zahajajočem Soncu sprehaja s svojo ljubeznijo in kakor zaide Sonce, postajajo vse tišje tudi orgle! Ker pa ljubezen s temo ne ugasne in Sonce žari še naprej, se vrnejo iz tišine tudi orgle, kakor da bi se tudi na nebu velika rdeča krogla vrnila nazaj, da bi ljubezenski par imel še naprej nekaj svetlobe tudi izven njunih src!

Dejstvo da skladba že izgine v fade out, potem pa se vrne, je najbrž zmedlo marsikaterega DJ-ja, saj je mislil da skladbe že konec, na nekaterih postajah pa so ko so ugotovili za kaj gre, to vmesno tišino odstranili, kar je precej grob poseg v umetniško integriteto!

Besedilo pesmi je prvo, ki ga je Plant napisal povsem samostojno, brez Page-ve pomoči, ki je bil iz albuma v album vse bolj navdušen nad Plantovimi besedili, saj je kasneje povedal, da je upal da se bo njihov vokalist razvil v dobrega pisca besedil in prav to se je zgodilo!

Besedilo je precej preprosto, vendar ga Plant zapoje z takšno globino in čustvi, da dobi globji pomen, pa četudi gre za precej najstniško besedilo, kakšen verz pa si je spodil tudi iz Hedrix-ove ‘If 6 was 9′! Kaj lahko človek lepšega pove svoji ljubezni kot to,da bo ljubezen ki je v tistem trenutku tako lepa, trajala večno, pa četudi Sonce preneha goreti in gore popadajo v morje! Seveda pa lahko to razumemo tudi ne v smislu trajanja, ampak da če bi se v tistem trenutku vse končalo in bi bil konec sveta, bi njuna ljubezen še obstajala, tako močna je, ne rabi pa to nujno pomeniti da bo njuna ljubezenska zveza trajala vso njujino življenje! Potem izpove, da prijazni ženski kot je Maureen daje vse, včasih pa se porajajo tudi solze in bolečina. A vse to je kmalu pozabljeno in njuna ljubezen je še naprej močna in njegov svet se smeji ko skupaj z Maureen prehodita mnoge milje, kajti njej se ima zahvaliti da njegovo življenje cveti in zato je Maureen njegova edina!

In ta zadnji verz Plant zapoje zelo visoko in podorno, ter tako prida še močnejša čustva v svoj že ves čas tresoče se predan glas! Plant je zame edini pevec na svetu, ki je pel tako izjemno, da je izpovedal tako močna čustva, da jih človeštvo še sploh ni sposobno ‘ustvariti’ in bodo obstajala nekje v prihodnosti, če seveda vse skupaj ne bo šlo v drugo smer, v smer uničenja in bodo gore popadale v morje, Sonce pa ne bo moglo svetiti skozi oblake nastale zaradi jedrske vojne! A pustimo takšne podobe, ki lahko pokvarijo tako lepo pesem in upajmo na najboljše, čeprav upati ni dovolj, treba se je tudi truditi za boljši svet, ki bo poln takšnih ljudi kot sta Robert in Maureen, pa četudi nista ostala skupaj vso življenje, a sta se vsaj na zrel način razšla in se še vedno veliko družita, konec koncev pa je ločitev nekaj, kar je za človeštvo še najmanjši problem, veliko hujše stvari so, ki jih moramo odpraviti! Škoda je sicer če se človeka ločita zelo hitro, ker potem res vse skupaj nima smisla, če pa po določnem času ugotovita, da ne gre naprej, ker njuna ljubezen več ne živi, je pa konec. Če pa se ločita iz kakšnih drugih, nezrelih razlogov in tudi na nezrel način, ki po možnosti zelo prizadene še otroke, pa je to katastrofa, ki je lahko predvsem za otroke skoraj tako huda travma, kot če gore popadajo v morje! V studijski verziji so tudi back vokali, kjer najverjetneje pojejo vsi člani Zeppelinov.

Toliko o tej prekrasni pesmi, spodaj pa imate najprej studijsko verzijo iz albuma Led Zeppelin II, potem verzijo iz bootlega Blueberry hill iz Los Angelesa leta 1970, kjer lahko na začetku poslušate daljši Jonesov Hammond solo, nato verzija iz albuma BBC sessions, kjer bodite še posebej pozorni na bobne v uvodu in na neverjeten kitarski solo, potem je tukaj še verzija iz Madison Square Gardna iz leta 1973, pa še verzija pevke Tori Amos, ki je nekaj časa hodila s Plantom v devetdesetih, a je bil zanjo takšen najstniški idol, da se ni hotela poročiti z njim, ker se je bala, da se bo s tem podrla njena idealizirana podoba Planta! Tori je tudi povedala, da je kot najstnica velikokrat masturbirala ob tej pesmi he, he! Potem je tukaj še verzija skupine Duran, Duran iz soundtracka filma ‘With honors’(Haso: Mujo dali znaš grupu Duran, Duran!? Mujo: Da Haso znam ali zašto pitaš dva puta!?) , sledi verzija ki sta jo Page in Plant zaigrala na svoji verziji MTV Unplugged leta 1994, ki se je v tem primeru imenovala MTV Unledded!

Na koncu pa še verzija, ki jo je Plant uporabil kot uvod v komad Crazy little thing called love skupine Queen, ki jo je skupaj s Queen-i izvedel na Mercury tribute koncertu, ki je bil odigran po Freddie-vi smrti, tam pa je nastopalo mnogo zelo znanih pevcev!

Besedilo:

If the sun refused to shine, I would still be loving you
When mountains crumble to the sea
there will still be you and me
Kind a-woman, I give you my all,
kind a-woman, nothing more

Little drops of rain whisper of the pain
Tears of loves lost in the days gone by
My love is strong, with you there is no wrong
Together we shall go until we die, my, my, my
An inspiration’s what you are to me,
inspiration, look and see

And so, today, my world, it smiles
Your hand in mine, we walk the miles
A-thanks to you, it will be done
for you to me are the only one, alright, yeah
Happiness, no more be sad,
happiness, I’m glad

If the sun refused to shine, I would still be lovin’ you
M-mountains crumble to the sea,
there will still be you and me

Studijska verzija; Led Zeppelin II; 22. oktober 1969:

YouTube slika preogleda

Live verzija, 4. september 1970, Los Angeles Forum, Blueberry hill bootleg.
Najprej Jonesov organ solo ;) , nato skladba Thank you:

YouTube slika preogleda YouTube slika preogleda

BBC sessions; posneto 1.4. 1971; izdano 11.11. 1997,
posebej bodite pozorni na bobne v uvodu in kitarski solo:

YouTube slika preogleda

Madison square garden, 29.7. 1973:

YouTube slika preogleda

Tori Amos; datum neznan:

YouTube slika preogleda

Duran, duran; 22. marec 1994:

YouTube slika preogleda

Page in Plant, Unledded; 14.10. 1994:

YouTube slika preogleda

Queen in Plant; Freddie Mercury tribute concert; 20. april 1992; London, Wembley stadium:

YouTube slika preogleda
  • Share/Bookmark
 
Objavo lahko komentiraš, ali pa s svojega bloga pustiš trackback. RSS 2.0

Komentiraj

Za pisanje komentarjev morate biti prijavljeni.