24.11.2011

Ptuj in Evropska prestolnica kulture

Objavljeno v Družbena kritika avtor samokodela

Projekt Evropska prestolnica kulture, ki se bo deloma odvijal tudi na Ptuju, bi naj bil proces, skozi katerega se naj čim bolj razvije ptujsko kulturno in umetniško življenje, pri čemer seveda govorimo tudi o mladih umetnikih, ki potrebujejo ne le direktno finančno podporo za svoje projekte, ampak tudi ustrezno infrastrukturo in na višjo raven postavljeno kulturno in humanistično klimo v mestu Ptuj!

In kaj smo dobili oziroma bomo dobili!? Ogromna količina denarja(890.000 evrov), bo šla za Kurentovanje!!! Skupnega denarja za ptujski del EPK-ja je 1,7 milijona evrov in od tega bo šla tako velika masa denarja za cenen malomeščanki karneval, parado pijančevanja in kiča, poleg tega pa bomo dobili še kakšen teden nastopov v ptujskem šotoru, kjer bodo skoraj zagotovo prevladovali ‘unterhund’ izvajalci, nizkega porekla brez kakršnekoli kvalitete, kaj šele kakršnekoli kulturne in družbeno kritične vrednosti, ki bi imela vsaj minimalno zvezo z dejanskim razvojem mesta Ptuj. Poleg tega bodo mnogi od teh izvajalcev iz sosede Hrvaške in čeprav vsekakor ne širim kakršnegakoli nacionalizma tipa Jelinčič in gre pri EPK-ju tudi za mednaroden projekt, bi nam lahko, če že vabijo iz južne sosede, privoščili vsaj Parni Valjak ali morda celo Josipo Lisac, morda pa bi se kakšen mestni veljak poleg krofov in piva, (kar je zelo cenena ponudba, mimogrede) celo spomnil na Balašević-a in njegovo ‘Al se nekad dobro jelo’, a kot ponavadi bomo dobili kakšnega Mileta Kitiča za dekleta in Severino za dečke, ki jim je kultura zadnja briga! Dokler bodo imeli kaj za pod zob, po možnosti Severino in dokler bodo se lahko tudi zvečer s kom pozavabali, po možnosti z Jožico iz Gerečje vasi, sploh ne rabijo vklopiti svojih možganov. Seveda nam je Kurentovanje v prejšnjih letih celo postreglo z nekaj presežnimi nastopi(celo Aki iz Valjakov, Kreslin in še kdo so bili tukaj), a to so le izjeme ki potrjujejo pravilo! Neverjetno je, da karneval ki tako ali tako ima svoje finančne vire, dobiva svoj denar iz EPK-jeve blagajne! Samo zato ker so mestni oblastniki obsedeni s ceneno zabavo in oblečeni v ovčje kožuhe skrivajo svojo volčjo naravo, ter se izognejo občinskemu financiranju svoje naljubše nekulturne prireditve. Kam bo pa šel občinski denar ki jim bo zaradi tega ostal, pa je seveda še eno pomembno vprašanje!

Precej denarja bo dobil tudi festival Art Ptuj, ki je sicer na visokem nivoju in bo poleg festivala Poezija in vino, ki se prav tako napaja iz teh virov, vsekakor kvalitetno popestril ptujsko dogajanje, če seveda odštejemo, da glasbeni del festivala Art Ptuj preveč temelji na poustvarjanju in da so mnogi ptujski kulturniki zapostavljeni, prišli pa bodo mnogi nastopajoči iz tujine, ki bodo pobrali visoke honorarje, kar nima prav nič skupnega s ptujskimi ustvarjalci, njihovimi željami in infrastrukturo ki jo potrebujejo, da ne bodo več igrali glasbe po raznih bunkerjih in da bodo imeli kje nastopati in se uveljavljati! V takšnih situacijah se je sicer vedno treba vprašati ali ne gre tudi za slabe pogajalske sposobnosti in prenizko kvaliteto tistih ki so ostali pred vrati. Tudi to lahko za nekatere primere drži, a zanikati prisotnost klientelizma, političnih igric in klikaštva raznih založb in organizacij ki delujejo po principu divjega kapitalizma, je čisti pesek v oči in zanikanje vsesplošne krize vrednot in gospodarske krize ki se dogajata v Sloveniji!

Tukaj je treba nujno omeniti tudi ptujski hram kulture Muzikafe, ki za ptujsko kulturo naredi ogromno in največ! Mnogo prireditev je zelo dobro obiskanih, tiste slabše pa kažejo na to, da je kulturni duh na Ptuju potrebno dvigniti še višje, saj včasih v Muzikafeju nastopajo na primer vrhunski jazzisti iz tujine, a jih posluša le kakšnih deset ljudi! Lastnika in vodji Muzikafeja vlagata ogromno truda v izvrstno delovanje in pestro ponudbo prireditev, a ju je EPK-a popolnoma zavrnil in zaobšel in ne bosta dobila od tukaj prav nič sredstev, čeprav sta to želela, kar je prvovrstna sramota in katastrofa na nacionalni ravni, saj je Muzikafe izjemno ugleden in izjemno priljubljen med vrhunskimi umetniki ki tam igrajo, predavajo in nastopajo na mnogo različnih načinov, pa tudi publike je vse več!

Nekaj denarja bo sicer dobila tudi kakšna manjša ptujska organizacija, ki bo z njim dodatno podprla in morda celo obogatila svoj program večinoma že obstoječih prireditev, a to bodo najbrž le drobtinice, poleg tega pa se tudi tukaj vidi pretirana tendenca financiranja že obstoječega, kar ni ravno posebej koristno, saj imajo ti projekti zagotovljene vire in večinoma tudi infrastrukturo, mladi, neuveljavljeni umetniki pa ostajajo na robu, prav tako bo izvisela infrastruktura, ki bi zagotavljala tako zelo zaželjeno EPK- geslo, da bi naj mesto kulturno živelo na meščanskem nivoju tudi po EPK-ju!

Pri tem je potrebno poudariti, da so izključeni mnogokrat ljudje ki imajo kvaliteto in gojijo tudi visoke vrednote(nekateri morda sicer žal le zato ker se še niso nalezli slabega), ki presegajo trenutni divji kapitalizem ki nas uničuje, tisti ki takšnih ljudi ne spustijo k projektu EPK, pa so skorumpirani politiki, ki si polnijo žepe in klikaški kulturniki, ki so velikokrat celo precej vprašljivi kar se kvalitete in kot rečeno tudi vrednot tiče!

Obstajajo pa tudi podatki, da nameravajo organizatorji pripeljati svetovno pop-rock atrakcijo U2, ki je bajno bogata svetovna zasedba, ki z precej zlaganim Bonovim dobrotništvom v teh hudih časih odira množice in čeprav imajo precej odličnih pesmi, vsekakor ne sodijo na EPK, kjer bodo pobrali bajne denarce in tako lokalni kulturi odvzeli še zadnje možnosti za funkcioniranje! EPK je res mednaroden projekt, a vendarle gre predvsem za kulturo Ptuja in ostalih mest, ki bi naj kulturno prešla na višjo raven in tukaj zapravljanje več deset tisoč evrov ali še več za svetovno znano rock skupino nima mesta, ker s tem en sam projekt, poleg neumeščenosti v okolje pobere preveč sredstev in gre za čisto divje kapitalistično zapravljanje, kjer bo še kdo poleg U2 na veliko služil!

In če v teh čudnih časih zaključimo pozitivno, lahko rečemo, da je treba vsaj upati, hkrati pa ne glede na vključenost ali izključenost narediti čim več da bo Ptuj kulturno zaživel, od tistih ki so sodelujoči pa pričakovati čim več dobrega, kakovostnega kulturnega dela in mnenja sem, da bo kvalitetne kulture v tem letu na Ptuju vendarle kar precej , kajti če odštejemo žal največjega porabnika Kurentovanje, ki je čista katastrofa, bodo nekateri projekti najbrž vendarle kar lepo zaživeli, nekateri že obstoječi pa bodo morda doživeli vsaj delno obogatitev! Vsekakor pa je eden ključnih problemov, da so si denar za EPK prevečkrat zagotovili ljudje, ki so že ves čas pri koritu in bodo z njim financirali že obstoječe projekte, ker tako lažje pridejo do sredstev in se jim ni treba ukvarjati z vsem s čimer so se prejšnja leta, npr. s sponzorji in še kom! To dejstvo, da se iz teh sredstev financira toliko že obstoječega, sploh pa karneval, me milo rečeno preseneča, saj naj bi šlo vendar za razvojni projekt!

Naj na koncu dodam da osebno nisem kandidiral za karkoli na EPK-ju in da zgolj podajam svoje mnenje brez da bi bil insider ali prisilni outsider projekta, sem pa dovolj obveščen o vsem skupaj in sem vsekakor ptujski kulturni ustvarjalec, ki je od EPK-ja nasploh pričakoval več in bo za kulturo v letu 2012 naredil vse kar je v njegovi moči, osebno pa od EPK-ja pričakujem da mi bo kaj zapustil, v duševnem in infrastrukturnem smislu!

No pa na zdravje EPK-ju! S čim več treznosti prosim!

 • Share/Bookmark
 
Objavo lahko komentiraš, ali pa s svojega bloga pustiš trackback. RSS 2.0

12 komentarjev

 1. nevenka nevenka pravi:

  Torej to se nam obeta drugo leto?
  Sem čisto brez besed ostala – ker toliko denarja sprašiti za molje, ki se redijo na kostumih kurentov, je pa čista tragedija.

  24.11.2011 ob 13:30

 2. samokodela samokodela pravi:

  Precej tragično je to, ja!

  24.11.2011 ob 13:37

 3. klas pravi:

  Zanimivo bi bilo izvedeti zakaj je bil Muzikafe zavrnjen in s čem so kandidirali. Tako kot je možno oblačno ozadje na eni strani je teoretično možno tudi, da je pač program bil izven konteksta, predrag ali kaj podobnega?

  25.11.2011 ob 11:25

 4. samokodela samokodela pravi:

  Natančno ne vem, vem pa da Muzikafe bojkotira EPK, zaradi tega ker so jih zavrnili in bojkotirajo tako da bodo imeli malo koncertov prvega pol leta 2012!

  25.11.2011 ob 13:06

 5. Uncle Bulgaria pravi:

  Grozno realizacija čaka…

  http://www.youtube.com/watch?v=EP7CDvQULXw

  26.11.2011 ob 14:58

 6. samokodela samokodela pravi:

  Darling is that you?:

  http://www.youtube.com/watch?v=mr7ea9Deu2s

  26.11.2011 ob 19:06

 7. Uncle Bulgaria pravi:

  Grozno, grozna, what difference does it make? It is well known that men and women don’t agree in real life, so why worry if lexical symbols, assigned sexes either at random or for now-incomprehensible antique reasons, experience a mismatch?

  http://www.youtube.com/watch?v=Q9_fBDDTIuI&feature=related

  27.11.2011 ob 03:42

 8. samokodela samokodela pravi:

  This trailer of this exquisite movie of an even more exquisite actor from štrudl town, will accurately and far more precisely then Tower heist tell you, how grozna pushing a car into the whole of the ‘wrong’ sex(the one you are not interested in) can be, once you realise that the boobs are actually muscles and that you didn’t distinguish the sexes like in your previous comment and that you made a big mistake, even if it makes your Long dong red Ferrari golden and nicely odored and produces an austrian accent offspring!

  So after watching this clip you will realise, that you really do want to know exactly which sex someone is, because things can get quite confusing sometimes!

  http://www.youtube.com/watch?v=h6rjmxoakRE

  27.11.2011 ob 11:14

 9. Uncle Bulgaria pravi:

  Well we have a couple of billion English speakers with no gender endings and two million Slovenians with three gender endings, so draw your own conclusions. Also I wish drunk Slovenian guys would stop trying to kiss me.

  Though there are some sex mixups in the English-speaking world arise mainly from sports and fitness, anyway.

  Roebuck: Cricketer who gave up saying he could help boys with their cricket by spanking young mens’ bottoms before hanging up his bat and going to South Africa to jump out of a six-storey hotel window during a police interview about him helping a young man with his sporting career
  http://www.youtube.com/watch?v=fTrNjEBjKPQ

  Dowds: Gave up a life of drugs and became a celebrity workout guru. Her last job was entertaining fat people who watch reality TV by shouting at fat people on reality TV show “The Biggest Loser”. After her girlfriend lost interest in pumping together Dowds decided to show everyone by jumping an amazing 156 metres…from popular suicide spot Beachy Head
  http://www.youtube.com/watch?v=D6N7KPSBgQg

  Speed: Welsh football manager found “hanged” in suspected erotic asphyxiation. The only other possible reason for this death is that Gary suddenly experienced a grozna realizacija that he was Welsh.
  http://www.youtube.com/watch?v=yfw0cXcX4Ic

  …And that’s your UK sports suicide roundup for November 2011! Over to you, Brian.

  I do think that as with cigarettes, all sports equipment should carry a government warning about shrivelled willies and getting up far too early in the mornings to go and get breathless. Until I came to sporty Slovenia I always found that you can do it just fine right there in bed.

  Act now. We can save lives, taxpayers’ money, and a great deal of purposeless activity with a catchy slogan which could be stamped on all balls, etc:

  Sport – you’ll be too fit to fuck.

  27.11.2011 ob 23:27

 10. samokodela samokodela pravi:

  Waking up early and training is obviously an English specialty too, but it has Italian subs, so I might be wrong and it was recorded for early morning Italian mafia motivation purposes and he goes back to bed again anyway!

  http://www.youtube.com/watch?v=8TloAaokveM

  28.11.2011 ob 07:11

 11. samokodela samokodela pravi:

  Oh and Roebuck’s cricket bat obviously wasn’t big enough, so he had to switch to an African cricketer!

  Dowds never gave up drugs, she remained on cocaine obviously and therefore trained like crazy and was in the middle of her Supergirl phase when she took the jump!

  And I think it’s obvious what Speed was on!

  Anyway, let’s not make these comments into a competition of who can make up bigger crap, it’s obvious it’s me! You know exactly this town smelled way before you came here!

  28.11.2011 ob 07:31

 12. Uncle Bulgaria pravi:

  I admit everything. I was helplessly attracted, like a decadent western bee to debt. Poor Angie possibly mistook the white cliffs of Dover for power powder, and traumatised by her mistake was hoping to leap the English Channel and reach the Slovenian parliamentary cocaine mountains. Sadly the wind was against her that day. I am glad I took the slow boat, followed by the long road, ending up in charge of Slovenia’s London 2012 effort.

  http://www.london2012.si

  28.11.2011 ob 17:15

Komentiraj

Za pisanje komentarjev morate biti prijavljeni.