28.11.2011

Analiza pesmi Zeppelinov: That’s the way

Objavljeno v Glasba, Led Zeppelin avtor samokodela

Skladba That’s the way iz albuma Led Zeppelin III, ki je moj naljubši album Zeppelinov in najljubši album nasploh, je nastala v Walesu ob koncu daljšega sprehoda, ki sta ga naredila Page in Plant po valeških hribih! Usedla sta se, Page je začel pobrenkavati akorde in Plant je zapel melodijo in prve besede besedila, saj je Plant-a pokrajina zelo navdahnila in Page pravi da se še zdaj spominja grape kjer sta sedela. Ob sebi sta na srečo imela kasetni snemalnik, oziroma diktafon, saj so se prav takrat pojavile prve kasete, ki so zdaj že skorajda povsem izginile iz uporabe. Idejo sta posnela in se vrnila v kočico Bron-yr-aur posajeno na enega izmed gričev, iz katerega je hiška strmela proti sončni dolini, ki se je odpirala kakor zlate prsi, zlato nedrje narave pod toplimi žarki! Bron-yr-aur namreč v valižančšini pomeni zlate prsi in v kočici s tem imenom, sta Page in Plant skupaj z Page-vo prijateljico Charlotte Martin, ter Plantovo ženo, ter njuno hčerko Carmen in dvema roadijema Cliveom Coulson-om and Sandy-em MacGregor-jem počitnikovala(tukaj je Plant počitnikoval z družino kot otrok, narava je zelo lepa, ob poti do hišice pa so zelo umetelno oblikovana drevesa) po napornih turnejah v letih 1968, 69, 70. Page je tudi povedal, da je tukaj prvič zares spoznal Planta, tukaj sta tudi napisala veliko zelo lepih skladb, Plant pa je leta 1994 na koncertu Unledded dejal, da je bila Page-va hčerka Scarlet spočeta kakšne pol ure po nastanku skladbe That’s the way, osebno pa dvomim da je otroka donosil Plant :) ,

Jimmy se je produkcije skladbe lotil zelo natančno in dovršeno! Vse do današnjega dne še nisem slišal akustične kitare ki bi zvenela tako lepo! Akorde ki jih je Jimmy ubiral v uglasitvi odprti G, je znal tako lepo odigrati in hkrati tako dobro posneti, da zelo zanimiv ritmičen vzorec res preplavi poslušalca z emocijo. Le redko katera skupina je znala tako lepo posneti akorde akustične kitare. Akordi so za mnoge kitariste nekaj kar uporabljajo večino časa svojega igranja, prav tako so velikokrat edino kar se naučijo mnogi najstniki na kitaro, Jimmy pa je ne samo zelo lepo igral akorde in seveda znal uporabljati še nešteto drugih tehnik in pristopov, ampak je znal akorde tudi tako dovršeno posneti, da so zveneli dovolj glasno, prodorno in odprto, ter himnično, poleg tega pa je uporabljal veliko alternativnih uglasitev in na zelo originalen način ritmično udarjal po strunah!

V tej skladbi je igral še pedal steel kitaro(vodoravno kot citre postavljen kitarski vrat, na katerem se strune krajša z železnim tulcem, uporabljajo pa se tudi pedali, zato pedal steel))

Pedal steel guitar:

kar da skladbi nekoliko country-evski prizvok, igra pa tudi dulcimer(posebna vrsta čembala(boljšega prevoda nisem našel), ki se obesi okrog vratu in igra kot kitara),

Dulcimer:

povsem na koncu, v zadnji sekciji, pa je Page odigral tudi bas kitaro!

John Paul Jones je dodal precej preprosto mandolinsko linjio, saj je predvsem pobrenkaval, že v enem letu pa je po veliko nastopih v živo, na mandolini zelo, zelo napredoval, kar se najlepše sliši na raznih bootlegih in uradno izdanih live albumih, pa tudi na studijski verziji skladbe Going to California!

Bonham je v zadnjem delu skladbe igral tamburin!

Kot pomembno posebnost skladbe naj omenimo efekt ki se imenuje backwards echo, kjer se snemalni trak obrne naokrog in potem doda odmev in ko se trak obrne v pravo smer, se sliši odmev pred samim signalom, večinoma pa je seveda tako, da najprej slišimo nek zvok in nato njegov odmev in tudi pri snemanju je tako, razen če uporabimo tehniko backwards echo, za katero Page trdi, da jo je že v času Yardbirds-ov izumil on za skladbo Ten little indians, čeprav bi jo naj uporabili že The Beatles-i v skladbi I’m only sleeping! Efekt da zvoku dodatno debelino, poleg tega pa pričara občutek da skladba teče nazaj!

Skladba ima osnovni akustičen rif iz skupine treh akordov, potem ima refrenski del, kjer so novi akordi in še zaključno pasažo z nekaj dodatnimi novimi akordi, kjer je backwards echo najbolj opazen, zares najbolj opazen pa je v trenutku 4:33, ko se zadnja sekcija tudi začne!

Kar se pa tiče neumnosti o skrivnih sporočilih, če vrtimo nazaj Stairway to heaven, pa je to neumnost, saj Zeppelini nikoli niso sporočali nič negativnega, poleg tega je nemogoče vedeti katere besede je treba posneti v smeri naprej, da se bodo potem ob vrtenju nazaj slišale neke besede, ki bi jih band rad slišal oziroma ustvaril, predvsem pa vse skupaj na ljudi ne bi imelo nobenega efekta, basist Zeppelinov pa je rekel, da bi če bi to delovalo, bi vsak album imel posneto ‘kupite ta album’! Plant pa je celo rekel, da je jokal ko je prvič slišal to novico po radiu! Zeppelin-i torej kljub mnogokrat prisotnemu mističnemu vzdušju, niso nikoli bili usmerjeni v karkoli negativnega, bili pa so na pozitiven način osvobojeni sodobni umetniki, ki so se kritično rešili nekaterih spon družbe, ter spon religij in zastarelih filozofij in zaživeli v pozitivni, ustvarjalni umetniški svobodi in čeprav se sploh o Page-u marsikaj govori, ni bilo njegovo mistično duhovno raziskovanje raznih mislecev v resnici prav nič negativnega, čeprav je važno predvsem to, da je Page vrhunski glasbenik in četudi jaz osebno ne bi bil ravno zadovoljen, če bi Page o čemerkoli razmišljal na neumen način, pa bi mi bilo še vedno najbolj pomembno da je vrhunski kitarist, glede razmišljanja pa je konec koncev zares pomemben le tisti ki piše besedila, ker lahko piše neumnosti, če ima slabo življenjsko filozofijo, a pri Plant-u temu vsekakor ni bilo tako!!

Uf zdaj smo pa res zašli od skladbe That’s the way k Stairway to heaven, ki jo bomo obravnavali povsem zadnjo in da pridemo nazaj v pravo smer in rečemo ‘that’s the way’, se posvetimo še besedilu, te precej temne pesmi, ki pa seveda spet teži k svetlobi in optimizmu, ne pa k negativi, ki je pri Zeppelinih kot rečeno v prejšnjem odstavku, ni!

Pesem govori o ljubezenskem paru ali morda tudi o prijateljih(v tem primeru govori fant fantu), ki so ju življenjska dejstva na katera nista imela veliko vpliva, ločila! Plant je povedal da pesem med drugim govori tudi o nasilju, ki so ga v nekaterih bolj zaostalih ameriških zveznih državah vzganjali nad Zeppelini, ko so jim pred koncerti včasih grozili tudi z orožjem, Zeppelini pa so v teh časih videli tudi nasilje nad proti vojnimi protestniki in nad njihovo publiko, saj je policija včasih napadala množico le zato, ker so med koncertom vstali in navdušeno ploskali!

Besedilo je pisano z vidika punce, ki v času sprememb še naprej živi tipično, vsakdanje življenje in svojemu fantu pove, da ji je težko in da ne ve kaj bi in da bo najbrž morala narediti to kar od nje hoče mama, torej starejša in v mnogih primerih drugače misleča generacija in da vendarle ostaja pri tem, zato ne more verjeti, da si njen prijatelj pušča dolge lase, med tem ko je ona zadovoljna s tem da cel dan dela svoje delo, prijatelja pa vidi kot nekoga, ki je v temnejšem delu mesta, kar bi lahko bila tudi aluzija na diskriminacijo črncev in njihove upore! Plant je namreč povedal, da so v pesmi tudi družbene in ekološke teme in tukaj lahko torej z veseljem ponovno povemo, da so Zeppelini imeli v svoji glasbi tudi nekaj družbene kritike, čeprav ne ravno veliko in ne na posebej očiten način. Punca pa potem tudi ugotovi, da je njen prijatelj očitno začel živeti drugače in da se več ne opazita in da ji mama pravi da bo moralo tako ostati, kot govori refren!

Po prvem refrenu pa pridejo ekološke teme, ko punca vidi svojega prijatelja kako stoji v parku ob reki(tukaj si vedno predstavljam ptujski park on Dravi) in opazuje mrtve ribe, potlej pa ga opazi kako poljublja drobne rožice in ga hkrati užalosti do solz, ko mu reče da je vse rojeno za to da umre in da zato nič ni zares pomembno.

In potem na koncu še enkrat vprašanje in opozorilo za vse tiste ki sploh ne želijo več poslušati in so obrnili svoja ušesa vstran, da naj še enkrat pogledajo na celotno situacijo in razmislijo če je prav tako kot je! In potlej spet žalosten refren, ko mama dekletu pravi da bo tako ostalo!

Robert prav refren zapoje z največjo močjo, emocijo in integriteto, zelo lepe pa so tudi spuščajoče harmonije, ki so posnete na koncu drugega refrena! Pesem je lep dokaz Plantovega ponosa in odločenosti da vztraja v uporniškem življenju!

Ena izmed treh, morda štirih bolj znanih pesmi iz albuma Led Zeppelin III! Prisluhhnite tej lepi akustični skladbi!

Spodaj seveda najprej studijska verzija, potem meni naljubša live verzija iz Toronta 1971, nato še verzija iz albuma BBC sessions prav tako iz leta 1971, potem pa še verzija iz albuma How the west was won, kjer lahko slišite res zelo dodelane mandolinske parte in potem še video iz Led Zeppelin DDV-ja izdanega leta 2003, gre pa za posnetek iz Londonskega Earls Courta leta 1975 in nato še posnetek iz leta 1994 iz Unledded nastopa Page/Plant!

Besedilo:

I don’t know how I’m gonna tell you
I can’t play with you no more
I don’t know how I’m gonna do what mama told me
My friend, the boy next door

I can’t believe what people sayin’
“You gonna let your hair hang down
I’m satisfied to sit here working all day long
You’re in the darker side of town”

And when I’m out, I see you walkin’
Why don’t your eyes see me
And could it be you’ve found another game to play
What did mama say to me

“That’s the way, oh, that’s the way it oughta be-hee-hee”
Yeah, yeah
Mama said, “That’s the way it oughta stay,” yeah, yeah
O-ooh-hoo, hoo-hoo-ooh-ooh

And yesterday I saw you standing by the river
and weren’t those tears that filled your eyes
and all the fish that lay in dirty water dyin’
had they gotcha hypnotized

And yesterday I saw you kissing tiny flowers
but all that lives is born to die
and so I say to you that nothing really matters
and all you do is stand and cry

I don’t know what to say about it
when all your ears have turned away
but now’s the time to look and look again at what you see
Is that the way it oughta stay

“That’s the way, that’s the way it oughta be-hee”
Whoa, don’tcha know, now
Mama said, mama said, “That’s the way it’s gonna stay,” yeah
Uh, uh, uh, uh-uh-uh, uh, uh, uh, uh
Aaah

Studijska verzija; Led Zeppelin III; 5.10. 1970:

YouTube slika preogleda
V živo; Toronto; 4.9. 1971; vokal je neverjetno dober, sploh nekatere improvizacije:

YouTube slika preogleda

V živo BBC sessions; London; posneto 1.4.1971; izdano 11.11. 1997 :

YouTube slika preogleda

How the west was won; Los Angeles; 25.6.1972; izdano 27.5. 2003; manjka zadnja kitica, ker se band zmoti, Page bi lahko uporabil kitico iz koncerta v Long Beach-u dva dni kasneje, saj je na tem albumu kombiniral oba koncerta, a v tej verziji Plant spremeni besedilo da opozori nekega poslušalca naj ne meče petard :

YouTube slika preogleda

Earls Court; London; 25. maj 1975 :

YouTube slika preogleda

Unledded MTV; London; 14.10. 1994; nisem preveč navdušen nad vključitvijo banja in bobnov, ampak mi je vendarle všeč:

YouTube slika preogleda
 • Share/Bookmark
 
Objavo lahko komentiraš, ali pa s svojega bloga pustiš trackback. RSS 2.0

3 komentarjev

 1. kamikaze pravi:

  The truth hurts – Led Zeppelin are indeed the greatest rip-off artists of all time !!!
  http://www.youtube.com/watch?v=JyvLsutfI5M&feature=related

  1.12.2011 ob 11:18

 2. samokodela samokodela pravi:

  There are SOOOOOOOOOOO many great Zeppelin songs that are COMPLETELY original(Good times bad times, Your time is gonna come, What is and what should never be, Thank you, Heartbreaker, Ramble on, Immigrant song, Friends, Celebration day, Out on the tiles, Tangerine, That’s the way, Black dog, Battle of evermore, Misty mountain hop, Four sticks, Going to California, The song remains the same, The rain song, Over the hills and far away, The Crunge, Dancing days, D’yer Mak’r; No quarter, The ocean, The rover, Houses of the holy, Trampled under foot, Kashmir, In the light, Bron-yr-aur, Down by the seaside, Ten years gone, Night flight; The wanton song, Black country woman, Sick again, Achilles last stand,For your life; Hots on for nowhere, Tea for one; In the evening; South bond saurez, Fool in the rain, Hot dog, Carouselambra, All my love, I’m gonna crawl……

  there are a few that take only little bits from older songs or parts of lyrics(Communication breakdown-bits of lyrics, How many more times-bits of lyrics from various blues songs, The lemon song-bits of lyrics, Moby dick-intro and outro, Bring it on home-only intro and outro, Since I’ve been loving you-ONLY ONE LITTLE BIT OF LYRICS HERE, otherwise both the lyrics and the music are completely different; Bron-yr -aur-stomp-intro; Hat’s of to Harper-bits of lyrics; Stairway-just one little guitar bit is taken and it is changed and all the rest, inlcuding the lyrics is original)

  and there are a FEW and when I say a FEW I MEAN a FEW, that take enough from the old songs that authours should be credited but even these songs have A LOT of originality!(Dazed and confused-many original parts, new lyrics, Whole lotta love-only lyrics and vocal line are from before, the music is original, Babe I’m gonna leave you-lots of new stuff here)

  You are not discovering anything new here! People know this very well and they still love the mighty and original Led Zeppelin!

  1.12.2011 ob 13:01

 3. samokodela samokodela pravi:

  Pablo Picasso: Good artist borrow, great artist steal!

  Great artist always steal, they are just damn good at hidding their sources, but if you become as famous as Zeppelin, you will get scrutinized and caught!

  1.12.2011 ob 13:18

Komentiraj

Za pisanje komentarjev morate biti prijavljeni.