25.12.2011

Duševne motnje in Freud

Objavljeno v Družbena kritika, Moje življenje avtor samokodela

Na živce mi gre, da nekateri ljudje ne vedo, da se duševne motnje ne razlagajo več s Freudovo teorijo podzavesti in raznimi kompleksi in s tem da so vsi duševni problemi vezani na seksualnost, ampak so psihoze posledica porušenega kemičnega ravnotežja v možganih, osebnostne motnje pa stvar genetike in okolja!

Pa zaradi Freuda se tudi dogaja, da ljudje bolj asociirajo na seks, ko rečejo kakšen takšen stavek, čeprav se Freud sploh več ne uporablja v psihiatriji, razen v tem smislu, da se še vedno izvajajo psihoanalitične terapije
pri osebnostnih motnjah, ampak ne na freudovski način! Tako na primer dandanes ženska težko reče da je vsa mokra(od potu seveda), brez da bi kdo pomislil na druge vrste mokroto, itd…!

Še posebej pa me moti, da je psiholog, ki ga sicer v največjem ptujskem časniku sprašujejo marsikaj kar se sploh ne tiče njegovega področja, nedavno pisal o Ojdipovem in Elektrinem kompleksu, ker ga je nekaj o tem vprašala neka bralka in pri tem je popolnoma pozabil omeniti, da te teorije ne veljajo več in je ob tem celo razglašal določene spolne prakse ki jih medicina sprejema kot normalne, za nenormalne, poleg tega pa je zastarelo trdil, da so posledica kompleksov!!

In zaradi takšnih strokovnjakov, ki očitno samostojno delujejo kar izven modernih smernic, si morda še vedno kdo misli, da sem imel težave ker sem bil zaljubljen v svojo mamo ali sem bil skregan z očetom in se z njim nisem mogel poistovetiti in da sem morda homoseksualec, kar definitivno nisem! Neumnosti skratka! Pa mnogo piscev v tem časopisu je odličnih in so zelo na nivoju, kakšni pisci pa bi lahko bili boljši!

Pa še nekaj! Jaz sem seveda ateist! In že od srednje šole poznam teorijo ki izvira iz neke raziskave, da so si zelo verni otroci ustvarili podobo boga na osnovi očeta! Se pravi če je bil na primer oče zelo strog, so si boga predstavljali kot zelo strogega!

Hočem namreč povedati, da teorijo že dolgo poznam in da moj oče ni nič vplival na to da vidim boga(če bi obstajal) kot mnogokrat agresivno in hudobno bitje!

Prvič, moj oče je večino časa zelo prijazen človek in sploh ni agresiven, ampk zelo fajn! Drugič pa, to teorijo že zelo dolgo poznam, zato vpliva moj oče na moja razmišljanja o bogu točno toliko kot mora, namreč kljub vsej kvaliteti, tudi moj oče seveda ni popoln, kar je še en dokaz več da boga ni, kajti če bi bil, bi moralo biti res prav vse popolno!

 • Share/Bookmark
 
Objavo lahko komentiraš, ali pa s svojega bloga pustiš trackback. RSS 2.0

6 komentarjev

 1. Stric Marč pravi:

  A zato psihiatrija najraje predpisuje tablete in se ne mudi s psiho analizo. To se prepušča podjetnim posameznikom. Sami pa raje ponovno vzpostavljajo prave kemijske reakcije z dodatki kemikalij.

  25.12.2011 ob 09:34

 2. samokodela samokodela pravi:

  Tudi psihoterapija se izvaja kjer se ugotovi da je učinkovita! Včasih tudi pri psihozah!

  Ampak ne freudovska! Pacient lahko govori tudi o spominih in travmah, ampak ni pa več vse vezano na spolnost!

  25.12.2011 ob 09:58

 3. nevenka nevenka pravi:

  Dearest,

  otroštvo pa še vedno zelo zaznamuje človeka, to je faktor prirojenosti, sprejemanja vzorcev, razumskih in čustvenih. V tem obdobju ima Freud še kako zelo prav, dopolnili in morda malo popravili so ga pa drugi znanstveniki.
  Ta obdobja življenja te nezavedno zaznamujejo najmanj tako kot genetika.

  Psihiatri se ukvarjajo z duševnimi bolznimi. Le včasih vodijo vzorci iz otroštva k motnjam, ki presegajo normalnost. V takih primerih ne gre za porušene procese v možganih. Lahko pa taki vzorci pripeljejo, do življenja, ki človeka poškoduje – npr. v depresijo, ali celo psihoze, ker povečajo človekovo občutljivost, vodijo ga v napačne odločitve itd.
  Te stvari pa res niso tako simpl, da bi jih lahko odrajtal z enim blogom in tako zadovoljnimi ugotovitvami.
  Če je kaj komplicirano, je človekova psiha in človekovo psihično zdravje in postvaljanje mej, kaj je normalno in kaj ni.

  Lahko ti pa povem, da skoraj vsa zdravila za psihične bolezni zavrejo človekovo spolno dimenzijo, zato, da se lahko usmeri v okrevanje na drugih področjih. Če boš hotel o tem res kaj vedeti, se boš moral malo bolj pozanimati.

  Če te zanima vloga očeta v razvoju otroka, si o tem lahko prebereš članke iz razvojne psihologije – ta se ne ukvarja z boleznimi – govori samo o tem kakšen človek je in zakaj.
  In ko boš take reči preštudiral, boš lahko opazoval samega sebe in ocenil vloge ljudi, ki so vpleteni v tvoje življenje. Kar tako imeti mnenje nima smisla. Lahko ti povzroči nepotrebne sekirancije.

  Boga pa pri svojem življenju raje popolnoma izpusti. Tako zelo je neprisoten, da ga ni.
  Tudi, če obstaja filozofska možnost, da je, je popolnoma nepomemben za posameznikovo življenje. Tvoje življenje je tvoja izbira in izbira ljudi okoli tebe. Amen.

  25.12.2011 ob 11:10

 4. samokodela samokodela pravi:

  Lepo da si zapisala dearest, my dear, lepo je to prebrati! Srečno novo leto Nevenka! Čim več lepih verzov, pa ne pozabi, tudi tisti žalostni so lepi, včasih še bolj!

  Freud je svoje raziskave utemeljil na raziskovanju nekaj histeričnih žensk in tam pa je na žalost res koraj vse povezano s seksualnostjo he, he!

  Saj sem tudi jaz povedal da se psihoterapija in raziskovanje otroštva še uporabljata, a ne na Freudov način,kljub temu da je on s tem začel in je pionir ki je vendarle v določenih pogledih postavil temelje!

  Predvsem pri osebnostnih motnjah se uporablja psihoterapija in seveda vpliva tudi otroštvo!

  Tablete zavrejo spolnost zgolj kot stranski učinek, ostalo ni res!

  Ja glede verskih zadev sem pa moral malo omeniti danes he, he!

  25.12.2011 ob 11:29

 5. nevenka nevenka pravi:

  Vse je res, kar sem ti napisala, pa še kako.
  Ni ta zadeva samo stranski učinek, čeprav je nasplošno nezaželena. A drugače te zadeve ne funkcionirajo tako, saj bi jih lahko eliminirali, pa jih ne morejo, ker potem tudi tisto, kar bi v zdravilu moralo delovati, ne deluje.
  Imajo pa že nekaj časa antidepresiv, ki deluje na drugačnem principu in ga uporabljajo pri odvajanju od kajenja,
  Wellbutrin, sestavina je bupropion.
  Ta pa ne zavira spolnih funkcij.
  Je pa vprašanje, če zdravi vse vrste depresij. Je relativno novo zdravilo.

  25.12.2011 ob 14:01

 6. samokodela samokodela pravi:

  Saj z marsičem kar si rekla sem se strinjal! Otroštvo vpliva in podzavest!

  Pa saj glede tega kar si rekla da je res, si se mislim da itak omejila samo na to zaviranje spolnosti, ker si vidla da sem se marsikaj strinjal!

  Jaz res še tega nisem slišal, razen v smislu stranskega učinka! Ampak ja, zavira delovanje možganov na nek način!

  25.12.2011 ob 17:25

Komentiraj

Za pisanje komentarjev morate biti prijavljeni.