28.12.2011

Virantove igrice

Objavljeno v Družbena kritika avtor samokodela

Gregor Virant se je precej očitno zavedel, da je jeziček na tehtnici in da lahko v teh kriznih časih ko je treba čim prej nekaj narediti za Slovenijo, še morebiti kaj izsili in sabotira po vzoru svojega nedavnega vodje, čeprav seveda ne vemo vsega kar se dogaja za zaprtimi vrati in ni smiselno vzganjati dodatnih razprtij, a precejšnja verjetnost je, da Virantovi nameni še zdaleč niso povezani s čim prejšnim sestavljanjem vlade(razen če je takšna ki mu bolj diši-z Janšo morda) in reševanjem Slovenije!

Čeprav je jasno, da je zmagovalec volitev Janković in da je prav da dobi svojo priložnost, je precejšnja verjetnost, da ga Virant izsiljuje glede programskih in najbrž tudi drugih smernic in pozicij.

Virant tudi predlaga nekoga drugega za mandatarja in vlado narodne enotnosti, čeprav je očitno, da glede nekaterih vprašanj in pogledov na svet enotnosti ni in je zato prav, da vodijo Slovenijo tisti, ki so dobili največ glasov, oziroma da je mandatar Zoran Janković.

Prav nič nimam proti složnemu in strpnemu življenju vseh Slovencev, a vendarle obstajajo ideološke razlike, ki so zaenkrat nepremostljive, pa tudi pogledi na reševanje gospodarstva so lahko različni, zato je zelo podlo od Gregorja Viranta, da sabotira Jankovića, namesto da bi čim bolj kooperativno sodeloval in tudi v precejšnji meri sprejel Jankovičev vladni načrt.

Virant pa bo lahko tudi javno igral na karto narodne enotnosti. Obstaja verjetnost, da bo namreč Jankovića razglasil za človeka, ki noče narodne enotnosti, ampak hoče zgolj za vsako ceno vladati! Jankovič pa seveda nima nič proti narodni enotnosti, a se zaveda, da se z Janšem preprosto NE DA sodelovati zaradi Janševe osebnosti in da obstajajo tudi določene svetovno nazorske in ideološke razlike in da je Janša povrhu še demagog ter manipulator, zato je vsakemu pametnemu človeku, predvsem pa vsakemu levičarju jasno, da je vlada narodne enotnosti čisti nateg in čisto sabotiranje, morda celo Virantov dogovorjen manever z Janšo in da lahko to prinese v Slovenijo precej nepotrebnega klero fašizma , ter vlado ki sploh ne bo mogla delovati, ker bodo v njej takšne ideološke in osebnostne razlike, da preprosto ne bo mogla funkcionirati!

In NE!! Nekaterih ideoloških razlik se ne da preseči! Vsaj zaenkrat ne! Zato naj vladajo zmagovalci! Če bo vladal Jankovič, potem vsaj vemo da bodo tudi desničarsko usmerjeni ljudje imeli svoj prostor pod soncem in bodo spoštovani, ter bodo uživali človekove pravice, če pa bo vladala desnica ali celo Janša, pa se pravzaprav piše slabo vsem, še posebej pa ljudem ki razmišljajo napredno, levičarsko, v skladu s človekovimi pravicami, razvojem, ter humanistično in razsvetljensko miselnostjo! In čeprav pišem to iz pozicije levičarja, je očitno da želim dobro vsem in da nihče ne more zanikati, da je Janša izjemno problematičen politični osebek in mu je Virant žal še vedno precej blizu!

In čeprav je majhna verjetnost da bi Turk kot drugo opcijo za mandatarja predlagal Janeza Janšo, pa lahko Janša z dovolj Virantove manipulacije postane vsaj del vlade in na različne škodljive načine vpliva na Slovenijo, ljudje ki smo volili levico in zmagali, pa se bomo počutili opeharjeni in upravičeno užaljeni, saj ne bo zavladala opcija ki je zmagala in bi morala dobiti pravico do mandatarstva, sestavljanja vlade, glavne besede in sodelovanja z eno od desno sredinskih strank(v tem primeru Virantova stranka), ki bi morala priznati poraz desnice in ne izsiljevati, ampak stopiti v vlado in kljub vsem dejstvom vendarle uveljaviti nekaj svoje volje!

Vse to kar se te dni dogaja nakazuje na to, da Virant ni menjal svoje narave in da bi naredil marsikaj, da le ne bi vladal Zoran Janković, ter morda celo da bi izsilil čim več svojih programskih idej, da bi dobil čim več pozicij in da bi morda celo pripeljal Janša in njegov SDS v vlado!

Če je temu tako je to zelo podlo in upajmo da se to ne uresniči in da bo Zoran Janković s svojimi pogajalskimi spretnostmi vse skupaj pripeljal tja kamor si je želela večina volivcev!

 • Share/Bookmark
 
Objavo lahko komentiraš, ali pa s svojega bloga pustiš trackback. RSS 2.0

8 komentarjev

 1. Stric Marč pravi:

  Volilci so se odločali o strankah in ne za levico ali desnico.Tudi pozitivna Slovenija z Jankovičem je le ena od strank, ki so sicer dobile največ in to okorog 30 %. V vsakem primeru so potrebna kupčkanja, saj Jankovič nima večine za saboj. Drugače pa bi bilo, če bi se na referendumu odločali za Zorana ali Jankoviča.Takrat pa bi bil nesporen zmagovalec le eden.

  28.12.2011 ob 18:05

 2. samokodela samokodela pravi:

  Volivci so se med drugim odločali tudi med desnico in levico!

  Kupčkanja pa so potrebna, a kupčkanja na način, kjer ena stran precej očitno izsiljuje, namesto da bi sprejela svoj položaj ne-zmagovalca in ne bi zahtevala preveč, hkrati pa ta ista stranka tudi precej očitno skuša spodnesti mandatarja ki si to po rezultatih zasluži, to niso več kupčkanja ki bi zaslužila odobravanje, sploh v teh časih!

  28.12.2011 ob 19:31

 3. Rac pravi:

  Se imas za levicarja. Jaz pa za sredino in nikoli ne bom imel moznosti imeti svojega kandidata v vladi(po tvoje).Zalosten je tvoj clanek. Pa lep pozdrav.

  29.12.2011 ob 07:35

 4. devote pravi:

  jankovič komaj čaka da se vrne v svoj peskovnik,ki ga obvlada in kjer se počuti suvereno.virant mu bo to omogočil častno vrnitev,a avanturo bodo jankovič in botri drago plačali,kar je prav.

  29.12.2011 ob 07:38

 5. Afnogunc pravi:

  Jankovič je na ves glas trobil, da ne gre v koalicijo z Janšo. Kaj pa je potem čudnega, če je Virant na prste zračunal, da brez njega gazda ne more sestaviti vlado. Bedakom nihče ne nagaja, ker so tako nesposobni, da sami sebi mečejo polena pod noge. In ta sam zase misli da je zmagovalec! Ha ha.

  29.12.2011 ob 08:20

 6. samokodela samokodela pravi:

  Rac kaj pa je to sredina?? Ve se kaj so levičarske prioritete in vodila in ve se kaj so desničarske! Sredina pač pomeni manjši ekstrem, ampak dvomim da obstaja kakšna stranka, ki je zgolj sredinska, ker bi takšna stranka morala vsebovati vse kar v politiki obstaja? Ali zgolj najboljše iz obeh strani? In kaj potem je to? Tukaj ni konsenza, ker imaš na enem ekstremu zaostali klerofašizem, na drugem pa zelo ekstremistične levičarje, ki bi morda imeli celo komunizem! Meni takšni ekstremisti še zdaleč ne zanimajo, ampak tudi nad levičarji ki so mi blizu sem včasih razočaran ali zgolj zaradi nerodnosti in neučinkovitosti ali pa celo zaradi neupoštevanja levičarskih idej kot so socialna država in negrabežljivost in zaradi popuščanja desnici pri zagovarjanju človekovih pravic in raznih zakonov kot je npr. družinski zakonik, kjer levica ne bi smela niti malo popustiti!

  Janković se dovolj drži levičarskih načel da mu lahko rečemo levičar, pa čeprav je uspešen kapitalist in upam da me ne bo razočaral!

  Mnogo strank, predvsem desničarskih, pa se v predvolilnih programih izogne določenih ekstremističnih idej, flancajo pa o socialni državi in raznih konceptih ki so levičarski, da bi pridobili čim več volivcev, pa čeprav so jim takšni koncepti tuji ali pa jih vsaj ne mislijo izvajati na kvaliteten način!

  Moj članek ni žalosten! Zakaj bi bil!? Samo zato ker sem povedal resnico, da je sredina bullshit in da nekatere opcije niso združljive!?

  Zelo dvomim da si za sredino, karkoli bi že to naj bilo! Vsega po malo?? Najbrž si za Janšo in bi pač rad videl da bi v tej tvoji sredini bilo čim več tistih ki si jih volil!

  In če se ti zdi da je moj članek žalosten ker deli Slovenijo, to preprosto ni res! Slovenija je kar se volitev tiče razdeljena in tako je tudi prav! A zmagala je moja opcija, zato mislim da je prav, da Janković vodi vlado in da ji ena sama stranka z desne ne dela namerno prevelikih preglavic!

  In kot sem rekel, Janković bo vsaj dovolil in delal na tem da bo Slovenija kot celota dobro delovala, Janša pa deluje na politiki izključevanja in se je sam izključil iz te vlade! Že kar se sestanka tiče, je klical Jankovića v parlament kot nekega šolarčka ki si zasluži ukor, ker je zmagal na šolskem tekmovanju! Kje je tu logika!?

  Devote: Janković se res bolje znajde na funkcijah kjer je bil do sedaj, ker je tam lažje imeti glavno besedo, a mislim da bo vse skupaj tudi kot mandatar uredil tako, da bo imel dovolj besede, da bo lahko tudi kaj naredil in tako bo vsaj očitno, da je on vse skupaj še bolj pokvaril, če mu ne bo uspelo in bo bolj ali manj osebno odgovoren in bo na naslednjih volitvah izgubil! Sicer je res precej avtokratski, ampak še vedno bo moral marsikoga drugega prepričat da bo lahko kaj naredil, saj vendar ne bo kralj, ampak bo potreboval ljudi ki bodo glasovali v parlamentu!

  Afnogunc, a to se ti zdi logično, da zdaj Virant zafrkava Jankovića, ker ta noče v vlado z Janšo? Res konstruktivna politika! A ne vidiš da je bil Janković ‘nekostruktiven’ do Janše, ker je Janša sam povzročitelj te nekonstruktivnosti!? In zdaj namesto da bi Virant priznal, da je prejel precej manj glasov kot Janković in ne bi preveč zahteval in ne bi deloval nekonstruktivno, zdaj namesto tega tera janševsko politiko in tako kaže svoj pravi obraz, obraz janšizma, ki pa bo upam vendarle premagan in bo Virant šel v vlado z Jankovićem in bo deloval dovolj konstruktivno in s tem pokazal, da se je res odcepil od Janše, kar je skoraj edino kar Virantu zagotavlja uspeh na naslednjih volitvah!!

  29.12.2011 ob 09:11

 7. Mačkon pravi:

  Dejstvo je, da so v sedanjem položaju za sestavo vlade (razen v primeru PS in SDS skupaj, kar je nerealno) potrebne vsaj tri stranke. To z drugimi besedami pomeni, da je vrednost poslancev prve, druge in tretje v bistvu enaka 1/3 in ne glede na delež poslancev v DZ. Mislim, da je Jankovič je očitno rabil stanje ažurnorecej trdo lekcijo, da je to dojel. Po drugi strani se Virant obnaša malo infantilno in mu je dosedanji uspeh stopil v glavo a se bo moral strezniti – prvi znaki so že tu.
  Sicer razumem motive Viranta; zadal si je nalogo, da s konstituiranjem vlade končno onemogoči lobije, ki so do sedaj s prijateljskimi vezmi obvladovali leve vlade in nekaznovano ribarili v kalnem, po mojem prepričanju ima Virant s tem v mislih vključno Jankoviča, to je že jasno povedal. Tako da celoten cirkus vidim v smilu zahteve Viranta; Ja vladaj zoki, toda brez “urejanja družinskih zadev”, temveč spoštuj, da bodo tudi zate kot predsednika vlade veljala ista pravila, kot naj bi veljala za vse državljane te države.

  29.12.2011 ob 09:40

 8. samokodela samokodela pravi:

  Res je da je Virant precej enakovreden, ampak problem je da to izkorišča za popolno negiranje Jankovičeve zmage in za poskuse vspostavitve vlade, ki bi izločila Jankovića kot mandatarja in to deloma preko ideje vlade narodne enotnosti, ki je čista neumnost in manipulacija! Zakaj sem opisal zgoraj!

  Res je da so levičarji povezani, konec koncev celo uradno v Forumu21! A v udbomafijo seveda ne verjamem!

  V Sloveniji marsikdo pozna marsikoga in povsem možno je, da so zadaj tudi kakšni nelegalni ‘levičarski’ posli, ki niso zgolj prijateljsko povezovanje, a to je treba dokazati! Jaz bi levičarjem očital predvsem neučinkovitost in nedoslednost pri levičarstvu!

  Predvsem pa je treba dokazati Jankovićeve zasebne afere ki mu jih nekateri pripisujejo, nikoli pa ne dokažejo!

  Ne trdim da je Jankovič čist, a dokler ni dokazov, je to nemogomče trditi, treba pa ge je soditi po dosedanjem delu in tukaj je bil dober, čeprav sem Jankovića že tudi kaj kritiziral, predvsem me skrbi kako bo skrbel za visoko kulturo, čeprav tega ne morem sklepati zgolj iz njegovih glasbenih preferenc, pa Danijela konec koncev sploh ni posebej slaba glasbenica! Pa baje da Janković hodi tudi na resne prireditve!

  Zaradi dosedanjih očitkov in podjetnosti, pa me seveda tudi skrbi da bo preveč delal zase in svojo družino, pa četudi na legalni ali pollegalni način, še bolj pa me skrbi da mu bo celotno vladanje pač kot že mnogim spodletelo in da bo morda celo postal politik najslabše vrste in delal res izključno zgolj zase!

  29.12.2011 ob 10:48

Komentiraj

Za pisanje komentarjev morate biti prijavljeni.