24.01.2012

Analiza pesmi Zeppelinov: In the evening

Objavljeno v Glasba, Led Zeppelin avtor samokodela

Skladba In the evening je nastala izpod rok John Paul Jones-a za osmi album Led Zeppelin-ov imenovan In through the out door(1979)! Bonham in Page sta v tem času veliko žurirala in sta v studio prihajala večinoma zvečer in delala ponoči, zato je večina skladb nastala med Jones-om in Plant-om, kajti predvsem Plant-u v tem času ni bilo do zabave, ker mu je pred enim letom umrl njegov sin Karac Pendragon. Jones pa je bil vedno najbolj umirjen član benda in se je v tem času še posebej veliko posvečal igranju klaviatur, med drugim tudi zaradi novega Yamaha sinta, ki je bil prvi sint na svetu in ga je imelo manj kot deset ljudi, saj so jih tako malo izdelali, pa tudi zelo dragi so bili, med drugim pa ga je imel tudi član Abbe in prav v Abbinih studijih Polar, so Zeppelini snemali In through the out door, ki ima precej pop feeling, tako da so bili Abbini studiji kar primerni he, he!

Jones v skladbi igra predvsem spremljavo oziroma imitacijo Page-vega kitarskega rifa, katerega soavtor je, Plant pa je napisal izvrstno besedilo! Igra tudi bas pedale, bolj pa pridejo klaviature do izraza v koncertnih verzijah, kjer Jones v trenutku 4:50 Knebworth posnetka igra tudi zelo zanimivo in lepo frazo.

Bonham se (predvsem v studijski verziji) za spremembo drži bolj nazaj, kar je kul, kljub temu pa so Zeppelini s to pesmijo mladim punkerjem jasno pokazali, kdo je že vedno glavni, čeprav so punk podpirali! Page igra zelo udaren rif, ki ga kot običajno zaigra na tak način, da izpade res maksimalno udaren!

Na začetku skladbe se Page tretjič v karieri Zeppelinov posluži violinskega loka(nekatere informacije pravijo, da je vse skupaj zaigral z efektom Gizmotron) in igra zelo mistično linijo, ki seveda izvira iz njegovih dolgih solaž z violinskim lokom po kitari, ki so na začetku morda izgledali predvsem kot zanimiv odrski trik za pritegovanje pozornosti, kot Hendrix-ovo zažiganje kitare, kasneje pa se je Page-v solo zelo podaljšal in razvil v kompozitorsko melodičnem smislu in je na trenutke zvenel kot celotna godalna sekcija! Pod tem uvodom, pa Bonham zelo intenzivno igra elektronsko obdelane pavke.

Page-v solo z violinskim lokom; Madison square garden, New york, 27.6.1973; Page uporablja svoj No.2 Les Paul, ki je imel upognjeno kobilico, kot violina, da je lahko igral po posameznih strunah:

YouTube slika preogleda

Page v refrenih nasname kitaro dve, tudi ob koncu komada nasname zanimive melodije preko glavnega rifa, nekaj zelo posebnega pa je njegov solo kjer na samem začetku do konca depresira ročico whammy na svojem Lake Placid 1964 Fender Stratocastru, ki ga sicer redko uporablja! Solo je zelo intenziven in Page je izjavil, da je želel na začetku doseči takšen efekt, da bodo ljudje rekli ‘kaj za vraga je to!!?’! To je vsekakor dosegel! Po solaži sledi zelo tiha in umirjena sekcija, ki mi je osebno bolj všeč v live verziji, kjer prevladuje Jones z že prej omenjeno zanimivo frazo(Knebworth posnetek 4:50), a tudi v studijski verziji kjer Page igra drobne kitarske melodijice, je pasaža zelo kul!

Plant je precej hripav, zato vokal zveni boljše ko sta komad igrala v devetdesetih s Page-m, a Plant-ov vokal je zelo prodoren in vsekakor še vedno zelo pri močeh, vokalna linija pa je ponekod tako visoka kot v Whole lotta love, na albumu In through the out door pa gre kljub rahli hripavosti v zadnjem komadu I’m gonna crawl celo tako visoko kot še NIKOLI v studijskem okolju!

Besedilo pa je res izvrstno in zelo žal mi je da ga nisem bolj poznal že v najstniških časih, ker Plant poje precej nerazločno in ker komad ni bil eden mojih ljubših, nisem poiskal besedila na netu. Gre za neverjetno energičen in anksiozen boj med refrenom in kiticami! Plant tako v kiticah deli izvrstne nasvete kako se izogniti čudnim ženskam, v refrenu pa ga vleče k prav takšnim ženskam, ker se človek kdaj zaljubi tudi v takšno žensko in se potem trudi z njo po najboljših močeh, kljub temu da je težko!

Plant tako v refrenu poje zgolj ‘Potrebujem tvojo ljubezen, potrebujem tvojo ljubezen’, kar pa seveda še ne pomeni da ljubezen kar zahteva, le povedati želi, da ga punca zelo privlači! Kitice pa so prava mojstrovina ljubezenskih nasvetov!

Plant zapoje da zvečer ko se dan konča išče svojo ljubezen, a je ni nikjer in potem prvi nasvet, ‘ne pustite ji, da vas ima za norca, ona ne pozna usmiljenja, ne pozna nobenih pravil’! In v drugi kitici, ‘ne pustite ji, da vam zleze pod kožo, to je lahko le nesreča in trpljenje od prvega dne, ne jočite v temi, nikogar ne prosite za pomoč, kajti za to lahko krivite le sebe!’ In dejansko tukaj lahko človek krivi predvsem sebe, a prepričan sem da je marsikdo ki je zelo čustven, morda tudi Plant, kdaj bil v takšni situaciji, ko je vedel da je konec trpljenja odvisen predvsem od njega, a nekaj časa ni in ni mogel narediti konca zaljubljenosti!

Plant še pove da se da rešiti bolečine skozi katero gremo in da se vsekakor ne smemo obrniti vstran od sreče, ko nam le ta edina ostane, a vendarle smo sami svoje sreče kovači in na dnu je zelo osamljeno, na vrhu pa vrtoglavo, a če trdno stojimo na sredi, nam bo zagotovo uspelo!

In karkoli nam prinesejo dnevi, se ni smiselno skrit v kot, tako ne bomo nič spremenili in če plešemo med brezvetrjem osamljenosti , se zavedajmo da se bo to nekega dne končalo, ko bomo gospodarji trenutnega slučaja in ko ne bomo veliko pričakovali, bo od nekod priletela ptica za nas! To pa seveda ne pomeni, da ne smemo do neke mere tudi načrtno delati na tem, da se začne razmerje, a seveda moramo to storiti pametno in potrpežljivo in se zavedati da ko ne gre pač ne gre, še najmanj pa se je za obremenjevati, če nas neka oseba sploh ni vredna!.

Spodaj najprej studijska verzija, nato verzija iz Knebwortha 1979 pred 200.000 ljudmi, pa še verzija iz evropske turneje leta 1980, nato pa še verzija Page-a in Plant-a iz leta 1995!

Besedilo:

In the evenin’, when the day is done
I’m lookin’ for a woman, oh, but the girl don’t come
So don’t let her play you for no fool
A-she don’t show no pity, baby
You know that she don’t make no rule

Oh, I need your love, I need your love
Oh, I need your love, I’ve just gotta have

So don’t you let her, oh, get under your skin
It’s only bad luck and trouble
Oh, from the day that she’ll begin
I hear you cryin’ in the darkness, mm-don’t ask nobody’s help
Oh, ain’t no pockets full of mercy, baby
’cause you can only blame yourself

Oh, I need your love, oh, oh, I need your love
Ooh, yeah, I need your love, I’ve gotta have

Ooh, it’s simple, all the pain that you’ll go through
You can’t turn away from fortune, fortune, fortune
’cause that’s all that’s left to you
Hey, it’s lonely at the bottom, it’s dizzy at the top
but when you’re standin’ in the middle, oh-ho-oh
Ain’t no way you gonna stop, oh, babe

Oh, oh, I need your love, oh, oh, I need your love
Oh, oh, I need your love, I’ve gotta have

Ooh, whatever that your days may bring
there’s no use hidin’ in the corner, ah, oh, no
Honey, that won’t change a thing
If you’re dancin’ in the doldrums
One day soon it’s got to stop, it’s got to stop
You’re master of the off-chance when you don’t expect a lot, oh

Oh, I need your love, oh, oh, I need your love
Ooh, yeah, I need your love, I’ve gotta have, I’ve gotta have
Oh, baby, I’ve gotta have your love, I’ve gotta have
Oh, baby, I’ve gotta have your lo-wove, oh-whoa, I do, girl
Ohh, ohh, I’ve gotta have your love
Just got, I’ve just got to, I’ve just got to, oh, love
Ohh, ohh, ohh, ohh, ohh

Studijska verzija, izdano 15. avgusta 1979:

YouTube slika preogleda

V živo, Knebworth, Anglija, 4. avgust 1979, 200.000 ljudi, v uvodu lahko vidite laserski šov, ki ga je Page uporabljal med solom z violinskim lokom leta 1977, Plant-ov vokal je boljši kot v studijski verziji, še posebej energična sta solo in zaključek komada, Jones pa igra odlično melodijo v trenutku 4:50 :

YouTube slika preogleda

V živo, Bruselj, 20.6. 1980:

YouTube slika preogleda

Page in Plant v živo; New Orleans, 11. marec 1995, zelo zanimiv arabski aranžma z maroškim orkestrom, Plant-ov glas je fantastičen, dodan je del skladbe Carouselambra iz istega albuma Zeppelinov:

YouTube slika preogleda
  • Share/Bookmark
 
Objavo lahko komentiraš, ali pa s svojega bloga pustiš trackback. RSS 2.0

Komentiraj

Za pisanje komentarjev morate biti prijavljeni.