30.01.2012

Analiza pesmi Zeppelinov: Whole lotta love

Objavljeno v Glasba, Led Zeppelin avtor samokodela

Danes bom za spremembo naredil izjemo( kajti najbolj znane pesmi bi naj prišle v poštev na koncu) in bom obravnaval zelo znano pesem Whole lotta love iz zelo znanega albuma Zeppelinov Led Zeppelin II!

Najprej seveda k legendarnemu rifu! Rif je zelo preprost, a napisati ga sploh ni lahko, še težje pa ga je igrati s takšno energijo in groove-om kot Page in težko je tudi najti takšen sound kot ga je našel Page s Telecaster-om skozi 100W Marshall “Plexi” head amp z distorzijo iz EL34 output elektronk, namesto da bi distorzijo dobill iz efekta tonebender ali da bi igral Gibson-ko kot mnogi mislijo! Page začne komad z monstromskim rifom, še pred tem pa se zasmeji Plant, kdo bi vedel zakaj, morda je kdo v studiu naredil smešen fris he, he! Pridruži se Jones na basu, nato pa vstopi Plant s svojim mogočnim vokalom in besedilom, ki si ga je v precejšnji meri sposodil pri Willie Dixon-u in kot je rekel, je bil najprej Page-v rif in potem je potreboval besedilo ki ga ni imel in ko so si spodili Dixon-ovo besedilo, so veliko razpravljali če je to primerno in stvar je pač takšna, da so jih ujeli ker so postali tako zelo uspešni in poslušani, Dixon-ov komad pa je bil posnet že davno nazaj in tudi zato so Zeppelin-i to storili.

Willie Dixon, You need lovin’, izvaja Muddy Waters:

YouTube slika preogleda

Nekateri ljudje iščejo takšne elemente tudi iz zavisti, ali pa seveda tudi iz občutka pravičnosti, a nobenega dvoma ni, da so bili Zeppelini ZELO originalen band v vseh pogledih!Willie Dixon pa je dobil lepo finančno poravnavo izven sodišča, kajti leta 1985 je tožil Zeppeline, Zeppelini pa so ga tudi dodali kot soavtorja.

Zdaj pa nazaj k vsemu izjemnemu , kar so ustvarili in vrhunsko sproducirali Zeppelini(oz. Page kot producent) v tem komadu! Komad je v AABA stilu, kar pomeni da sta najprej dve kitici z refrenom, potem je vmesni del s thereminom in potem še zadnja kitica in refren, ter v tem primeru še zaključek. Ko Plant odpoje prvo kitico se pridruži Bonham in izvede enega svojih najboljših performansov! Njegovo bobnanje je za rock pesem zelo nenavadno, zelo funky, kar se še posebej dobro sliši, če bi poslušali zgolj izolirane bobne brez ostalih inštrumentov, vsekakor ni prisotnega nekega osnovnega beata, čista Bonham-ova kreativnost skratka!

Page v refrenu nekoliko spremeni vzorec igranja, hkrati pa to neverjetno energijo pesmi, nabito s seksualnim inuendom še dodatno podkrepi s slide rifom, ki zveni kakor Ferrari-jeva formula ena, ki s Schumacherjem za volanom 350 na uro brzi globoko ;) zmagi naproti!

Precej mačistična pesem je to, a kot sem še večkrat poudaril, Zeppelini splošno gledano niso gojili negativnega mnenja do žensk, ampak očitno so imeli nekaj slabih izkušenj, pa tudi blues ki je bil njihova največja inspiracija, vsebuje veliko takšnih tem, poleg teme revščine in splošnega trpljenja, ki so ga doživljali črnci okrog Misisipija in Čikaga. Pa tudi Plant in Bonham sta se kot revna glasbenika iz Kidderminster-a pri Birmingham-u dodobra navlekla trpljenja revežev in Plant je med drugim leta 1967 tudi polagal asfalt na cestah pri podjetju Wimpey.

Po drugem energičnem refrenu, ko se band že dodobra razgreje, pa čeprav Bonham do konca raztura šele v zadnjem delu, pa se začne ‘psihadelična free jazz’ sek(s)cija ;) , kjer slišimo nasnete bobne, ki zvenijo kot da jih Bonham igra z rokami, kar je mnogokrat počel med svojimi solažami, v tem delu pa igra tudi bobne s palčkami in še posebej mistične in energične činele!

In potem!!!!!!!!!! Theremin! Ta magična naprava, ki izpod Page-vih čarovniških rok zazveni mistično in psihadelično!Theremin običajno vsebuje dve anteni, eno za intonacijo in drugo za glasnost in glasbenik lahko brez dotikanja, zgolj s premikanjem rok zaigra melodijo.

Theremin:

YouTube slika preogleda

Theremin ki morda marsikoga bolj fascinira kot prvi sintisajzer, na katerega se da igrati vsako melodijo, je Page s svojimi spretnimi dlanmi ponesel v nove dežele sanjskega erotičnega plesa okoli plemenskega ognja, kjer se vrtijo seksi temnopolte mladenke z mičnimi oblinami! Ob tem ognju pa na podimumu igrajo Zeppelini in Plant s svojimi mistično seksualnimi kriki do konca razgori situacijo! Kar predstavljamo si lahko kakšne religiozne zategnjence, kako so pogledali ko so to slišali he, he!

In ker gre za najbolj erotično pesem v njihovi karieri, naj ponovno poudarim, da so zgodbe o brezmejno razuzdanih dogodivščinah na turnejah zelo pretirane, ker so bili Zeppelini ljudje ki so imeli družine in so poznali pristno romantiko, trije so bili tudi poročeni, še največ tega pa je dal skozi Page, a punce s katerimi je bil so vedno zelo pohvalile njegovo obnašanje do njih, pa čeprav so bile nekatere še zelo mlade! Poleg tega pa sem že tudi večkrat rekel, da avanturizem v neki manjši meri lahko pride v poštev tudi pri zrelem človeku, ki pač tudi kdaj pa kdaj naredi kaj takega ko ni v zvezi, rock zvezdniki pa imajo pač mnogo več priložnosti, a te zgodbe so pretirane, predvsem zato, da se bolj prodajajo knjige raznih lažnivcev, ki bi radi čim več, čim bolj na hitro zaslužili! Na primer knjiga Richard-a Cole-a, za katerega je Page povedal, da se je zdravil zaradi kroničnega alkoholizma in iz zdravljenja prišel kot kronični lažnivec!

Ok dovolj teženja! O theremin sekciji naj povem še da je Page theremin sekcijo ustvaril skupaj s producentom Eddie-em Kramer-jem, ki je rekel da sta to sekcijo ustvarjala tako, da sta na majhni konzoli vsepovprek stiskala vse gumbe kar jih je bilo! Page pa je v nekem intervjuju povedal, da je bil zelo zadovoljen s Kramer-jevim sodelovanjem, saj mu je pomagal ustvariti določene nizke frekvence, ki so še dodali h kvaliteti te sekcije.

Potem pa!!!!! Eden najbolj legendarnih solo-v v zgodovini, kakor da se v pesmi ni zgodilo že too much fantastičnega! Bonham naredi nor prehod, kjer seveda med drugim igra zelo glasno, kar je njegova tipična navada! Super ne!!? Potem pa ritem kitara udari po akordu in med vsakim novim udarcem sledijo izjemno domiselne fraze! Gre za kratek in kompakten solo, ki mu daje še poseben značaj bendanje-zategovanje strun, kjer strune pojejo pod Page-vimi prsti, druga fraza pa je zaigrana zelo hitro in je padajoča po višini! Ostale fraze so vse zelo visoke in zelo intenzivne!

Sledi tretja kitica in po refrenu se band ustavi, Plant pa zapoje: ‘ŽEEEEEEEEEEnska, NEEEEkje glOOOOOboko v SEEEEEEEEbi potrebuješ LJUUUUBezEEEEZEn!

Ta del je zapet akapela, brez inštrumentov torej in v ozadju se sliši Plant-ov vokal iz nekega prejšnjega poskusa, Kramer pa je temu vokalu dodal malo odmeva in Page pa je rekel da je ok, kajti takrat se ni dalo kar tako zbrisati česa takšnega.

Plant je nekoč tudi dejal, da je bil ta komad, torej prvi komad na drugem albumu začetek popa in pompa pri Zeppelinih, povedal tudi da so kot je znano album snemali na mnogih lokacijah po svetu, ker so bili na turnejah, komade pa so snemali na 8 sledni trak, kar je včasih povzročilo da je Plant pel na isti sledi kot solo kitara ali kaj drugega in je moral paziti, da je zakričal tik pred solom, da ga ni zbrisal he, he!

V zadnjem delu band totalno znori, zvok skače iz leve na desno in obratno, sploh Bonham je too much in dela nadčloveške prehode! Zadnji del je spet takšna free jazz sekcija, precej svobodna forma! Page je v tem komadu spet uporabil tehniko backwards echo, kar daje komadu dodatno ‘debelino’ v zvoku, pri tem efektu pa se trak obrne, se aplicira echo v obratni smeri, in potem v pravi smeri pride echo pred glavnim signalom.

Plant-ovo oziroma ehm Dixon-ovo besedilo govori o ženski, ki je precej hudobna in Plant ji pravi da se mora skulirati in postati boljša in da si globoko v sebi gotovo želi ljubezni, nato da ona počne grde stvari in potem na koncu, da ’se je slinil’ od pričakovanja he, he, medtem ko se je ona kulirala!

Ves čas pa seveda v refrenih poje ‘Hočeš veliko ljubezni, hočeš veliko ljubezni??’ in kot že prej rečeno tudi ‘nekje globoko v sebi si želiš ljubezen!’

Besedilo bi lahko dojeli kot seksistično a gre pač za namigovanje na seksualnost, na nekatere ženske ki imajo čuden karakter, Plant-ovo pozivanje in prepričanje da si ona želi ljubezen, pa še zdaleč ne pomeni, da hoče reči, da si ga na vsak način želi in da je nemogoče da je ne bi vsaj malo privlačil in da bo gotovo postala njegova! Meni je bilo to vedno jasno in tisti ki se jim zdi, da Plant tej ženski celo zapoveduje da naj bo z njim, se motijo!

Lahko bi celo rekli, da ji zgolj želi dobro, ker lahko ljubezen razumemo tudi brez seksualnosti, da ji torej pravi, ’spremeni se, najdi ljubezen v sebi, kajti nekje globoko v sebi jo gotovo imaš!’

Je pa tudi res da se vidi da Plant-a razganja in da skozi komad lepo pokaže da se težko ustavi in da ko ga ženska privlači, ga zelo privlači, a brez skrbi, Robert Plant ni nikoli imel težav dobiti žensko in veliko večino žensk je kot mlad moški gotovo privlačil , čeprav vsake pa zagotovo tudi ni mogel dobiti, tudi ko je bil bogat roker, kajti še vedno je bila najbrž kakšna ženska, ki bi si izbrala kakšnega drugega rokerja ali bogataša ali je pač že koga imela!

Super komad skratka! Instrumentalno in produkcijsko itak too much, petje, melodija in besedilo pa tudi the best!

Temu primerni so tudi uspehi saj gre za res VELIK hit skupine Led Zeppelin in prvi hit ki ga obravnavam v svojih analizah njihovih komadov!

Rezultati pa so naslednji:

1. V veliko državah je komad prišel visoko na lestvice, v Nemčiji in Avstraliji celo na prvo mesto, v Ameriki pa na 4, v Angliji pa Zeppelini kot ponavadi singla niso izdali, v Ameriki pa so izdali še 3:10 dolg komad, brez theremin dela, kajti pred tem so DJ-ji ta del izrezali kar sami. Je pa tudi ironično da je oddaja Top of the pops v kateri Zeppelini nikoli niso hoteli nastopiti, ustvarila cover komada Whole lotta love in ga uporabila za uvodno špico ha, ha, ha!

2.nagrade:

Spin; United States
“100 Greatest Singles of All Time” 1989 39

Rock and Roll Hall of Fame United States
“The Rock and Roll Hall of Fame’s
500 Songs that Shaped Rock and Roll” 1994 *

Classic Rock United Kingdom
“Ten of the Best Songs Ever!.. (Bubbling under)” 1993

VH1 United States
“The 100 Greatest Rock Songs of All Time”
2009 46

Rolling Stone United States
“The 500 Greatest Songs of All Time”
2003 75

Q United Kingdom
“100 Greatest Guitar Tracks Ever” 2005 3

Toby Creswell Australia
“1001 Songs: the Great Songs of All Time”
2005 *

Grammy Awards
United States
“Grammy Hall of Fame Award”
2007 *

Rolling Stone United States
“100 Greatest Guitar Songs of All Time”
2008 11

VH1 United States
“VH1 Greatest Hard Rock Songs”
2009 3

* liste brez vrstnega reda;

na prvem mestu vsake nagrade ime revije ali ‘ustanove’, potem ime nagrade, datum podelitve nagrade oz. priznanja in pozicija na listi!

Besedilo:

You need coolin’, baby, I’m not foolin’
I’m gonna send ya back to schoolin’
Way down inside, a-honey, you need it
I’m gonna give you my love
I’m gonna give you my love, oh

Wanna whole lotta love
Wanna whole lotta love
Wanna whole lotta love
Wanna whole lotta love

You’ve been learnin’
And baby, I been learnin’
All them good times
Baby, baby, I’ve been discernin’-a
A-way, way down inside
A-honey, you need-a
I’m gonna give you my love, ah
I’m gonna give you my love, ah

Oh, whole lotta love
Wanna whole lotta love
Wanna whole lotta love
Wanna whole lotta love
I don’t want more

Ah, ah, ah, ah
Ah, hah, hah
Ah, ah, ah, ah, ah, ah, ah, ah, ah, ah, ah
ah, ah, ah,ah, ah, ah, ah, ah, ah, ah, ah, ah, ah
No, no, no, no, ah
Love, love, low-ow-ow-ow-ove
Oh, babe, oh

You’ve been coolin’
And baby, I’ve been droolin’
All the good times, baby, I’ve been misusin’-a (Oh)
A-way, way down inside
I’m gonna give ya my love (Ah)
I’m gonna give ya every inch of my love (Ah)
I’m gonna give you my love (Ah)
Yes, alright, let’s go (Ah)

Wanna whole lotta love
Wanna whole lotta love
Wanna whole lotta love
Wanna whole lotta love

(Way down inside) Way down inside
(Way down inside, woman, you) woman
(woman, you) you need it
(need) Love

My, my, my, my
My, my, my, my (Ahh)
Oh, shake for me, girl
I wanna be your backdoor man-a
Hey, oh, hey, oh (Ahh)
Hey, oh, oooh
Oh, oh, oh, oh
Hoo-ma, ma, hey
Keep a-coolin’, baby
A-keep a-coolin’, baby
A-keep a-coolin’, baby
Uh, keep a-coolin’, baby, wuh, way-hoh, oo-ohh

Vrhunska pesem skratka, spodaj pa najprej studijska verzija, potem verzija iz Royal Albert Halla 9.1 1970, kjer je vokal noro vrhunski, verzija iz albuma BBC sessions z rock and roll venčkom, sledi verzija iz L.A. foruma 1972, kjer je prav tako vključen vrhunski venček raznih rock and roll klasik, pa video iz Madison Square Garden-a 1973, kjer je vključena le skladba Boogie mama, ki izvira John Lee Hooker-jeve skladbe Boogie chillun in še verzija Page-a in Plant-a iz devetdesetih iz Nemčije, ter Page in Black Crowes iz leta 1999! Sledita še Plant in kantavtor Rainer Ptacek, pa Zeppelini z Jason Bonham-om leta 2007 v Londonu, ter Page in Leona Lewis leta 2008 na zaključku olimpijskih iger na Kitajskem!

Whole lotta love, studijska verzija, izdano 22. oktobra 1969, najprej verzija s fotkami, nato nekoliko skrajšana verzija z uradnim promo videom iz leta 1997:

YouTube slika preogleda YouTube slika preogleda

Royal Albert hall; 9.1. 1970, uber vrhunski vokal:

YouTube slika preogleda

BBC sessions, posneto 1. aprila(Res! ;) ) leta 1971, Paris theater, London in izdano
11. 11. 1997, nora energija!!:

YouTube slika preogleda

Los Angeles forum, 25.6. in Long beach arena 27.6 1972, “Boogie Chillun, “Hello Marylou” in “Going Down Slow” so iz Long Beach Arene, ostalo je L.A forum, izdano na albumu How the west was won, 27.5. 2003 :

YouTube slika preogleda YouTube slika preogleda YouTube slika preogleda

Madison square garden, New York, 27-29.7 1973; izdano 28. september 1976:

YouTube slika preogleda

Page in Plant, 23.8. 1998 Köln Nemčija, Bizarre festival, na začetku Spoonful Howlin Wolf-a:

YouTube slika preogleda

Page in Black Crowes , 10. julij 2000, Jones Beach Amphitheater, Wantagh, NY

YouTube slika preogleda

Plant in Rainer Ptacek, nekje sredi 90-ih:

YouTube slika preogleda

Led Zeppelin z Jason Bonham-om 10. decembra 2007, O2 arena London:

YouTube slika preogleda

Page in Leona Lewis, Peking, Olimpijske igre 2008, zaključna prireditev 24.8.:

YouTube slika preogleda
  • Share/Bookmark
 
Objavo lahko komentiraš, ali pa s svojega bloga pustiš trackback. RSS 2.0

Komentiraj

Za pisanje komentarjev morate biti prijavljeni.