21.02.2012

Analiza pesmi Zeppelinov: Bring it on home

Objavljeno v Glasba, Led Zeppelin avtor samokodela

Bring it on home! Zadnja pesem na albumu Led Zeppelin II, ki nas pripelje domov v rock and roll nebesa k Sonny Boy Williamsu, katerega komad so uporabili Zeppelini za uvod in zaključek te skladbe! Njegovo skladbo so poustvarili precej natančno, Plant je celo pel skozi mikrofon in ojačevalec za orglice, precej natančno je oponašal Sonny-evo fraziranje, Jones in Page pa sta seveda odigrala kitarsko basovki del! Fraze orglic so mi zelo všeč, še posebej res čisto zadnjih nekaj sekund komada, ko Plant zategne tisto kratko, hitro frazico navzgor! Pa finta je kako na koncu zapoje ‘Bring it on home to you!’ To frazo ‘to you’ res zapoje z eno tako blues soul-ovsko strastjo! Orglice so bile posnete v Vancouvru, saj so imeli Zeppelin takrat turneje in so Zeppelin II snemali po vsem svetu v različnih studiih!

Verzija Sonny Boy Williamson-a:

YouTube slika preogleda

A to je šele začetek in konec hehe! Vmes pa Jimmy igra enega svojih najboljših rifov, ki je izjemno intenziven, ‘učikovit’ in izviren! Hard rock v najbolj divji, prvinski in strastni izvedbi in izvirajoči iz blues-a kot nam pove sam uvod (in zaključek) skladbe! Rif je podvojen oktavo višje, ne dobimo pa kitarske solaže in je ob takem rifu tudi ne potrebujemo! Jimmy je očitno vedel kdaj mora kaj spustiti pa čeprav je kot vemo zelo rad soliral in ostala dva instrumentalista sta z veseljem sledila, sploh kar se tiče dolgih soliranj v živo so zelo uživali, le Plant je v kasnejših letih ko so bile solaže že zelo dolge rekel, da včasih ni imel kaj početi in da bi včasih vmes lahko naredil tečaj Berlitz-a(jezikovna šola, Plant je rekel da bi se najraje učil starodavno valižanščino)!

Jones podvoji Pagev rif, kar je najboljši način doseganja ‘težkosti’ v skladbi in to je bil prav izzum Zeppelinov, da so težek zvok dosegli s podvajanjem linij kitare in basa! Bonham dodaja nore groove, rocka levo in desno, dodaja drobne podrobnosti, ki bi druge bobnarje pustil brez sape on pa vse to zmore s tako lahkoto! Med Plant-ovim petjem Page igra podlago zelo zanimivih rifov od katerih so nekateri nasneti seveda.

V začetku besedila ki je še Sonny-evo, oziroma Willy Dixon-ovo, ki je tudi za ta komad tožil Zeppeline in dobil poravnavo izven sodišča, govori o tem kako se bo z vlakom vrnil k svoji ženski in kar vidimo lahko starega, revnega črnskega bluzerja, kako se s parnim vlakom vrača nekam k Misisipiju, da do delal na prostranih poljih bombaža, igral blues in ljubil svojo žensko, ki ga žal vara in izkorišča! Potem pa Plant z zanimivimi, pa čeprav preprostimi blues frazami pove klasično blues zgodbo, o ženski ki ga vara, Plant pa ji pravi da jo bo ljubil kot še nihče, naj ga neha prinašati okrog in da jo bo kar izselil iz mesta hehe! Skratka pripeljal jo bom domov, kakorkoli že pač to razumemo! ;)

Komad so igrali na zgodnjih turnejah, kjer sta v nekaterih verzijah Page in Bonham igrala zanimive interakcije, kjer se še posebej lepo vidi, da je bil Bonham melodičen bobnar, da je torej znal izvrstno oponašati melodične inštrumente z bobni!

Komad sta igrala tudi Page in Plant na svojih turnejah v devetdesetih, posebna verzija pa je iz Rock and roll hall of fame ceremonije leta 1995 skupaj z Aerosmithi in Neil Young-om , igrali pa so jo tudi na poroki Jason-a Bonham-a, sina John-a Bonham-a!

Besedilo!

Baby, ooh, b-baby, mm-gon’ bring it on home to you
I’ve got my ticket, I’ve got that load
Join up, gone higher, all aboard
I’m-a take my seat, a-right way back
Ooh, yeah, a-watch this train roll down the track
Gonna bring it on home, mm-bring it on home to you
Watch out, watch out, make more room

Try to tell you, baby, “Whatcha tryin’ to do”
Try to love me, baby, love some other man, too
Bring it on home, bring it on home

Went a little walk downtown, honey, messed ‘n got back late
Found a note there waitin’, it said, “Daddy, I just can’t wait”
Bring it on home, bring it on ho-wome
Bring it back home, bring it back home to me, baby

Tell you, pretty baby, love, you mess me ’round
I’m gonna give you lovin’, baby, gonna move you outta town
Bring it on home, bring it on home

Sweetest little baby daddy ever saw
I’m gonna give you lovin’, baby, I’m gonna give you more
Bring it on home, bring it on home
Bring it on home, alright

Bring it on home, bring it on home to you

Led Zeppelin II, studijska verzija, izdano 22. oktobra 1969:

YouTube slika preogleda

Royal Albert hall, London, 9.1. 1970, od 4:30 lahko spremljate zanimivo interakcijo med Bonham-om in Page-m :

YouTube slika preogleda

V živo, Los Angeles, 25.6. 1972, L.A. forum, neverjetno energična in strastna verzija, bend je noro naspidiran, tudi tukaj ta interakcija, le da še bolj dodelana in dolgotrajnejša in sicer od 6:20 :

YouTube slika preogleda

Kot uvod v skladbo Black dog , Madison square garden, New York 27., 28., 29. 7. 1973:

YouTube slika preogleda

Led Zeppelini so bili sprejeti v Rock and roll hall of fame leta 12.1. 1995(Cleveland, Ohio) in prav tukaj se je začela zmagoslavna pot nagrad in priznanj kritikov, sredi devetdesetih torej! Nastopajo še Steven Tyler in Joe Perry iz Aerosmithov in Neil Young(ki v tem komadu ne igra), ter Jason Bonham na bobnih! :

YouTube slika preogleda

Pa še verzija Page-a in Plant-a iz Las Vegas-a, 23.9. 1998, MGM Grand Garden.

YouTube slika preogleda
 • Share/Bookmark
 
Objavo lahko komentiraš, ali pa s svojega bloga pustiš trackback. RSS 2.0

2 komentarjev

 1. Jezikovna šola pravi:

  Ta blog je fantastično. Če bi radi, da se naučijo tujega jezika, potem lahko greš to povezavo.Če vas zanimajo kvalitetne počitnice za otroke ali jezikovna šola za otroke, lahko popolnoma zaupate agenciji Berlitz.

  23.02.2012 ob 08:45

 2. samokodela samokodela pravi:

  Za začetek priporočam jezikovni tečaj tebi!

  23.02.2012 ob 09:48

Komentiraj

Za pisanje komentarjev morate biti prijavljeni.