21.02.2012

Razglašanje duševnih bolnikov za moralno sporne

Objavljeno v Družbena kritika, Moje življenje avtor samokodela

O tem sem bral v strokovni literaturi in zato vem da je dejstvo, da se v malomeščanarsko katoliških okoljih misli da so psihoze(shizofrenija, manična depresija itd.) povezane z moralno izprijenostjo oz. da so posledica moralne izprijenosti(pred tem se je to mislilo npr. za bolnike z gobavostjo)! Od tukaj tudi mnogokrat zelo grdo in neprimerno obnašanje do duševnih bolnikov oz. predsodki!

Seveda se med temi bolniki najde tudi kdo ki je moralno izprijen, a teh je ravno toliko kot med vsemi ostalimi družbenimi skupinami! Prav malomeščanska družba, ki duševnim bolnikom tako rada očita moralno izprijenost, pa je mnogokrat res zelo pokvarjena, dvolična in dobesedno gnila v vseh pogledih! Znotraj te družbe se gibljejo tudi ljudje ki so osebnostno moteni in oni pa so res zelo moralno vprašljivi, a začuda jih takšna družba veliko lažje sprejme kot psihotične bolnike! Oziroma temu se nimamo pravzaprav kaj čuditi a ne!?

Takšen odnos se kaže tudi skozi medije, ki napihnejo vsako zgodbo v nakladanje o nevarnih duševnih bolnikih, zelo poredko pa pišejo o mnogih pozitivnih plateh, ko pa na primer omenijo nasilje ali kaj drugega zelo negativnega, pa pozabijo povedati diagnozo, saj gre večinoma za osebnostno motene psihopate ali alkoholike, ne pa za psihotične bolnike!

Osebno pa doživljam še problem, ker sem nekdanji duševni bolnik ki odstopa! Ukvarjam se z umetnostjo, sem res nadarjen in vedno več nastopam in snemam, se pojavljam v medijih, imam na tem področju vse več uspeha, imam pa tudi zelo uspešen blog, kjer sem zelo kritičen do družbe! To povzroča da grem nekaterim še bolj na živce! Takšnim ki jih moja kritika zadane, hkrati pa jih motim že kot nekdanji duševni bolnik!

Je pa seveda res da sem torej NEKDANJI duševni bolnik, pa tudi od diagnoze je odvisno kako aktiven je človek in nekateri bi bili najbrž najbolj veseli če bi bil tipičen primerek iz Ozare, ki cel dan tiho poseda in si napleta v svoji glavi! Tudi takšni ljudje pa si seveda zalužijo vso spoštovanje, a kot pravim si ga marsikateri ‘zasluži’ veliko lažje kot jaz, ker če veliko kritiziraš ljudi okrog sebe, s tem povzročaš nervozo in nemir in nekateri imajo raje mir v sebi, kot pa da bi se kaj spremenilo na boljše in bi se nekoga ki veliko kritizira najraje znebili in ga morebiti celo hehe, izgnali iz mesta!

  • Share/Bookmark
 
Objavo lahko komentiraš, ali pa s svojega bloga pustiš trackback. RSS 2.0

Komentiraj

Za pisanje komentarjev morate biti prijavljeni.