27.02.2012

Analiza pesmi Zeppelinov: Heartbreaker

Objavljeno v Glasba, Led Zeppelin avtor samokodela

Heartbreaker! Naslov pove vse! Oseba ki te zelo prizadene, a ji ni zato niti malo mar! To je lomilka src v najslabšem možnem smislu! In kdo bi lahko bolj čustveno, užaljeno in glasno zavpil ‘Heartbreaker tvoj čas je prišel, ne morem po tvoji zlobnih poteh, POJDI VSTRAN Heartbreaker!!!!’ kot Robert Plant svojim mogočnim glasom!

In ta rif! Eden najboljših in najbolj intenzivnih rifov v zgodovini rocka! In potem rif še preide v višjo lego, kakor da je treba izraziti še več intenzitete, jeze, frustracije, bolečine, kljub vsej intenziteti ki jo ima rif že v osnovi! Pod vso to intenziteto pa divjata Jones in Bonham, najprej Jones igra isti rif, nato pa groova z Bonhamom pod besedilom in Page-vimi power akordi!

Nato po drugi kitici sledi sekcija, kjer se rif dviguje vse višje, Robert pa mu sledi in vse bolj trpeče poje o svoji bolečini, užaljenosti in frustraciji, dokler se ta tobogan čustev ne ustavi in potem sledi erupcija jeze in frustracije, kjer je edino kar je važno sprostitev napetosti in zato je Page-v akapela solo tako zelo, zelo intenziven, a tehnično(sploh proti kitaristom iz osemdesetih) nedodelan, ker to tukaj ni pomembno, zato pa so solaže v živo tehnično izvrstne in spodaj lahko prisluhnete nekaterim, kjer lahko slišite tudi kako zelo je v živo svoje igranje razvil Bonham v tem komadu in kako je tudi Page podaljšal sekcijo pred akapela solom in kot rečeno tudi tehnično dovršil solo in ga podaljšal tako da je dodal Bach-ov “Bourrée v E molu iz njegovih Suit za lutnjo (to lahko slišimo na albumih Led Zeppelin BBC Sessions in How the West Was Won), slišimo pa lahko tudi melodijo Simona in Garfunkla “The 59th Street Bridge Song’ (Feelin’ Groovy), čeprav je na albumu How the west was won ta zadnja melodija odstranjena, najbrž zaradi avtorskih pravic. Včasih je Page vključil tudi tradicionalno angleško ljudsko pesem Greensleeves.

Solo je bil eden prvih Page-vih solov posnetih z Gibson kitaro in Marshall ojačevalcem! Page v tem solu na veliko uporablja tehniki pull off in hammer on, torej v trenutku ko udari po struni odvzdigne ali spusti prst na levi roki. Uporabi pa tudi tehniko, kjer zategne struno pri zgornji kobilici in dobi takšen zategnjen sound, ki zveni še bolj zategnjeno, kot če bi bendal struno! Solo je bil posnet naknadno, saj je idejo zanj Page dobil šele kasneje in kitara je uglašena rahlo višje kot ostali deli skladbe.

Nato sledi še solo skupaj z bandom, ki je tudi zelo nabit z energijo, z zelo hitrimi stakato frazami in je tehnično brezhiben in potem sledi še zaključek s power akordi in z osnovnim rifom!

Plant pa v tej pesmi poje o punci z imenom Annie, ki se gre svojih igric in mnogo moških je trpelo zaradi nje in mnogo moških je ob njej izgubilo pamet in naivnost! Kakšen je ni mogel niti dobiti, kakšen pa je trpel v zvezi z njo! In tukaj se spet sprašujem zakaj sem moral iti tudi sam skozi takšne probleme, če sem te pesmi poznal že pri petnajstih, ampak takšno je življenje! Skratka pesem govori o Annie, ki se je vrnila in za njo bi vsi plačali ves denar ki ga imajo, tako privlačna je, kajti zdaj že vejo da drugače kot za denar ne gre, tudi ona pa je z leti dobila nasmešek, ki kaže da zdaj ve marsikaj kar prej ni vedela, čeprav je bila vedno zvita in pokvarjena!

In potem druga kitica ki je meni osebno zelo nadležna, ker govori o moškem ki je že pred desetimi leti prvič čutil zaljubljenost v Annie in je samski, kar bi lahko razumeli da je samski že deset let in tukaj se mi o tej kitici sploh ne da več razmišljati, ker mi je tako zelo tečna in nadležna zaradi poteka mojega življenja, da bom to kitico preprosto odjebal v tri krasne in si jo kar sami razlagajte, če se vam da ukvarjat s takimi pizdarijami, ki meni gredo tako na kurac, da preprosto nočem o tem govoriti in pač živim naprej in se borim in čakam boljše cajte!Pa ne mi rečt da mi lahko le bog pomaga, kot pravi zadnji verz, to je zame pač fraza ki pravi da se je treba boriti naprej in verjeti v dobro in jaz dovolj poznam biografije članov benda, da vem da je ta fraza tudi tako mišljena!

Potem pove še da ljudje govorijo naokrog kaj mu Annie počne, a njemu je vseeno kaj ljudje govorijo, kajti ve kaj ljudje hočejo in da so žal mnogi slabo namerni in bodo govorili o ljudeh vse najslabše, sploh pa če gre za ljudi kot so mladi glasbeniki ki se jim odpira pot v uspeh in tukaj se mi zdi to zelo dober nasvet od Roberta, namreč ko se nekdo odloči da bo umetnik, naj čim manj posluša natolcevanja in jivanja ljudi, ki so privoščljivi in nevoščljivi in gnili in zavistni!

Kljub temu pa bi moški v pesmi rad vedel, zakaj Annie kliče ime drugega moškega ko se trudi ljubiti z njo, a to je pač tipična svinjarija takšne ženske, ki točno ve kdaj bo človeka najbolj prizadela! In takšne ženske mi gredo na živce! Takšne ki se ne morejo odločiti, če bodo avanturistke ali bodo v zvezi! In potem so oboje! In tukaj bolj boli dvoličnost in namerno zafrkavanje kot pa varanje!

In na koncu to kar smo omenili na samem začetku, Robert zapoje da zelo težko dela v službi(in mimogrede Plant je delal težka fizična dela preden je uspel, čeprav pesmi seveda ne rabijo biti vedno avtobiografske v vsakem detajlu in v tistem da je bil deset let samski zagotovo niso hehe) in v kakšni drugi pesmi je omenjeno tudi, da ženska odnaša denar k drugemu moškemu, a tukaj govori le o tem da težko dela da bi se lahko sprostil, potem pa ga ženska zafrkava, zato ji pravi in se razjezi: ‘Pojdi vstran Heartbreaker !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!’

Besedilo:

Hey, fellas, have ya heard the news
Ya know that Annie’s back in town
It won’t take long, just watch and see
all the fellas lay their money down
Her style is new but the face is the same as it was so long ago
but from her eyes, a different smile like of the one who knows

Well, it’s been ten years or maybe more
since I first set eyes on you
The best years of my life gone by, here I am alone and blue
Some people cry and some people die by the wicked ways of love
but I’ll just keep on rollin’ along
with the grace from the Lord above

People talkin’ all around ’bout the way you left me flat
I don’t care what the people say, I know where their jive is at
A-one thing I do have on my mind
If you could clarify, please do
It’s the way you call me another guy’s name
when I try to make love to you, yeah
I try to make love, it ain’t no use
A-give it to me, a-give it

Mm, worked so hard I couldn’t unwind, get some money saved
Abuse my love a thousand times however hard I’ve tried
Heartbreaker, your time has come, can’t take your evil way
Go away, heartbreaker, heartbreaker, heartbreaker, heart

Studijska verzija, izdano 22. oktobra 1969:

YouTube slika preogleda

BBC sessions, posneto 1.aprila 1971, izdano 11. novembra 1997, BBC London, tukaj lahko slišite primer akapela solaže, ki je tehnično brezhibna, kot so te solaže v živo bile, vendar pa tukaj solaža nima ‘debelega’ Marshall zvoka, očitno Page tega v BBC-jevih studijih ni dosegel:

YouTube slika preogleda

How the west was won, posneto 25. 6. 1972, L.A. forum, Los Angeles, izdano 27. 5. 2003, tukaj spet tehnično brezhibna akapela solaža, dodane so razne znane melodije omenjene zgoraj v članku, na primer Bach-ov Bourrée v E molu, celotna verzija je zelo energična, Bonham-ovo bobnanje je zelo dopolnjeno v primerjavi s studijsko verzijo:

YouTube slika preogleda

The song remains the same film(video), posneto 27., 28., 29. 7. 1973, Madison square garden, New York, prvič izdano 20.10. 1976, ne gre za celotno pesem, a precejšen del akapela solaže je viden, poglejte vse in tukaj lahko v trenutku 2:53 vidite, kako Page zateguje struno pri zgornji kobilici, vmes pa so dodani inserti iz televizijskih poročanj, saj so Zeppelin-om v New Yorku iz hotelskega sefa ukradli zelo veliko vsoto denarja:

YouTube slika preogleda

Page in Plant, Rockpalast Butzweiler Hof, Köln, Nemčija, 23.8. 1998(video) ,Page-v solo je NEVERJETEN, poglejte ga ker se tukaj igranje boljše vidi kot v prejšnjem posnetku ko Page igra za hrbtom :

YouTube slika preogleda

Page in Black Crowes(video), še en neverjeten solo tehnično še boljši kot prejšnji, 10.7. 2000, Jones Beach Amphitheater,
Wantagh, NY:

YouTube slika preogleda

Nirvana je odigrala Heartbreaker kolikor so ga znali in zmogli na svojem prvem špilu 7.3. 1987, Raymond, Washington, Cobain je bil velik oboževalec Zeppelin-ov, Dave Grohl pa itak:

YouTube slika preogleda
 • Share/Bookmark
 
Objavo lahko komentiraš, ali pa s svojega bloga pustiš trackback. RSS 2.0

3 komentarjev

 1. Butec pravi:

  No,gospod Kodelja,vi morate tudi biti en pravi Hercenbreher !

  27.02.2012 ob 17:35

 2. samokodela samokodela pravi:

  Glej Butec tako se zmeniva ker stalno smetiš po mojem blogu:

  Če boš ti mene klical po pravem imenu, jaz tebe ne bom po tvojem ok?

  27.02.2012 ob 18:13

 3. nevenka nevenka pravi:

  :-) Ta bo težka, ker vsak je točno tisto, kar je v resnici.

  28.02.2012 ob 11:51

Komentiraj

Za pisanje komentarjev morate biti prijavljeni.