27.03.2012

Analiza pesmi Zeppelinov: Bron-y-aur-stomp

Objavljeno v Glasba, Led Zeppelin avtor samokodela

Bron y aur stomp je še ena od mnogih akustičnih pesmi iz albuma Led Zeppelin III, ki so nastale v kočici Bron yr aur(Zlate prsi-valižanščina) in na dolgih sprehodih po valižanskih gričkih! V kočico sta se zatekla Page in Plant skupaj s Page-vo punco Charlotte Martin(Plant je na nastopu Unledded leta 1994 dejal da je bila Page-va hčerkica Scarlet spočeta kakšne pol ure po tem ko je bila napisana pesem That’s the way) in Plantovo ženo ter dvema road-ijema(tehničnima pomočnikoma na turnejah) po dolgih in izčrpavajočih turnejah, po dveh letih nenehnih turnej skratka.

Pri tisku je prišlo do napake in zato je naslov pesmi izgubil črko r, zato se komad imenuje Bron y aur stomp, za razliko od kratkega inštrumentala Bron yr aur, ki je bil izdan šele na albumu Physical graffiti.

Skladba se začne z zanimivim skoraj country folk vzorcem, ki ga Page igra na akustično kitaro z ubiranjem posameznih strun! Kitara je v posebni odprti uglasitvi! Page fraze igra s vse večjo energijo, nato pa tekoče preide na akorde, kjer prav tako igra zelo domiselne vzorce, kar ni nič nenavadnega, saj je bil Page tudi vrhunski ritem kitarist in velik oboževalec folk glasbe.

Komad se vse bolj ritmično razvija in doseže novo intenziteto ko se na bobnih pridruži Bonham, ter Jones na akustičnem pet strunskem basu brez prečk. V živo je Jones včasih igral tudi kontrabas, vzorci ki jih tukaj igra pa so precej nenavadni zanj, čeprav se je igranja veliko krat loteval na zelo različne načine!

Ko se že malo zagroovamo v intriganten ritem ki ga ustvarjajo trije Zeppelini vstopi četrti-Plant z najbrž najboljšo temo za takšno countrijevsko pesem! Pesem govori o materi naravi, dolgih sprehodih skozi katere se sprehajata z njegovim psom, škotskim ovčarjem Stryder-jem ki ga je takrat imel!

Stryder je eno izmed imen Aragorna iz zgodbe Lord of the rings in Plant je bil velik oboževalec te zgodbe, ki je vplivala tudi na nekatere pesmi!

Med tem ko inštrumentalisti groovajo in se zabavajo z niti za trenutek dolgočasnimi ritmi, ki v sebi skrivajo neskončne travnike prepredene s kamnitimi ograjami, zelena košata drevesa, mah angleških gozdov, dež in tako zelo, zelo opevano Sonce, ki Angliji daje še poseben navdih, saj ne zasveti pogosto po deželi!

Plant pa se sprehaja s svojim zvestim prijateljem Stryder-jem in vsak list ki se drži drevesa in olepšuje deželo mora biti tam in potrjuje njuno prijateljstvo ki se ga Plant tako zaveda, da opazi celo pasji nasmešek, med tem ko mu prepeva ljubezenske pesmi in se oba smejeta!

Potem pa prvi refren kjer mi je Plant-ovo fraziranje še posebej všeč, saj je zelo intenzivno, ta intenziteta pa se še posebej razživi v drugem refrenu kjer Plant verze o materi naravi sfrazira drugače kot v prvem in doda še več energije in ta fraza mi je še bolj všeč kot ta ista v prvem refrenu!(v prvem refrenu v trenutku 1:20, v drugem še boljša varianta v momentu 2:10) Refren pa govori o sprehodih po deželi, petju pesmi, klicanju Stryder-ja, ter vetru ki šepeta o v tem prispevku seveda že več krat omenjeni materi naravi, ter seveda o Robert-u in Stryder-ju!

V drugi kitici se sprehajata po svetlih dnevnih cestah ali v temnih nočeh in njuna pot je vedno prava in ker mnoge ljubezni razpadejo se sprašuje če bo njuna ljubezen ostala, frazo pa zapoje na tako domišljen način, da zveni kakor da je popolnoma prepričan da bo njuno prijateljstvo trajalo in trajalo in se sploh ne sprašuje!

Ritem se po drugem refrenu spremeni, Page pa nam zaigra nekaj slide fraz brez slide-a, Bonham in Jones pa jih podkrepita s preprostimi a zelo učinkovitimi vzorci!

Sledi pa Plant(in Stryder ;) ) z novo melodijo kjer ljudem predvsem pove, da veliko zamujajo za zaprtimi zidovi, za opekami, ter da ga na svetu ni sopotnika kot je plavooki pisan kuža! Kužka imenuje tudi merle in izraz označuje pse ki imajo zaradi genetske spremembe drugačno barvo dlake in oči kot ostali in prav takšen je bil modrooki Styder! Tukaj lahko dodamo da so včasih ljudje ki so drugačni ali posebni lahko še boljši prijatelji kot ostali ljudje!

Band neha igrati, Page pa se vrne k začetnim frazam, ki jih dodatno začini z variacijami ali dvema, v živo pa doda še druge frazice in podrobnosti, ko pa začne stopnjevati melodijo v akorde pa igra s tako intenziteto, da se mu na neki točki roka ‘zatakne’ in sicer v trenutku 3:17 , a se briljantno reši in ta trenutek le še poudari intenziteto!

Vrne se Plant ki še vedno ne more prehvaliti svojega štiri nožnega prijatelja! In je zanj in večino ljudi skoraj kot njegov otrok! Če mu že od otroštva daješ vso svojo ljubezen ti jo bo vedno vračal, pri psu pa je to še veliko bolj zanesljivo kot pri otroku! Nikoli ne bo razočaral človeka, vedno bo vračal prijateljstvo in toplino!

Plant čuti prijateljstvo in ve da se bosta tudi ko bo Stryder že star še vedno sprehajala po poteh in Plant bo pel stare pesmi!

Res krasna in zabavna pesem in morda manjka le še Stryder-jevo zavijanje in lajanje, ki so ga Pink Floyd-i vnesli v komad Seamus, kje eden od članov benda spregovori o svojem psu!

To so res lepe pesmi o psih, ne pa tiste o zdravnici oziroma zdravniku in bulmastifih! ;)

Bonham proti koncu komada zaigra še na žličke in kastanjete, ki sem jih imel kot otrok tudi jaz, ampak ne spomnim se da bi jih ravno obvladal!

Uživajte v komadu in imejte radi svojega psa, zvesto vam bo vračal, zato skrbite tudi za pasjo zunanjost, da vas ne bo umazal ko se bo crkljal! Pa drekce pobirajte, vsaj zato ker obstajajo ljudje, ki se jim pogosto zgodi da stopijo prav v drek in če ni ravno njihov, potem je to tudi naš problem, pa vsem se nam to kdaj zgodi, vsi smo kdaj Nowhere man in upajmo in trudimo se da zato ne postanemo Eleanor Rigby!

Besedilo:

Ah, caught you smilin’ at me, that’s the way it should be
Like a leaf is to a tree, so fine
Ah, all the good times we had, I sung love songs so glad
Always smilin’, never sad, so fine

As we walk down the country lanes
I’ll be singin’ a song, you hear me callin’ your name
Hear the wind whisper in the trees
Tellin’ Mother Nature ’bout you and me

Well, if the sun shines so bright, or the way is darkest night
the road we choose is always right, so fine
Ah, can a love be so strong when so many loves go wrong
Will our love go on and on and on and on and on and on

As we walk down the country lanes
I’m singin’ a song, hear me callin’ your name
Hear the wind whisper in the trees
Tellin’ Mother Nature ’bout a-you and me

My, my, a-law-de-law, come on, now, it ain’t too far
Tell your friends all around the world
ain’t no companion like a blue-eyed Merle
Come on, now, well, let me tell ya
what you’re missin’, missin’ ’round them brick walls

So, of one thing I am sure, it’s a friendship so pure
Angels singin’ all ’round my door, so fine
Yeah, ain’t but one thing to do, spend my natural life with you
You’re the finest dog I knew, so fine

When you’re old and your eyes are dim
there ain’t no old shep gonna happen again
We’ll still go walkin’ down country lanes
I’ll sing the same old song, hear me call your name

Studijska verzija; Led Zeppelin III, izdano 5. oktober 1970:

YouTube slika preogleda

V živo, album How the west was won, posneto 27. 6.1972 Long Beach( ;) ampak saj komad ni dolg kot k…), Kalifornija, izdano 27.5. 2003, zelo intenzivna verzija; Plant na koncu zavpije Stryder!!!:

YouTube slika preogleda

V živo, Earls court, London(video) , Led Zeppelin DVD, posneto 25.5.1975 izdano 26.5. 2003; Jimmy doda zanimive melodijice v solažah :

YouTube slika preogleda
  • Share/Bookmark
 
Objavo lahko komentiraš, ali pa s svojega bloga pustiš trackback. RSS 2.0

Komentiraj

Za pisanje komentarjev morate biti prijavljeni.