24.04.2012

Analiza pesmi Zeppelinov: Good times, bad times

Objavljeno v Glasba, Led Zeppelin avtor samokodela

Pesem Good times, bad times je prva pesem na prvem albumu Led Zeppelinov, torej prva pesem ki jo takrat v zgodnjem januarju leta 1969 slišala večina poslušalcev oziroma srečnih posedovalcev albuma ki se je imenoval kar Led Zeppelin!

Besedilo ki ga je najbrž napisal Page, govori o tem da skuša kot odrasel mož živeti kot najbolje zna, kot so ga naučili, govori tudi o ljubezenskih bolečinah, osamljenosti in glasbeni frustriranosti! Tudi tako izjemen glasbenik kot je Page, je imel na začetku(ko je izšel album je bil star 25 let in je že veliko let igral) težave razviti svoj kreativni potencial in je deloval kot sicer odlične studijski glasbenik, a to seveda še ni bilo to, za kar je bil rojen! Tudi uspeha si je gotovo žele na iskren način(skozi pristno ljubezen do glasbe, ne pa skozi pohlep in stremuštvo) kot vsak dober človek! Tudi vračanje na eden in isti jam session očitno niti slučajno ni prineslo miru njegovemu notranjemu ognju, povrhu vsega pa se mu je očitno zgodilo še kakšno ljubezensko razočaranje, ko je upal na trajajočo ljubezen, kot občutljiv umetnik pa namesto tega doživel razpad zveze in takšno osamljenost, ki jo na tako globok način res doživijo redki! V refrenu pa Page poskrbi da zgodba vendarle ni patetična in sporoči, da bo že kako in da vse skupaj vendarle ni tako hudo!

Zanimiva je tudi zabavna ironija, saj ima Plant zelo močan glas, Page pa je napisal besedilo da je punci šepetal v uho da jo ljubi, ona pa ge je zapustila, a krivda v tem besedilu vendarle očitno ni bila na njegovi strani! Na koncu pa se kot kar pogosto v besedilih Zeppelinov vse skupaj prevesi v hrepenenje in kljub težavni ali celo razpadli zvezi tudi v željo, da ne bosta šla narazen in da jo bo glasno ljubil in mu ne bo mar kaj bodo rekli sosedje, kar pa gre nekako bolj skupaj s Plantovim močnim glasom hehe, a vpitje ženske v določeni situaciji je nekaj čisto drugega, je brez intonacije, a tako zelo vroče in raburljivo!

Refren pa pove to, kar se zgodi vsem, vsi imajo svojo bero dobrega in slabega in tudi če te zapusti ženska, moraš to prenesti s čim manj trpljenja in iti naprej!

Skladba se začne z zelo energično odigranim E akordom na kitari, nato vstopi Bonham ki udarja po zvoncu(cowbell) vse bolj zapletene ritmične vzorce, ko pa z Jones-om zares vstopita, pa Jones neverjetno gruva in podpira osnovni rif, ki ga je tudi on napisal, Bonham pa udarja prehode in ritme ki so neverjetni in neverjetno unikatni, včasih pa navidez tudi v popolnem nasprotju z Page-m in Jones-om! Jones v pavzah med kiticami in refreni naredi nekaj zelo energičnih in hitrih prehodov, kot rečeno pa je tudi glavni rif pod prvo kitico njegov in običajno je prav Jones napisal rife z veliko notami kot je npr. Black dog, za Good times pa je rekel, da je to njegov najbolj zapleten rif! V drugi kitici Page igra zanimive nov rife, lepo tudi podkrepi Plant-ovo melodično petje v refrenih, Plant pa poje precej nizko in gre šele proti koncu malo višje, pravi čustven ‘šok’ Plantovega razpona in moči pa poslušalci doživijo šele v drugem komadu Babe I’m gonna leave you, kar je bilo morda dobro premišljeno, da se lahko poslušalci malo navadijo na tako nenavadno galsbo, ki jo je čas okronal za revolucionarno!

Pri solo-tu ki je izjemno intenziven in sestavljen iz kratkih bendanih fraz in ene daljše izjemno hitre stakato fraze, je Page zaigral skozi Leslie ojačevalec ki se uporablja za Hammond orgle in ima vrtečo trobljo ki naredi specifičen tresoč se zvok!

Hammond orgle Gala Gjurina z vgrajenim Leslie vrtečim ojačevalcem v trenutku 0:35:

YouTube slika preogleda

Za skladbo How many more times iz prvega albuma je Page prav tako uprabil Leslie speaker, a ni vklopil vrteče se troblje, ni pa znano ali jo je vklopil pri Good times, bad times!

Page je kot ponavadi ozvočil ojačevalce iz precejšnje oddaljenosti, kar je dalo bolj poln zvok, ki je rezoniral po vsem prostoru, pri tej pesmi pa je dal še posebej veliko mikrofonov po vsej sobi da je ulovil live zvok!

Najbolj neverjetno pa je Bonham-ovo igranj bas bobna! Res neverjetno! Še posebej neverjetno je ker je uporabljal EN bas boben z navadnim pedalom, zaigral pa je serijo dvojnih tripletov sestavljenih iz šestnajstink! Torej izjemno hitro je udaril trikrat zaporedoma in to še ponavljal, povedano po domače!

Bonham je dobil idejo od bobnarja benda Vanilla fudge! Ko je ta bobnar po imenu Carmine Appice Bonhamu rekel da je njegovo bobnanje v komadu Good times bad times neverjetno, še posebej bas boben, mu je Bonham rekel da se je to naučil od njega! Carmine pa mu je dejal:’ Ja, ampak jaz uporabljam dva bas bobna!’

Zeppelini so pesem v celoti zaigrali v živo šele leta 2007 na združitvenem koncertu in sicer kot prvo pesem!Delno pa so jo zaigrali večkrat in sicer znotraj drugih skladb!

Studijska verzija, album Led Zeppelin, izdan 12.1.1969, poslušajte bas boben v trenutkih 0:23, 0:28 in od 2:10 naprej:

YouTube slika preogleda

V živo, Bootleg Blueberry hill, Los Angeles forum 4.9. 1970, znotraj skladbe Communication breakdown v trenutku 2:45, vokal je boljši, bolj dramatičen kot v studijski verziji, fantastična verzija celotnega komada Communication breakdown, Jones solira na basu, predlagam da poslušate cel komad:

YouTube slika preogleda

10. december 2007, London O2 arena, na bobnih Jason Bonham:

YouTube slika preogleda

Besedilo:

In the days of my youth
I was told what it means to be a man
Now I’ve reached that age
I’ve tried to do all those things the best I can
No matter how I try
I find my way to the same old jam

Good times, bad times, you know I’ve had my share
Well, my woman left home for a brown-eyed man
but I still don’t seem to care

Sixteen, I fell in love with a girl as sweet as could be
It only took a couple of days ’till she was rid of me
She swore that she would be all mine and love me ’till the end
but when I whispered in her ear, I lost another friend, oh

Good times, bad times, you know I’ve had my share
Well, my woman left home for a brown-eyed man
but I still don’t seem to care

Good times, bad times, you know I’ve had my share
Well, my woman left home for a brown-eyed man
but I still don’t seem to care

I know what it means to be alone
I sure do wish I was at home
I don’t care what the neighbors say
I’m gonna love you each and every day

You can feel the beat within my heart
Realize, sweet babe, we ain’t never gonna part
I feel good when I look at you

  • Share/Bookmark
 
Objavo lahko komentiraš, ali pa s svojega bloga pustiš trackback. RSS 2.0

Komentiraj

Za pisanje komentarjev morate biti prijavljeni.