26.06.2012

Analiza pesmi Zeppelinov: Battle of evermore

Objavljeno v Glasba, Led Zeppelin avtor samokodela

Prva akustična skladba iz albuma brez imena, četrtega albuma Led Zeppelinov, poimenovanega tudi Led Zepellin IV, Štirje simboli, Zoso, po mnenju mnogih najboljšega albuma Zeppelinov!

Prva je na vrsti skladba Black dog, nato Rock and roll in po tem norem vrtiljaku in vlaku ki divja v prepad naslade a se zadnji trenutek reši, sledi Battle of evermore, prva povsem akustična pesem na albumu, za njo pa sledi Stairway to heaven, pesem ki je tako dolgo akustična da je marsikaterega pol-fana, ki prav zaradi svojega statusa ni preveč maral pretežno akustičnega Led Zeppelin III, začelo skrbeti, da bo tudi štirka predvsem akustična!

Stairway to heaven seveda kmalu poleti v stratosfero električne kitare in glasnega opernega vokala, Battle of evermore pa je zelo intenzivna skladba, ki kljub zgolj mandolini in akustični kitari zveni zelo dramatično in epsko, govori pa o vojnah in ima hkrati protivojno sporočilo!

Izraz evermore pomeni večno, večna bitka torej in res, zaenkrat še nič ne kaže da so bitke človeštva že za vselej končane!

Plant je v tem času bral o starodavnih vojnah na škotski meji, pa tudi zgodbe Lord of the rings(Gospodar prstanov)! V besedilu je več precej očitnih referenc na Gospodarja prstanov.

Eden takšnih je ‘Ringwraith’s jahajo v črnem’! Ringwraith-som je bilo drugače ime Nazgul-i in so bili služabniki temnega gospodarja(tudi izraz Dark Lord se pojavi) Sauron-a. Sauron je preiskoval celo deželo da bi našel prstan s katerim bi zavladal vsem. Ringwraith-i so bili najprej ljudje, ki so padli pod moč Sauron-a in zdaj kot sence svoje prejšnje eksistence(top lista nadrealista, zgolj prosta asociacija da gremo malo v humor pri tej temačni pesmi heh, poiščite to na youtube, vrhunske finte Đurota, avtorja Teatra paradižnik) iščejo prstan oblečeni v črno.

Ko Plant poje ‘Bring it back, bring it back’, torej ‘pripeljite nazaj, pripeljite nazaj’, nekateri menijo da gre za klic k vrnitvi stare Anglije in magije ki jo je prežemala!

Verzi ‘The magic runes are writ in gold, to bring the balance back’ torej ‘magični simboli so zapisani v zlatu, da prinesejo ravnovesje nazaj’ so nekateri interpretirali kot idejo da je skupina Led Zeppelin našla neko novo stabilnost! Ampak najbrž se odgovor ne skriva tukaj, saj leta 1971 skupina še prav nič ni izgubljala svoje stabilnosti!!

Kraljica svetlobe s katero se skladba začne pa je Galhadriel.

Nekatere Plantove idije pa bi naj prišle tudi iz knjige “The Magic Arts In Celtic Britain” Lewis-a Spence-a.

Besedilo gre skozi mnoge napete verze boja med dobrim in zlim, podobe ki orisujejo pokrajino, bitke in ki pozivajo k miru in slavijo čas ko je bitka dobljena in v deželi sreča!

Page v skladbi igra mandolino, ki se jo je naučil igrati na posestvu Headley grange, kjer so Zeppelini snemali četrti album in ta mandolina je bila last John Paul Jones-a in med tem ko se jo je Page učil igrati, je dobil ideje za Battle of evermore. Page igra več zanimivo mističnih fraz, ena takšna je v samem uvodu in potem tik pred vstopom Planta še ena nova, nato pa v glavnem improvizira!

Jones igra akustično kitaro ki ritmično pobrenkava v ozadju in dodaja svojo temno tkanino k temačni atmosferi v temnih deželah strašnih vojn, ki se vendarle končajo z sončnim dnevom miru!

Plantov vokal doda pesmi veliko energije, v skladbi pa poje tudi Sandy Denny, ki je bila edini gostujoči vokal v vsej karieri Zeppelinov in je s svojim izvrstnim glasom vrhunsko odpela vlogo objokajoče ženske, ki ljudi prepričuje naj ne gredo v vojno, naj raje plešejo in pojejo do jutranje svetlobe. Njeni refreni se dvigujejo vse višje, vrhunec pa je v trenutku 3:12, ki je res NEVERJETNO odpet!

Sandy je bila nekdanja pevka skupine Fairport convention in Page-va sošolka na slikarski univerzi.Umrla je leta 1978 zaradi padca po stopnicah.

Zeppelini so komad v živo izvajali leta 1977 in na vokalu je bil večinoma Jones(redko Bonham), ki pa še zdaleč ni tako dober vokalist kot Sandy Denny ampak vse skupaj je bilo vendarle ok. Plant se je včasih malo pohecal in je na enem od koncertov rekel, da so imeli na albumu pri tej pesmi žensko in da so zelo veseli da je nocoj z njimi in nato je najavil John Paul Jones-a hehe!

Bonham je igral perkusije na albumu, v živo pa tamburin in včasih bas boben in tako dodal zvok militantnih bobnov, pa čeprav ni igral v stilu vojaške koračnice kot v komadu Achilles last stand.

Page in Plant pa sta v 90-ih komad izvajala z Najma-o Akhtar, ki je bila nekaj časa tudi Plantova partnerica! Glede na njeno muslimansko ime je najbrž iz severne Indije! Dodala sta še mnoge druge inštrumente in naredila res zelo epsko verzijo! Solo album Najme Akhtar se imenuje Qareeb!

V zadnjih letih je Plant komad izvajal z Alison Krauss!

Besedilo:

The Queen of Light took her bow, and then she turned to go
The Prince of Peace embraced the gloom
and walked the night alone
Oh, dance in the dark of night, sing ’till the mornin’ light
The Dark Lord rides in force tonight
and time will tell us haw-all
Oh, throw down your plow and hoe, rest not to lock your home
Side by side, we await the might of the darkest of them all
Oh-ooh-whoa, ooh-whoa-oh-oh

I hear the horses’ thunder down in the valley below
I’m waitin’ for the angels of Avalon
Waitin’ for the eastern glow

The apples of the valley hold the seeds of happiness
The ground is rich from tender care
Repay, do not forget, no, no
Oh, dance in the dark of night, sing to the morning light
The apples turn to brown and black, the tyrant’s face is red
Ho, now/Oh, war is the common cry, pick up your swords and fly
The sky is filled with good and bad mortals never know
Now, oh-ho, ah-ah-ah-ah-ah-ahh/Oh, oh-oh-oh, oh, oh-ooh-oh-oh

Oh, well, the night is long, the beads of time pass slow
Tired eyes on the sunrise, waitin’ for the eastern glow

The pain of war cannot exceed the woe of aftermath
The drums will shake the castle wall
The Ringwraiths ride in black, ride on
Oh, sing as you raise your bow/Ride on
Shoot straighter than before
No comfort has the fire at night that lights the face so cold
Dance in the dark of night, sing ’till the mornin’ light
The magic runes are writ in gold to bring the balance back
Bring it back

At last, the sun is shining, the clouds of blue roll by
A-with flames from the dragon of darkness
The sunlight blinds his eyes, ah-ah-ah-ah-ah
Ah-oh-ho, ooh, ooh-ooh, aaah/oooh-ooh-ooh-uh-uhh

Bring it back, bring it back, a-bring it back, bring it back
Bring it back, bring it back, bring it back, bring it back
Oh, now, oh, now, oh, now, oh, oh, now, oh, now, oh, now
Bring it back, bring it back, bring it back, a-bring it back
Whoa, now, oh, now, oh, now, oh, whoa, now, oh, now, oh, now
Bring it, bring it, bring it, bring it
Bring it, bring it, bring it, bring it
Bring it, bring it, bring it, bring it, bring it

Studijska verzija, posneto Headley grange 1971 , izdano 8. novembra 1971, spodaj je izjemno zanimiv video s podobami iz Gospodarja prstanov:

YouTube slika preogleda

V živo, Los Angeles, L.A. forum, 21. 6. 1977, vrhunska verzija:

YouTube slika preogleda

V živo, video, Seattle, 17.7. 1977, Plant je precej prehlajen; Jones poje back vokal in uporablja tri vratno kitaro(šest strunka, dvanajst strunka, mandolina, v tem komadu je uporabljal le šest strunko(ostale vratove je uporabljal pri nadaljnih komadih), Page pa je igral mandolino), :

YouTube slika preogleda

Page in Plant s prekrasno Najma-o Akhtar, video, posneto avgust 1994, izdano 8. novembra 1994, veliko dodatnih instrumentov, res zanimiva in epska verzija, Najma-in vokal je izjemen, ne opdoje pa vedno celotnih verzov:

YouTube slika preogleda

Plant in Alison Krauss, video, Nashville, TN 19.7. 2008, vokal Alison Krauss pa tudi Plantov vokal sta neverjetna:

YouTube slika preogleda

Page, Headley grange,video, film It might get loud, 2009, priporočam ogled filma, nastopata še The Edge(U2) in Jack White(White stripes):

YouTube slika preogleda

In še skladba Ice fishing at night iz John Paul Jones-ovega solo albuma Thunderthief, kjer se vidi da lahko Jones poje precej lepše kot v live verzijah Battle of evermore, pa čeprav se tudi tukaj jasno vidi da še zdaleč ni dovolj nadarjen za dobrega pevca:

YouTube slika preogleda
  • Share/Bookmark
 
Objavo lahko komentiraš, ali pa s svojega bloga pustiš trackback. RSS 2.0

Komentiraj

Za pisanje komentarjev morate biti prijavljeni.