26.09.2012

Analiza pesmi Zeppelinov:Achilles last stand

Objavljeno v Glasba, Led Zeppelin avtor samokodela

Achilles last stand je najbolj znana skladba iz albuma Presence in sicer gre za epsko stvaritev, proporcev klasične simfonične kompozicije, saj ima skladba veliko harmoničnih, nasnetih kitarskih partov, ki so zelo kompleksni in skozi kompleksnost zelo zanimivi!

Skladba je dolga deset minut in dvaindvajset sekund, v njej pa je Page uporabil tudi tehniko vari speed in je nekatere dele posnel tako da je pesem upočasnil , ter jo nato vrnil v normalno hitrost in nekateri kitarski deli so zato zveneli z bolj ‘debelim’ zvokom, vendar pa tega ni uporabil pri solaži, ki je na trenutke zelo hitra, saj je vsem jasno kako hitro zna igrati Page!

Jones mu je tudi rekel, da skladba ne bo delovala, ker je v njej sekcija, ki ne gre po lestvici, ampak Page je vedel kako bo vse skupaj izpeljal, eden ključnih elementov skladbe pa je, da je predvsem drugi del pesmi prepredel z harmoničnimi nasnemavanji! Page je vse dele nasnel v eni noči!

V pesmi so vsi člani res izjemni, Bonham-ovo bobnanje je eksplozivno in hkrati domiselno, Jones pa večinoma igra( na 8 strunskem Alembic basu) ponavljajočo se galopirajočo frazo,ki poganja skupaj z Bonham-om pesem naprej na način ki se mu ne moremo upreti, oba skupaj pa ustvarjata popolno podlago, ki tako z ponavljajočimi kot eksplozivno domiselnimi elementi poskrbi za platno, na katero Page nanese svoj dober ducat nasnetih kitarskih linij!

Skladbin prvi naslov je bil ‘Wheelchair piece’(Pesem o invalidskem vozičku), ker je bil Plant takrat na invalidskem vozičku zaradi prometne nesreče v Grčiji in prav o tej nesreči govori skladba in pa o Page-vih in Plant-ovih potovanjih v severni Afriki pred tem!

Plant je skoraj padel iz vozička od silne energije, ko je prvič slišal dokončano skladbo, vendar ga je Page na srečo ujel!

Page in Plant sta preden je Plant s svojo družino odšel v Grčijo na otok Rodos, potovala po Maroku in Plant je tja odšel že dan po petih spektakularnih nastopih v Earls Court areni v Londonu! Tja je Plant torej najprej odšel brez Page-a, s svojo ženo Maureen in sicer najprej v maroški Agadir! Tri tedne kasneje je priletel Jimmy Page in srečala sta se v Marrakeshu, kjer sta preživela več dni na lokalnem folk festivalu(vrnila sta tudi v času ko sta snemala projekt No quarter leta 1994 in sta posnela nekaj pesmi z lokalnimi folk glasbeniki)!

Zemljevid Maroka(pot ki je označena ni pot ki sta jo prepotovala Page in Plant):

Potovala sta navzdol proti španski Sahari, vendar poti nista mogla nadaljevati zaradi konflikta med Španijo in Marokom! Zato sta z avtom potovala nazaj skozi Kasablanko in Tangier in se srečala s preostalima članoma skupine v Montreux-u v Švici. Kmalu se bi naj začeli pripravljati za turnejo v ZDA, Plant pa je pred tem še odpotoval v Grčijo kjer se je zgodila nesreča!

Nesreča se je zgodila 4. avgusta 1975, ko je najeti Austin mini ki ga je vozila Plantova žena zdrvel iz ceste v drevo! Plant je dobil več poškodb kolena in komolca. Njegova žena pa več zlomov lobanje in zlomljeno medenico in je izgubila precej krvi, a jo je na srečo rešila transfuzija!

Plant-ovi otroci so imeli le manjše poškodbe, Jimmy-eva hčerka ki je bila z njimi pa je imela le manjše odrgnine.

Plant je s pomočjo prevajalca skušal povedati kdo je, medtem ko je ležal v grški bolnici, zraven njega pa je ležal pijan grški vojak, ki je Plant-u začel peti skladbo Zeppelin-ov The Ocean!

Turnejski manager Richard Cole je slišal za tragedijo preko Page-ve punce Charlotte Martin in je hitro organiziral dva vrhunska angleška doktorja iz Harley streeta-a(znana ulica mnogih vrhunskih privatnih ordinacij) in privatno reaktivno letalo last civilnega inženirja Sir Robert-a Mc Alpin-a in odhitel po Plant-a in ostale!

Tukaj se je namesto turneje začelo težavno obdobje za Plant-a, v katerem so posneli album Presence ki je izšel leta 1976 in tudi skladbo Achilles last stand!

Skladba je zelo dolga a niti za trenutek dolgočasna!

Skladba se začne z mistično tihim začetkom, ki postaja vse glasnejši dokler se ne povzpne do polne glasnosti in po zvoku je temačen, ter skoraj zlovešč! Tukaj res kar nekako ne vemo kaj lahko pričakujemo!

In potem v osemnajsti sekundi vstopita Jones in Bonham s tako energijo in močjo in zraven še Page na kitari ali treh, da kar ne moremo verjeti kakšna neverjetna pesem se šele začenja in to se nam zaradi eksplozivnosti zdi še po nekaj sekundah, pričakujemo pa lahko še toliko izjemnih partov, da na koncu kar osupnemo!

Jones galopira z vso močjo, Bonham bobna kot da bi imel v rokah dve veliki drevesi in vsakič ko Page zaigra tisto hitro frazo v rifu, natančno podkrepi njegovo igranje!

Ko vstopi Plant imamo dva rifa, enega padajoče vzpenjajočega, ki je podoben rifu takoj po uvodu in še enega nizko zvenečega, ki udarja čez osnovno podlago! Plant-ova melodija ni ravno zelo spevna, a vendarle odlično sede v skladbo!

Plant vstopi v tej mistično epski pesmi z zelo osebnimi verzi o tem kako sta se z ženo ali Jimmy-em odločila za potovanje ki se mu ni dalo upreti, kajti spet se je rodila želja po spoznavanju novega, po želji doživeti nove kraje, spoznati nove ljudi, novo glasbo in najti na takšnem potovanju bistvo, ki ga moraš znati najti in občutiti! Res zelo lep in mogočen začetek je to, zelo osebno izpovedni, lirični verzi pravzaprav, ki jih po tako epskem začetku kar ne bi pričakovali, verzi kjer vse izgleda skoraj idealno in polno svetlih pričakovanj, a temačni rifi v ozadju že napovedujejo nekaj temnega!

Ko Plant odpoje ta del sledi spet prvi rif in Bonham ga spet odlični podkrepi, v momentu 1:17 pa naredi prehod, ki zveni tako, da skoraj ne moremo verjeti da ga je naredil človek!

Plant zapoje da je dal New York-u poljub in vsem ki trdijo da vejo, pod zemljo pa je hudič že pripravljal svoje hudobne načrte, on pa že namerava odjadrati nekam vstran, kjer se bo dotaknil sanj, ki se skrivajo v notranjosti in niso nikoli videne!

Nato pa sledi zelo težek Page-v pred rif, iz večih kitar, potem pa v momentu 1:57 hipnotičen v tercah vzpenjajoč rif, ki je tudi harmoniziran in je eden najboljših momentov v pesmi!

Potem pa spet Plant ki tokrat govori svojih potovanjih in kar predstavljamo si ga lahko, kako stoji kot kakšen mistični bojevnik v puščavskem džipu in gleda naprej z resnim obrazom in vpija pokrajino, Atlaško gorovje na severu, med tem ko se vozi po Sahari in se mu zrnca peska lesketajo v očeh, kadar ga ne zaslepijo in se mu v duši porajajo sanje o oazi, kakor fatamorgana, privid, ki pa že napoveduje resnično razrešitev ki si jo bo bojevnik priboril in se čez gorovja,puščave in glasna ter izgubljena mesta pripeljal nazaj v svoj triumf, ki ga je izgubil ker zdaj le v spominu piše to besedilo, negiben na vozičku, kakor ozvezdje leva ki žari in gori, a se kakor da je se je čas ustavil ne more premakniti naprej na savansko afriški poti, kjer ga gleda domorodec z začudenimi očmi!

Plant v puščavi:

http://shrani.si/f/2W/zf/4jd7YrPm/cover56391617102010.jpg

Plant pripoveduje da potuje v Sonce, na na sever in jug, kakor bi končno poletele ptice, nato pa pove da njegova obvezujoča zaveza da gre po potovanju na turnejo razpade na koščke na tleh, ko se v Grčiji zgodi nesreča, prepričan pa sem da s tem ni mislil obveze do žene! Toda Plant se je kljub nesreči boril naprej in jadral na vetru in ‘dvoril’ svoji publiki s plesočimi očmi!

V momentu 2:52 Page doda zelo intrigantno melodijo, potem pa Plant poje o tem kako potrebuje pomoč da se reši iz zavite poti, ki je spremenila njegove noge v kamen in tukaj najbrž govori o svoji poškodbi in res, zelo hudo bi bilo če Plant ne bi mogel več hoditi in meni osebno kot fanu in še mnogim bi to pomenilo še toliko večjo tragedijo, če Plant ne bi več nastopal ali celo ne bi nadaljeval svoje glasbene poti!

Je pa to zelo tragično za vsakega človeka, a Plant je na srečo shodil in si spet priboril svoj fizični korak, duševne korake pa je delal že prej in to tudi s takimi besedili, polnimi herojstva v najhujših časih!

Jimmy nato štirikrat ponovi pred rif in ko že mislimo da bo spet sledil vzpenjajoči rif, sledi v momentu 3:42 eden najboljših Page-vih solov, ki je zaigran z izjemno energijo, fraziranjem, je zelo intenziven, včasih počasen, pa spet hiter, kitara joka, poje, pokaže trpljenje, pa spet moč in borbo , Page pa pod njim doda še spremljavo, Bonham pa odlično na trenutke skoraj jazzovsko podkrepi solo, najbolj neverjetni pa so trenutki ko igra skoraj militantne, na koračnico spominjajoče fraze, ki so res neverjetno hitre in natanče!

V momentu 5:01 pa sledi rif ki smo ga pričakovali tik pred solom in ko se rif drugič ponovi, v momentu 5:08 Page zaigra izvrsten in zelo melodičen rif, ki krasno dopolni osnovni rif in nas pripelje nazaj v osnovno sekcijo, kjer Plant nadaljuje s petjem! V momentu ko se spet začne osnovna sekcija, smo v trenutku 5:15 in kul mi je da se ta osrednji del konča ravno čez polovico pesmi, ki je kot rečeno dolga 10:22! To skoraj zagotovo ni bilo namerno, ampak je zelo kul!

Naslednja kitica pa najbrž govori o tem kako je Plant skupaj z bandom ustvarjal album v Malibuju v Kaliforniji, njegova žena pa je bil v Angliji, a ne glede na njuno oddaljenost ju je združevala skupna ljubezen do otroka, ki je seveda predstavljal oba, združena!

Potem Plant zapoje še, da sladki refren(ki ga v komadu ni hehe, vsaj vokalnega ne) pomiri dušo in umiri trpljenje in o starodavni Angliji(katere čisto prvo starodavno ime je bilo Albion) ki je zaspala zato da se ponovno zbudi in tukaj začne Page graditi to, s čimer je izvrstno ‘utemeljil’ tako dolgo skladbo! Namreč v drugem delu nasname še posebej veliko kitarskih linij,čeprav je že prvi del neverjeten v tem oziru, a na drug način!

V momentu 5:42 na osnovni rif nasname več kompleksnih, harmoniziranih vzpenjočih se linij, nato pa v momentu 5:55 nadaljuje z novimi harmoniziranimi linijami, pod delom kjer Plant poje da modruje in sanjari in najde prostor kjer bo lahko počil po potovanju, tam kjer mogočne roke Atlas-a držijo nebo nad Zemljo! Tukaj gre za izvrsten obrat, saj v grški mitologiji roke Atlasa držijo svet, tukaj pa je mišljeno gorovje Atlas v severo zahodni Afriki, ki drži nebo na svojih rokah!

Gorovje Atlas, v ospredju mesto Marrakesh z mnogimi satelitskimi krožniki na strehah, ki najbrž lovijo Achilles last stand ki odmeva od atlaških gora ;) :

http://shrani.si/f/1O/5u/3rvExfMo/morocco-marrakech-atlas-.jpg

Ime skladbe Achilles last stand pa pomeni Ahilovo zadnjo bitko, Ahil pa je kot vemo bil ranljiv le v peto, sicer pa nesmrten in Plant je očitno hotel povedati, da je moral skozi hudo bitko, tako hudo da je bila skoraj kot zadnja in da se je prej mnogim na odru zdel kot mistični bojevnik ki se mu nič ne more zgoditi!

V momentu 6:20 Page igra nove rife ki zvenijo zelo suho in brez distorzije, Plant pa tukaj začne peti še to da bo spet zavladal!

V momentu 6:48 Bonham spet igra ponavljajoče fraze kot iz koračnice, ki so res zelo glasne, točne in zahtevne, Page pa igra hitre akorde, Bonham nadaljuje in v momentu 6:55 Page spet igra harmoniziran vzpenjajoči se rif, ki smo ga slišali že dva krat prej!

V momentu 7.00 nova sekcija z novimi melodičnim kitarami in v trenutku 7:14 začne Page z novimi razvlečeno, intrikantno, intoksikantno, hipnotičnimi linijami graditi prehod v novo, zelo intenzivno sekcijo

ki se začne v momentu 7:25, ko Bonham naredi na činelah in snaru neverjeten prehod, Plant pa začne vokalizirati AAA, AAA, kar najbrž simbolizira njegov upor, bitko, pa tudi trpljenje, Page pa igra zelo hitre in nizko ležeče rife!

Od 7:59 naprej spet tisti ’suhi’ rifi brez distorzije in nato spet vzpenjajoči rif, že četrtič, kar je super!

Od 8:25 naprej pa spet Bonhamovi bobni kot v divjem maršu desetih vojnih lokomotiv, ki skoraj zdrvijo v prepad, Page pa preko tega igra mnogo hipnotičnih linij in ta solo je zato čisto drugačen kot prvi!

8:51 pomeni vrnitev v osnovno sekcijo, Bonham v momentu 8:56 spet naredi nor prehod na činelah in snaru kjer Plant ponovi ‘kjer mogočne roke Atlasa držijo nebesa nad Zemljo!’ In nato v momentu 9:04 nasname vokalno frazo ki jo dvigne zelo visoko, drug vokal pa spet poje AAA, AAA!

Potem pa se skladba začne bližati koncu, bobni zaigrajo frazo ki nekoliko sprosti energijo, Plant še malo zvokalizira sproščeno frazo in nato spet tisti rif kot čisto na začetku in sicer v momentu 9:43 ko bobni, bas in vokal potihnejo!

Rif je enak kot na začektu kot rečeno, le da je zaigran v obratni smeri, od spodaj navzgor!Rif postaja vse tišji in v momentu 10:22 se ta izjemna skladba konča!

Zeppelini so komad v živo igrali od leta 1977 do osemdeset! Zelo redko ga niso zaigrali, pravzaprav zgolj na zadnjem koncertu kot band 7. Julija 1980 ga misteriozno niso!

Spodaj dodajam nekaj najboljših verzij!Tudi verzijo Page-a in Plant-a iz leta 1995 z drugim bobnarjem in basistom, ki pa seveda ni tako dobra!

Besedilo:

It was an April morning
When they told us we should go
And as I turned to you
You smiled at me
How could we say no?
Whoa the fun to have
To live the dreams we always had
Whoa the songs to sing
When we at last return again…

We swept New York a glancing kiss
To those who claim they know
Below the streets that steam and hiss
The Devil’s in his hole…
Whoa to sail away
To sandy lands and other days
Oh to touch the dream
That hides inside and never seen

Into the sun and South and North
At last the birds had flown
As shackles of commitment fell
In pieces on the ground
Whoa to ride the wind
To tread the air above the din
Oh to laugh aloud
With dancing eyes we court the crowd

To seek the man who’s pointing hand
The giant step unfolds
To guide us from the curving path
That turns our feet to stone
An’ if one bell should ring
In celebration for a King
So fast the heart should beat
As proud’s the head with heavy feet

Days flew by and you and I
Bathed in eternal summer’s glow
As far away and distant
Our mutual child did grow-oh-whoa
Whoa the sweet refrain
That soothes the soul
And calms the pain
Oh Albion remain
Sleeping now to rise again…
Wandering and wandering
One place to rest the search
The mighty arms of Atlas
Hold the Heavens from the earth
Well the mighty arms of Atlas
Hold the Heavens from the earth
From the earth…
{I’m gonna reign – gonna reign – gonna reign – gonna reign}

Studijska verzija, posneto nov. in dec. 1975, izdano 31.3. 1976:

YouTube slika preogleda

Najboljši trenutki studijske verzije:

1:17 neverjeten prehod Bonham-a
1:57 hipnotičen vzpenjajoč se rif
2:52 Page zaigra zelo intrigantno melodijo
3:42 solo z izvrstnimi frazami
in neverjetnim bobnanjem, tudi v obliki koračnice
5:08 neverjeten, harmoničen part
5:42 in 5:55 nove harmonizirane linije
6:20 suhi rif brez distorzije
7:00 nove melodične linije
7:14 nove linije ki služijo kot prehod
7:25 se z neverjetnim Bonham-ovim
prehodom na činelah
začne nova sekcija, kjer Page igra nizke,
zelo hitre rife, Plant pa vokalizira
8:25 še en, drugačen solo
in Bonham-ova koračnica, ki je zelo glasna in hitra
9:04 Plant nasname zelo visok, vzpenjajoč vokal

V živo, Los angeles forum, ZDA, 21.6. 1977, zelo energična verzija:

YouTube slika preogleda

V živo, video, Knebworth, posneto Anglija, 4.8. 1979, izdano na Led Zeppelin DVD, 26.5. 2003:

YouTube slika preogleda

V živo, video, Page in Plant, 28.2. 1995, Atlanta, ZDA:

YouTube slika preogleda
  • Share/Bookmark
 
Objavo lahko komentiraš, ali pa s svojega bloga pustiš trackback. RSS 2.0

Komentiraj

Za pisanje komentarjev morate biti prijavljeni.