30.10.2012

Analiza pesmi Zeppelinov: Houses of the holy

Objavljeno v Glasba, Led Zeppelin avtor samokodela

Skladba Houses of the holy, ki je preostala iz snemanja za album Houses of the holy in se je kljub naslovu znašla šele na naslednjem albumu Physical graffiti, se začne z zanimivim iz akordov sestavljenim rifom, ki deluje kot precej debel zvok, kajti nasnetih je več kitar! Page je za zvok kitare uporabil efekt Delta T digital! Na albumu Physical graffiti je nasploh precej rifov sestavljenih iz akordov, kar je bilo veliko bolj značilno za skupino The Who, kot za Zeppeline, a Page je pač spet izbral nov pristop, h kateremu je spadalo tudi to, da so solaže na Physical graffiti bolj počasne, a vrhunsko melodično skontstruirane!

Pod Plant-ovim zelo melodičnim petjem ki proti koncu postaja vse višje in intenzivnejše, Page igra malo drugačen rif, Jones ves čas gruva, Bonham pa tudi swinga, saj nenehno dodaja nove podrobnosti, njegovi bobni pa v tej kratki skladbi nikoli ne zvenijo težko, za razliko od skladbe pred njo imenovane In my time of dying, kjer so bobni zelo težki, ta pesem pa je tudi zelo dolga in bluesovska, Houses of the holy pa je zelo kratka in predvsem pop pesem!

Po vsaki zapeti kitici Page nasmame intriganten spuščajoč rif, ki ga včasih še nekoliko podaljša, podobno kot v naslednji skladbi Trampled under foot ki smo jo že obravnavali!

Komad Houses of the holy ima precej jazzy akorde, naslov pa se nanaša na koncertna prizorišča Zeppelinov, ki so bila za njih kot nekakšna svetišča, Houses of the holy torej!

Besedilo pa je precej hipijevsko in govori o ljubezni, ko Plant svojo izbranko pelje na svoj koncert in se igra v njenem vrtu, kjer zrastejo plodovi, vmes pa že govori o hudobiji, o hudobnih ženskah ki se tudi pogostokrat pojavijo na vratih ko so v mestu veliki glasbeniki in Plant sprašuje svoje dobro dekle ali se bo tudi ona odzvala klicu zla ali pa bo njena gospodarica glasba!

In potem jo še sprašuje ali je njen svet vse bolj vrtoglav na vrtiljaku glasbe in drog in naj nikar ne joče ko se v tem svetu izgubi , ampak naj poišče nov, boljši svet, kot to stori on, ko zbeži iz vseh teh prizorišč, nazaj v svoj svet glasbe in družinskega miru!

V skladbi lahko ves čas slišimo Bonham-ov skripajoči pedal na bas bobnu, v momentu 3:41 pa se sliši zvok podoben ptičjemu žvrgolenju, kar je res lep nenačrtovan dodatek!

In ko je vse slabo mimo v zadnji kitici spet povabilo v kino in pesem se konča!

Skladbe Zeppelini niso nikoli igrali v živo, pa čeprav bi tudi v kasnejših letih zvenela še posebej dobro, kajti takrat je Page igral bolj kaotično in ti rifi bi lepo sedli v tak stil!

Je pa jo včasih igral Plant na svoji solo turneji leta 2010 s skupino Band of Joy, ki jo je poimenoval po skupini v kateri je bil tik pred Zeppelini in je v njej igral tudi John Bonham, ki ga je potem Plant na vsak način hotel imeti tudi v Zeppelinih in je vztrajno prepričeval Page-a da je Bonham pravi bobnar za njih in poslali so mu 40 telegramov in mu morali na začetku plačati dodaten honorar, saj je ravno takrat dobil redno delo v bandu Tim-a Rose-a! V novem Band of Joy pa ni bil razen Plant-a nihče iz stare zasedbe, nov band pa je igral v bluegrass country stilu in v tem žanru Plant zadnje čase žanje velike uspehe in nagrade!

Besedilo:

Let me take you to the movies
Can I take you to the show
Let me be yours ever truly
Can I make your garden grow

From the houses of the holy
We can watch the white doves go
From the door comes Satan’s daughter
And it only goes to show
Ah, you know

There’s an angel on my shoulder
In my hand a sword of gold
Let me wander in your garden
And the seeds of love I’ll sow
You know-whoa-oh

So the world is spinning faster
Are you dizzy when you’re stoned
Let the music be your master
Will you heed the master’s call
Oh-whoa-oh, Satan an’ man

Said there ain’t no use in cryin’
‘Cause it will only, only drive you mad
Does it hurt to hear them lyin’
Was this the only world you had
Oh-oh

So let me take you, take you to the movie
Can I take you, baby, to the show
Why don’t you let me be yours ever truly
Can I make your garden grow
You know-whoa, that’s right

Studijska verzija, posneto maj 1972, izdano 24. Februar 1975 albumu Physical graffiti:

YouTube slika preogleda

V živo, video, Robert Plant in Band of Joy, 29. Oktober 2010:

YouTube slika preogleda
  • Share/Bookmark
 
Objavo lahko komentiraš, ali pa s svojega bloga pustiš trackback. RSS 2.0

Komentiraj

Za pisanje komentarjev morate biti prijavljeni.