28.11.2012

Analiza pesmi Zeppelinov: Hat’s off to (Roy) Harper

Objavljeno v Glasba, Led Zeppelin avtor samokodela

Hat’s off to (Roy) Harper je komad, ki vsebuje le eno akustično slide kitaro na eni strani stereo spektra in Plant-ov vokal na drugi, odpet skozi ojačevalec za orglice, oziroma vibrato ojačevalec, kar je dalo njegovemu vokalu tremolo efekt, oziroma tresoči zvok! Takoj na začetku je eksplozija zvoka iz Plant-ovega glasu! Vokal je skoraj ves čas naspidiran do maksimalne višine in glasnosti, Plant pa med Page-vim slidanjem in različnimi blues frazami ki jih improvizira in so zelo domiselne, poje razne verze starih blues man-ov od Robert-a Johnson-a, Blind Willie Johnson-a, Bukka White-a, Son House-a in drugih! Page je igral kitaro v odprti C uglasitvi! Skladba ima šaljiv dopis aranžirano od Charles-a Obscure-a, kar je bil šaljiv psevdonim za Jimmy-a Page-a, saj je skladba res bolj ali manj obskurna in kar nekako ne spada na ta zelo melodičen in s precej mirnimi baladami prepleten album, toda Zeppelin-i so bili vedno toliko nekomercialni in umetniški, da so na konec albuma Led Zeppelin III dali to pesem, namesto zelo melodične pop pesmi Hey, hey what can I do, ki je zato izšla le kot singel.

Obstaja tudi alternativna verzija ki jo dodajam spodaj, kjer sta Page in Plant igrala še druge takšne komade, mnoge pa so Zeppelin-i igrali tudi v živo v raznih rock and roll venčkih znotraj komada How many more times in kasneje znotraj Whole lotta love!

Naslov komada je poklon Roy-u Harper-ju, za katerega so Zeppelin-i rekli, da je zelo talentiran, vendar je šel skozi mnoge težave in Page je bil tako navdušen nad njim, da ga je povabil kot prednastop na nekaterih koncertih Zeppelin-ov in tudi igral na njegovih albumih Stormcock(pod psevdonimom S. Flavius Mercurius) in Lifemask!

V osemdesetih je igral na njegovem albumu What happened to Jugula! Pred kratkim, namreč leta 2011 pa je igral na koncertu ob sedemdesetem rojstnem dnevu Roy-a Harpe-ja v prestižnem Royal albert hallu v Londonu in posnetke dodajam spodaj! Harper je kasneje tudi pel lead vokal v skladbi Pink Floyd-ov Have a cigar!

Roy Harper je tudi napisal pesem Evening star za Plant-ovo hčerko Carmen, ko se je poročila s Charlie-em Jones-om, ki je bil tudi basist v Plant-ovi skupini!

Besedilo je kot rečeno vzeto iz mnogih blues komadov, vendar v osnovi bazira na pesmi Bukka White-a Shake ‘em on down¨! Besedilo pa govori o tem, kako se je zdrl na vse ki so se plazili okrog njegove ženske in se jih znebil, tako da je zdaj ostala le njemu! Potem pove še da on ni opica in da ga ženska že ne bo imela za bedaka! Potem še nekaj seksualnih metafor in na koncu da bo svoji ženski dal 20 dolarjev in če je to ne bo zadovoljilo, jo bo pa njegova pištola, kar je spet seksualna metafora!

Preprosta pesem z zgolj eno kitaro in nemelodičnim blues vokalom, ki pokaže neverjetne Plant-ove sposobnosti na tej točki! Kul!

Besedilo:

When I done quit hollerin’ baby
I believe I’ll shake ‘em on down
Get my babe, won’t be late,
You know by that I mean a-seconds late
Ahhh, must I holler
Must I shake ‘em on down
When I’m done quit hollerin’ babe
I believe I’ll shake ‘em on down
Shake ‘em, ahhh
Well I ain’t no monkey
I can’t climb no tree
No brown skin woman gonna make
No monkey out of me
Yeah, I ain’t no monkey
Sure can’t climb no tree
Well, I’ve been mistreated babe
I believe I’ll shake ‘em on down
Well,ve been mistreated babe
I believe I’ll shake ‘em on down
Ha ha ha ha, ha ha ha ha
Ha ha ha ha, ha ha ha ha
Listen mama
Put on your mornin’ gown’
Put on your nightshirt
Mama we gonna shake ‘em down
Yeah, must I holler
Must I, must I, must I shake ‘em on down
Ooh, well I done been mistreated babe
I believe I’ll shake ‘em on down, down down, yeah
Gave my baby a twenty dollar bill
If that don’t get her
Sure my shot, shot, shotgun will
Yeah, I gave my baby a twenty dollar bill
If that don’t get that woman
I’m sure my shotgun will
Gonna go shoot her now

Studijska verzija, posneto januar-avgust 1970, izdano 5. oktober 1970, takoj na začetku je eksplozija zvoka iz Plat-ovega glasu, zanimive so Page-ve fraze v momentih 0:47 do 0:58 ter 2:11 do 2:35 in Plant-ovo smejanje hahaha v momentu 1:43 in potem kako drži frazo zelo dolgo od 1:52 do 2:05!

YouTube slika preogleda

In spodaj še jam, ki postane proti koncu ko začneta igrati That’s allright mama ki jo je populariziral Elvis vse bolj zabaven in durovski in ta jam je služil kot osnova za kasnejši komad , ki pa je mnogo bolje aranžiran kar se kitare tiče!

V komadu so po tem vrstnem redu:

“I Feel so Bad” (posnela Otis Rush and Elvis Presley), Robert Johnson-ova “Traveling Riverside Blues” & “32-20 Blues”, Sleepy John Estes-ova “Diving Duck Blues”, Bukka White-ova “Fixin’ To Die”, in Arthur Crudup-ova “That Alright Mama”.[

YouTube slika preogleda
  • Share/Bookmark
 
Objavo lahko komentiraš, ali pa s svojega bloga pustiš trackback. RSS 2.0

Komentiraj

Za pisanje komentarjev morate biti prijavljeni.