25.12.2012

Analiza pesmi Zeppelinov: When the levee breaks

Objavljeno v Glasba, Led Zeppelin avtor samokodela

Na dan ko mnogi praznujejo božič, sem doma s svojo družino, srečen, vesel, seveda pa se znotraj prijetnih odnosov kot vedno pojavi tudi kaj rahlo neprijetnega in svoji družini znam biti včasih tudi precej naporen s svojim filozofiranjem, skeči, glasbo, imitacijami, a kot vse dni se na koncu vse lepo uredi!

Danes pa bom vendarle obravnaval komad Zeppelinov When the levee breaks, zelo temačen, depresiven komad, ki dokazuje da je bil četrti album Zeppelinov na nek način tudi konceptualen, kajti zadnja pesem prve strani Stairway to heaven nas popelje v nebesa, When the levee breaks pa nas povleče direktno v pekel in nam na današnji dan še posebej lepo dokazuje, da če človek živi težke dni, ne bo njegovo življenje na dan božiča nič bistveno lepše ali lažje, kolikor si pa ta dan naredi lepši pa si ga gotovo lahko vsak dan, če je tega zmožen oziroma če ugotovi da je to vsekakor pametno!

Božič pa je predvsem potrošniški praznik divjega kapitalizma, ko se na veliko zapravlja in s tem baje dokazujejo ljubezen, mnogi ljudje pa na ta dan hlinijo svoje odnose, kot jih mnogi tudi nasploh hlinijo za javnost, obstajamo pa tudi iskrene družine, ki si vsak dan skušamo narediti čim lepši, nam ni preveč mar kakšen vtis včasih dobijo drugi in si tudi iskreno povemo probleme, kaj nas moti in kako reševati slabše trenutke in kako se imeti zares lepo v lepih!

Pa pojdimo h komadu! Komad govori v temačnem tonu da če bo še deževalo, se bo jez podrl in ljudje ne bodo imeli kje živeti in bodo obupavali in zapuščali svoje domove in ko bodo kasneje probali iti domov pa sploh ne bodo vedeli kam naj gredo in če bodo šli proti Chicagu, ne bo tam nobenega dela za njih in jok ter molitev jim ne bosta popolnoma nič pomagala in vse bo šlo navzdol kot v pekel!

Zgodba za tem besedilom je, da se je mnogo bivših črnskih sužnjev po državljanski vojni naselilo ob Misisipiju, ob delu ki je znan kot Delta! To ni edina delta ob Misisipiju in ena je tudi južno od New Orleansa! Glavni razlog za naselitev je bila s hranili bogata zemlja ob reki, kajti reka je približno vsako drugo leto poplavljala in zato so ob njej miljo za miljo zgradili jez iz blata, ki pa je v začetku 20. stoletja večkrat razpadel in zgodile so se poplave, ljudje pa so se preseljevali proti Chicagu v upanju na delo ki pa ga pogosto ni bilo! Živeli so v tako imenovanih ‘jezovskih vasicah’ kjer pa so živeli tudi prekupčevalci z alkoholom, prostitutke in roparji! Tukaj pa so igrali tudi razni bluesmani od Robert-a Johnson-a, Tommy-a Johnson-a in Son House-a in to so bili nevarni kraji za njih če kdaj niso navdušili poslušalcev.

Kar predstavljamo si lahko zamuljeno pokrajino in sive temačne prebivalce, kako bežijo brez možnosti da bi kaj rešili, spremenili, morajo bežati pred podivjano naravo in njihova depresivna, temačna zgodba, kakor zgodba brezupno razočaranih delavcev, ki v sivem jutru zapuščajo propadlo tovarno, se nam kar zarije v srce in nas boli!

Originalno blues pesem ki jo lahko slišite spodaj sta posnela Memphis Minnie in Kansas Joe McCoy 18. junija 1929. Vendar pa so Zeppelini to verzijo skoraj povsem spremenili! Poglejmo kakšne neverjetne ideje so Zeppelini uporabili v tej skladbi!

Originalna verzija:

YouTube slika preogleda

Začnimo z bobnarskim uvodom, ki je najbolj sample-an beat v zgodovini! Do danes je bil uporabljen v 23-setih skladbah, med drugim v skladbah Beastie Boys-ov, Neneh Cherry, Björk in John-a Frusciante-ja! Gre za za res OGROMEN bobnarski zvok, ki odmeva kot da gre za kladivo bogov, ki udarja in odmeva iz Olimpa!

Bonham je dobil povsem nove Ludwig bobne in jih je uporabil prvič, postavili pa so jih v stopnišče vile Headley Grange ki ga lahko vidite na posnetku spodaj in potem so postavili nad njega na dveh različnih višinah dva mikrofona in zgodil se je ta neverjeten zvok, ki je povzdignil komad v nove dimenzije, saj prej še nekako ni funkcioniral! Bonham pa je poleg tega seveda kot vedno imel izjemno naravno ravnotežje med zvoki bobnov, tudi ko so bili bobni povsem ozvočeni je namreč znal tako dobro držati ravnotežje, da je Page zelo redko moral uravnavati glasnost posameznih bobnov! Poslušajte tudi izvrstne Bonham-ove prehode in še posebej zelo hitre udarce na en sam bas boben z nogo v momentu

Sam vzorec igranja v uvodu je precej preprost, a izjemno učinkovit!

Posnetek Headley Grange-a in stopnišča v njem, po 3:50!:

YouTube slika preogleda

Plant igra zelo temačne blues orglice in njegove fraze Page še obdela z backwards echo-m, kot že mnogokrat pri raznih instrumentih, gre pa za to, da obrne trak v drugo smer, doda odmev in ko spet vrti trak v običajno smer, se sliši odmev pred signalom, kar da instrumentu specifičen, zanimiv, prepoznaven zvok!

Specifičen zvok ima komad tudi zato, ker je bilo vse razen vokala posneto v normalni hitrosti v ključih F mol in Fis mol, potem pa so komad rahlo upočasnili in kot rečeno posneli še vokal, komad pa je zato padel nekam med F in Fis mol!

V skladbi se nenehno pojavljajo nove podrobnosti, Page pa odigra tudi fantastičen, napet, energičen slide blues solo, z zelo zanimivim efektom, Page pa je nasploh uporabil veliko efetkov ki še niso bili uporabljeni, med drugim je uporabil phaser na vokalih in nasploh v vsakem verzu drugače obdelal vokale!

Podrobnosti so tukaj manj opazne kot v mnogih drugih pesmih, pesem pa ima tudi dokaj tipično bluesovsko strukturo, skratka gre za blues ki so ga celo Zeppelini zaigrali po bluesovsko in niso šli toliko v svoje odštekane variante igranja blues-a!

Po uvodnih slide akordih in temačnem basu, se seveda pojavi mogočen Plant-ov vokal in po tem delu spet slide akordi, potem pa izza akordov sestavljen prehod, ki malo spominja na prehod v Stairway to heaven pred solom in potem tudi v Levee-ju sledi (dokaj preprost) slide solo, potem pa daljša in zelo temačna sekcija z orglicami in potem spet mogočno petje in še en slide solo!

Potlej pa se začne okrog centralnih bobnov zvok vseh instrumentov vrtinčiti iz leve na desno in nazaj, Plant poje kako vse pada dol, kot v pekel in nato kot nekakšna tornadna spirala cela skladba zavije k zaključnim, na hitro pobrenkanim akordom!

Skladbo so Zeppeline izvajali v živo le dvakrat leta 1975, kajti okrog Bonham-ovih bobnov so morali postaviti posebno ohišje, da so zveneli še bolj mogočno!

Sta pa jo včasih izvajala Page in Plant v devetdesetih, pa tudi druge verzije so spodaj!

Besedilo:

If it keeps on rainin’, levee’s goin’ to break
If it keeps on rainin’, levee’s goin’ to break
When the levee breaks I’ll have no place to stay
Mean old levee taught me to weep and moan, moan yeah
Lord, mean old levee taught me to weep and moan
It’s got what it takes to make a mountain man leave his home
Oh well, oh well, oh well, ahh, ooh-ooh

Don’t it make you feel bad
When you’re tryin’ to find your way home
You don’t know which way to go
If you’re goin’ down South
They got no work to do
If you goin’ on to Chicago
Ahh ahh ahh, ahh ahh ahh, ahh ahh ahh, hey hey hey

Harmonica Solo

Cryin’ won’t help you, prayin’ won’t do you no good
Now, cryin’ won’t help you, prayin’ won’t do you no good
When the levee breaks, mama, you got to move, whoo-hoo

All last night sat on the levee and moaned
All last night sat on the levee and moaned
Thinkin’ ’bout my baby and my happy home, oh ohh-oh
Ahh-ahh-ahh ahh-ahh-ahh ahh-ahh-ahh, ah ah ah
Ahh-ahh-ahh ahh-ahh-ahh ahh-ahh-ahh, ah ah ah
Oh, oh

Going, go’n’ to Chicago
Go’n’ to Chicago
Sorry but I can’t take you
Going down, going down now
Going down, going down now
Going down, going down
Going down, going down
Going down, going down now
Going down, going down now
Going down, going down now
Going down, going down down down down, down now, whoo-ooh whoo-ooh

Studijska verzija, posneto december 1970-marec 1971, izdano 8. november 1971, album Led Zeppelin IV, poslušajte Bonham-ov neverjeten uvod, izjemen prehod v momentu 5:14 in neverjetno hitro nogo na bas bobnu v momentu 5:26:

YouTube slika preogleda

V živo, 12.1 1975, Bruselj, Plant je bil tukaj močno prehlajen, Page-v prst pa je okreval po poškodbi!:

YouTube slika preogleda

Hall of fame z Neil Young-om, 12.1. 1995, Cleveland, video, Zeppelini so bili sprejeti Rock roll Hall of fame, izvrsten vokal in Youngova slide kitara, tukaj leta 1995 se je začel pohod Zeppelinov kar se tiče velikih nagrad:

YouTube slika preogleda

Page in Plant, video, posneto avgust 1995, izdano 8. november 1994:

YouTube slika preogleda
  • Share/Bookmark
 
Objavo lahko komentiraš, ali pa s svojega bloga pustiš trackback. RSS 2.0

Komentiraj

Za pisanje komentarjev morate biti prijavljeni.