20.02.2013

Analiza pesmi Zeppelinov: Dancing days

Objavljeno v Glasba, Led Zeppelin avtor samokodela

Dancing days je skladba ki se vrti okrog osrednjega, indijsko hipnotičnega Page-vega rifa, ki je nastal ko sta bila s Plant-om na potovanju v Bombay-u v Indiji! Rif ima precej napeto atmosfero in se v uvodu ponovi osem krat, v tretji in sedmi ponovitvi pa sledi še kratka zategnjena frazica, kar da frazi še nek dodaten element naelektrene energije!

Vendar pa gre v bistvu za sproščeno, veselo skladbo o toplih poletnih dneh v parku ki je bila izdana na albumu ki skoraj v celoti reflektira zelo vesele čase skupine, polne zabave in povsem sproščenega ustvarjanja ob velikih uspehih in ko začne Plant peti besedilo, začne Page igrati sproščujočo spremljavo, Bonham in Jones ki sta prej sledila rifu(Jones sicer sploh ne noto po noto enako, s čimer je v bistvu sprostil glavni rif), pa tudi sproščeno groovata, Bonham pa je seveda kljub temu kot je zanj značilno po svoje kreativen in dodaja določene zanimive podrobnosti!

Plant na začetku poje da so so tukaj dnevi plesa in poletne sproščenosti in da ima svojo rožo in svojo moč , ter žensko ki ve! Tukaj seveda nekoliko referira na flower-power, torej hipijevsko idejo, a Plant je bil mnogo prepameten da bi sledil neki splošni množici in on je že vedel kakšna moč stoji za njegovo rožo ;) , njegova ženska ki je vedela in je bila kot je nekoč dejal Plant izjemna ženska, pa je zagotovo tudi presegala tipično hipijevsko hordo, ki je morda v nekih segmentih imela nek smisel in namen, v precejšnji meri pa je bila pač množica v kateri so bili zelo raznoliki ljudje, nekateri pač zgolj izgubljeni ljudje brez vizije ki so se tista tri, štiri leta od 1967 do 1971 pač priključili neki množici ki se je v določenih segmentih vendarle borila za nekaj dobrega, pa čeprav je marsikdo pač zgolj prišel na kak množičen koncert, bil preveč zadet da bi sploh poslušal glasbo in se je raje valjal po blatu.

V refrenu pa Plant poje da je vse vredu in da je ona njegova edina, hkrati pa se sprašuje ali je vse to res vredu in Plant je v večih pesmih negativno pokomentiral določne elemente hipijevstva in tudi tukaj se sicer na zelo preprost način opredeljuje.

V refrenu Page nadaljuje s preprosto spremljavo, v drugi kitici pa Plant poje o norih poteh ki se kažejo skozi oblačila, ter o alkoholu ki je bil tam prisoten.

V tej kitici in potem še v refrenu se pojavi nov nasnet vzpenjajoč rif ki zelo popestri preprosto, za Page-a neznačilno spremljavo, po drugem refrenu pa spet sledi osnovni, hipnotičen indijski rif!

Nato pa spet razmeroma preprosta a bolj napeta in morda malo komična spremljava, kajti tukaj smo priča zelo humornim verzom Robert-a Plant-a, o tem kako je punca povedala mami da jo bo Robert pripeljal domov, a ni povedala da nima avta, kar najbrž pomeni da jo bo peljal domov v seksualnem smislu, potem pa zapoje nekaj še bolj smešnega! Namreč poje o sebi kot o levu ki stoji sam, s paglavcem v stekleni posodi, kar je gotovo prispodoba za to, da so tokrat njegovi paglavci očitno še ostali v posodi heheh!

Potem spet sledi refren, kjer sledi še naprej zdaj že rahlo psihedelična, tripy spremljava! Potem spet preidemo v prvo kitico in še enkrat v refren, na koncu pa sledi mnogo ponovitev glavnega rifa, vmes je še kratek, spet hipnotičen solo in potem na koncu še precej ponovitev rifa oktavo višje, kar deluje intoksikantno!

Zelo hipnotično indijska(kar je primerno ker je bila Plant-ova žena Indijka) in tudi zelo melodična skladba, ponoven dokaz da so bili Zeppelini tudi zelo melodičen band, ki je znal ustvariti tudi močne vokalne melodije in da torej ne vzdržijo nakladanja nekaterih, da so imeli Zeppelini prepogosto problem z ustvarjanjem dovolj spevnih melodij, a oni so se spevnim melodijam celo namerno izognili, na vsakem albumu pa sta bili kljub vsemu vsaj dve zelo melodični pesmi z močnimi refreni, na mnogih albumih pa veliko več!

Ja preprosta in lepo melodična skladba je to in kar predstavljamo si lahko veselje ljudi v zasanjanem parku ob reki, kjer sedijo med brezami, Sonce se počasi spušča tako da nastaja gost, čarobno magičen večer, kjer se okus alkohola meša s poljubi in kjer iz akustičnih kitar odmeva glasba kozmosa!

In potem še vidimo tam med njimi nekega mladca, z gostimi plavimi lasmi, ki ima svojo žensko ki jo ljubi in se ima lepo, a se vendarle v množici ne počuti najbolje, morda že zato, ker jasno sliši da njegov glas tako zelo odstopa hehe! In kmalu se je zgodilo da je bil na velikih odrih, množica pa je navdušena poslušala njegove nastope!

Ko so fantje komad leta 1972 posneli v Jagger-jevi vili Stargroves in so slišali playback, so vsi plesali na trati pred vilo, kot je dejal zelo znan zvočni inženir Eddie Kramer ki jih je snemal!

Fotka plesa:

http://shrani.si/f/8/nq/1bj65b4U/kazep720180web.jpg

Kaj naj rečem? Imejte se lepo, a bodite odgovorni in plešite, plešite, plešite in ko gledam skozi okno da spet sneži si mislim, zaplešite danes na snegu kot da je poletje in če vas kdo vidi, se nasmejte! Komad so igrali v živo leta 1972 in sicer torej že pred izidom albuma Houses of the holy, kasneje pa le izjemoma!

Besedilo:

Dancing days are here again
As the summer evenings grow
I got my flower, I got my power
I got a woman who knows

I said it’s all right
You know it’s all right
I guess it’s all in my heart
You’ll be my only, my one and only
Is that the way it should start

Crazy ways are evident
In the way you’re wearing your clothes
Sippin’ booze is precedent
As the evening starts to glow

You know it’s all right
I said it’s all right
You know it’s all in my heart
You’ll be my only, my one and only
Is that the way it should start, dig

You told your mama I’d get you home
But you didn’t say I got no car
I saw a lion, he was standing alone
With a tadpole in a jar

You know it’s all right
I said it’s all right
I guess it’s all in my heart heart heart
You’ll be my only
my one and only
Is that the way it should start

So, dancing days are here again
As the summer evenings grow
You are my flower, you are my power
You are my woman who knows

I said it’s all right
You know it’s all right
I know it’s all in my heart
You’ll be my only yes, my one and only, yes
Is that the way it should start
I know it is all

Studijska verzija, posneto januar-avgust 1972, izdano 28. marec 1973, album Houses of the holy:

YouTube slika preogleda

V živo, prvič izvedeno oziroma drugič, posneto Seattle Coliseum, 19.6. 1972, to je verzija iz konca koncerta, ko so po treh urah in 20 minutah, ja tako dolge koncerte so igrali, na koncu spet zaigrali to skladbo, ki so jo povsem prvič v živo igrali že sredi koncerta:

YouTube slika preogleda

V živo, akustična verzija, posneto 27.6. 1977, Los Angeles forum:

YouTube slika preogleda

V živo, video, Page in Plant, posneto 11. Marec 1995, New Orleans:

YouTube slika preogleda
  • Share/Bookmark
 
Objavo lahko komentiraš, ali pa s svojega bloga pustiš trackback. RSS 2.0

Komentiraj

Za pisanje komentarjev morate biti prijavljeni.