29.03.2013

Oto Pestner: Mati bodiva prijatelja

Objavljeno v Družbena kritika, Glasba, Moje življenje avtor samokodela

Moja izvedba skladbe Ota Pestnerja, Mati bodiva prijatelja, ki se mi je sicer vedno zdela rahlo patetična, a sem očitno čisto dovolj sentimentalen da sem jo posnel!

Moja mama je bila zelo dobra in zelo vredu ženska in čeprav je bila tudi zelo čuteča in je trpela ko sem imel težave, tega ni pogosto kazala navzven, poleg tega je kljub temu živela in bila mnogo krat zelo srečna! Še zdaleč pa ni bila, kot bi jo morda zmotno označili kakšni malomeščanarji, nekakšna cankarjanska mati, ki bi bila posesivna ali bi bila patološko nagnjena k trpljenju zaradi sina! Je pa bila kot rečeno občutljiva in čuteča in vsekakor nisem imel težav zaradi nje in tudi v najhujših(mojih in njenih ko je umirala) časih sva bila res zelo dobra prijatelja!!

Čudaški odnos do matere na negativen in v bistvu ‘necankarjansko cankarjanski’ način(Cankar je bil pač zelo občutljiv in je čutil krivdo in bil sicer odličen pisatelj, a se je včasih malo preveč ukvarjal s svojo materjo, njegova mati pa je bila malo posesivna) pa imajo občasno ravno kakšni zaostali ljudje, ki po eni strani mater slavijo kot najvišji kmečko malomeščanski ideal, v ozadju pa je ogromno nefunkcionalnih in razpadajočih odnosov!

Naj na tem mestu še omenim, da so slovenski desničarji bolj ekstremnega kova, nagnjeni k poveličevanju Ota Pestnerja kot najboljšega pevca v Sloveniji! Seveda je odličen in za marsikoga najboljši! In to da sem jaz odpel njegovo pesem in koliko dobro sem jo odpel sploh ni pomembno!

Kar želim reči je to, da ti ljudje to vedno povejo na tak način, kot da je to absolutna resnica, v Sloveniji pa imamo vsaj deset vrhunskih pevcev popularne glasbe in mnoge komponente kot so barva, razpon in moč, delajo te ocene kdo je najboljši mnogo preveč relativne in tako se jasno vidi, da nekateri tako zelo slavijo Ota Pestnerja samo zato, ker je desničarsko usmerjen kot oni!

Poleg tega dobrega pevca naredijo dobrega tudi dobre pesmi in Pestner jih nima ravno veliko, pa še teh vglavnem ni napisal on!

YouTube slika preogleda
  • Share/Bookmark
 
Objavo lahko komentiraš, ali pa s svojega bloga pustiš trackback. RSS 2.0

Komentiraj

Za pisanje komentarjev morate biti prijavljeni.