21.05.2013

Napuh

Objavljeno v Družbena kritika avtor samokodela

Biti poln napuha, imeti torej pretirano dobro mnenje o sebi in hkrati še kazati prezir do drugih je vsekakor zelo grdo!

Ampak problem je, ko nekdo vidi napuh v čisto normalni samozavestnosti, moči in veri v pot nekoga! Največ krat nekoga, ki v svojem okolju izstopa po sposobnostih in inteligenci!

To je velika napaka, saj mora človek dejansko očitno pokazati, da misli da je nekaj več v pretiranem smislu in tudi da očitno prezira druge in jih ima za manj vredne!

Pametni in sposobni ljudje, ki verjamejo v svojo pot, pa običajno niso polni napuha in se zavedajo ponižnosti, v smislu da so minljivi in mnogo krat nemočni in da je vedno še kdo boljši od njih, toda včasih se morajo zelo resno postaviti za svoja stališča, tudi z rahlo verbalno agresijo in biti zelo samozavestni, da lahko izpolnijo svoje življenjske vizije in se tudi zavedajo, da človek definitivno ima neko vrednost in da ne rabijo biti ponižni v smislu občutka nič vrednosti, klečeplazenja pred verskimi in drugimi avtoritetami in občutka da človek ne sme iz sebe narediti ničesar in da nima pravice o ničemer soditi in razmišljati !(Člani skupine Led Zeppelin so bili takšni ljudje, kajti verjeli so v svojo glasbo, a so znali biti do nje tudi kritični in kar so počeli na odru je bilo le vživljanje v glasbo, ne pa postavljanje in napihovanje!)

Nekdo pa lahko v takih ljudeh zato vidi napuh in jih poskuša rušiti, kar je velika napaka! Nasploh sem že pisal da žlehtnoba, ko nekdo dejansko nekaj ne dela vredu, ni primerna! Se pravi tudi če je nekdo naredil celo neko hudo nemoralno dejanje ali pa če je morda samo malo prevzeten, se mu to ne kaže z žlehtnobo, nagajanjem, primitivnim poniževanjem(ki izvira iz zgoraj omenjene ideje napačne ponižnosti, da smo ljudje totalne nule), ker smo potem isti kot oseba, ki je storila nekaj slabega, ampak se mu na pameten, umirjen, moder način pokaže, da pretirano dobro mnenje o sebi in prezir drugih nista vredu!

Je pa nasploh napuh precej problematična kategorija, saj je težko reči, kdaj je neko mnenje o sebi res pretirano in kdaj ne, prezir nekoga pa je včasih žal tudi čisto ustrezen in sploh ni nujno vezan na napuh, a bolje je sploh ne prezirati ljudi,

kajti ne glede na to kaj je nekdo slabega storil ali če je na kakšnem strokovnem področju res manj vreden od nekoga, je neumno imeti ljudi v splošnem smislu za (zelo) manj vredne ali celo nič vredne, kar sem omenil že zgoraj v pisanju o napačni ideji ponižnosti, kjer človek po tem razmišljanju zaostalih ljudi, že nasploh ni vreden popolnoma nič!

 • Share/Bookmark
 
Objavo lahko komentiraš, ali pa s svojega bloga pustiš trackback. RSS 2.0

2 komentarjev

 1. Stric Marč pravi:

  Napuh, domišljavost, samozavest, samozaverovanje, so pojmi, ki so si zelo blizu. Mislim, da je cerkev uvrstila napuh med sedem poglavitnih grehov, ko je bila zaželjena ponižnost, pokorščina, vendar le do Boga in njenih predstavnikov.

  21.05.2013 ob 11:56

 2. samokodela samokodela pravi:

  Dobe komentar!

  Zelo pomembno je da človek loči te detajle!

  Glede Cerkve pa vsekakor pri njih vglavnem vse služi le sebičnemu finančnemu okoriščanju in zato rabijo takšno varianto ponižnosti in poslušnosti!

  21.05.2013 ob 15:46

Komentiraj

Za pisanje komentarjev morate biti prijavljeni.