22.05.2013

Analiza pesmi Zeppelinov: Sick again

Objavljeno v Glasba, Led Zeppelin avtor samokodela

Sick again je skladba, ki tako kot marsikatera na albumu Physical Grafitti, temelji na rifih iz akordov! Začne se z rifom, ki ga je Page posnel naknadno, saj najprej ni vedel, kako naj začne komad! Potem pa že vstopita Bonham in Jones, Bonham z zelo glasnim zvokom bobnov, Jones pa kot vedno noro groove-a! Plant poje prvo kitico nad rifom iz akordov, ki imajo zaključke iz vzpenjajočih fraz, ki se širijo v višino med Plant-ovimi vrsticami, potem pa sledi refren, kjer je podlaga nov groovy zibajoč rif, ki ima nasnete dodatne fraze, ki zvenijo precej smešno, parodično!

Potem naredi Bonham prehod v novo kitico, s skoraj enako podlago kot jo ima prva, nato pa drug refren in na koncu Bonham-ov zahteven prehod, sestavljen iz nabijanja po činelah in bas bobnu, a hkrati tudi pa snare-u!

Sledi Page-v solo, ki ni posebej hiter kot je to v navadi na tem albumu, a je dobro melodično skonstruiran in ga odlično podkrepita Jones in Bonham!

Sledi tretja kitica z že znano podlago, potem pa spet refren, na koncu katerega Bonham spet noro tolče, le da tokrat na koncu tega tolčenja doda še zelo hiter prehod, potem pa nas nov vzpenjajoč rif ponese v četrto kitico, sledi pa spet refren in na koncu še zaključek, kjer vzpenjajoč rif iz kitic vse skupaj ponese proti vrhuncu, v ozadju pa lahko slišimo Page-vo soliranje, na koncu pa vse skupaj zaključi s svojo, z backwards echom(na v obratno smer obrnjen trak nanešen echo, tako da je potem v pravi smeri echo pred signalom) obdelano, kitaro in povsem na koncu še potegne po strunah z drsalico! Na koncu pa lahko slišimo še Bonham-ovo kašljanje!

V besedilu pa Plant, ki je precej hripav, govori o mladih dekletih iz Los Angelesa, o katerih je nekoč rekel, da mu je hudo za njih, kajti en dan so stare dvanajst in so še čisti otroci, že drug dan pa so šele pri trinajstih povsem preko mere in postanejo totalne kurbice!

Govori kako iz njihove najete limuzine vidi njihove modre oči in da bodo te nališpane mlade dame nekoč zares spoznale, kakšno je to mesto laži, v refrenu pa v bistvu ta dekleta pojejo Plant-u, če jih še pozna in da če še izgledajo isto in da si jih gotovo želi!

On pa jim že razlaga, kako bodo kmalu trgale umazane strani iz svojih najstniških sanj, zgodb, v raju ki pa je zgolj ime hotela in kako bodo v Queensu, ki je najbolj nizkoten del Los Angelesa, spoznale slabo plat njihovega obnašanja!

Pa spet refren, pa nekaj Plant-ovih flirtajočih opazk, pa še želja, naj se tem dekletom posušijo njihova srebrno pobarvana očesa in naj se najdejo!

Kul komad z zelo težkim Physical Grafitti zvokom, ki so jo Zeppelini v še težji verziji igrali v živo leta 1975, 77 in 1979! Igral jo je tudi Page z Black Crowes leta 1999!

V naslednjih 14 dneh pa sledita še zadnji dve skladbi in sicer Since I’ve been loving you in Stairway to heaven, v kateri se bom še posebej poglobil!

Besedilo:

From the window of your rented limousine, I saw your pretty blue eyes
One day soon you’re gonna reach sixteen, Painted lady in the city of lies.

Oh, do you know my name? Do I look the same
You know I’m the one you want. I must be the one you need, yeah

Clutching pages from your teenage dream In the lobby of the Hotel Paradise
Through the circus of the L.A. queens. How fast your learn the downhill side

Oh, do you know my name? Do I look the same
You know I’m the one you want. I must be the one you need,.

Lips like cherries and the brow of a queen, Come on, flash it in my eyes
Said you dug me since you were thirteen,Then you giggle as you heave and sigh.

Oh, do you know my name? Do I look the same
You know I’m the one you want. I must be the one you need.

Hours, hours, and the moments in between, Oh, baby, I couldn’t count the times
the fun of comin’, oh the pain in leavin’, Baby, dry those silver eyes

Oh, do you know my name? Do I look the same
You know I’m the one you want. I must be the one you need,

Ooh, that’s right.

Studijska verzija, posneto januar-februar 1974, izdano 24. Februar 1975:

YouTube slika preogleda

V živo, posneto 23.6. 1977, Los Angeles forum, na začetku uvod iz komada The Rover, zelo težka verzija, bobni so nori:

YouTube slika preogleda

V živo, video, posneto 4.8. 1979, Knebworth festival, Anglija, izdano 26. Maj 2003, Led Zeppelin DVD, po 2:38 je Bonham še posebej neverjeten, sploh v momentu 2:44, ful dober Page-v solo po 3:45:

YouTube slika preogleda

V živo, video, 18. in 19. 10. 1999 Greek Theatre, Los Angeles, izdano 29.2 2000, Jimmy Page and Black Crowes:

YouTube slika preogleda
  • Share/Bookmark
 
Objavo lahko komentiraš, ali pa s svojega bloga pustiš trackback. RSS 2.0

Komentiraj

Za pisanje komentarjev morate biti prijavljeni.