27.05.2013

Gospa Bovary

Objavljeno v Družbena kritika, Poezija in proza avtor samokodela

Malo razmišljam o knjigi Gospa Bovary, ki smo jo brali v Gimnaziji! Ema Bovary bere pocukrane romantične romane in ni zadovoljna s svojim možen in življenjem in ima več ljubezenskih ‘afer’!

Ključna vprašanja ki so se mi tu vedno porajala so, da je sicer v vsakem obdobju zgodovine, vsekakor tudi dandanes, lahko več kot dovolj razlogov, da nekdo ni zadovoljen s svojo okolico, zvezo ali sam s sabo! Ampak pri Emi Bovary je šlo med drugim za problem, da še zdaleč ni razumela sveta in sama sebe in so bile njene težave v precejšnji meri posledica tega, da si sploh ni bila sposobna urediti življenja tako, da bi presegalo povprečje takratne družbe! Gospa Bovary se je skratka upirala na nekvaliteten način in njene težave so bile najbrž v večji meri posledica njene lastne intelektualno karakterne nerazvitosti, kot pa zaostalega okolja! Njena drugačnost je bila predvsem njena zmedenost, zaradi katere je včasih izpadla bolj neumna od tistih ki živijo tipično, tisti ki pa res živijo drugače tako da živijo bolje, pa so mnogo bolj pametni kot Ema Bovary!

Za to je bilo namreč treba tako takrat kot danes, družbo torej razumeti veliko bolje kot večina in se potem biti sposoben precej ograditi od večine in znati zaživeti res čim bolj kvalitetno! Ema Bovary bi si lahko, zgolj če bi res odstopala v nadpovprečno smer, res uredila življenje, ki bi bilo boljše od večinskega. Tako pa je bila vse skupaj le kombinacija tega, da je zaradi nerazvitega karakterja, kot še marsikdo, motila samo sebe! Okolje ki jo je motilo, pa jo je prav tako motilo ker sploh ni znala ločiti, kaj jo moti upravičeno in kaj ne, kaj je torej v okolju res narobe, kaj pa je narobe v njej in kot rečeno se ji še sanjalo ni, kako vse skupaj preseči. Ljudje ki so tako zmedeni kot je Ema Bovary, namreč moti marsikaj, med tem ko imajo pametni ljudje v sebi veliko miru in duhovne stabilnosti. Njo pa je včasih motilo kaj kar je bilo čisto vredu, včasih pa se ji je zdelo prav kaj kar je bilo čisto narobe! Namreč ženske in ljudje nasploh, se lahko upirajo in spreminjajo stvari pametno ali neumno in tako da nič ne spremenijo in le tavajo, ker je njihova drugačnost le zmedenost! Ema Bovary je sicer torej res odstopala od velike večine, a če pogledamo bolje, so bili to večinoma le ekscesi, kjer si je veliko upala, a mnogo krat izpadla bolj neumna kot tisti, ki so zgolj bolj zadržani in nič drugega!

Kar se tiče njenih ‘afer’ pa se je tudi jasno videlo, da nima realnega pogleda na ljubezen, seks in romantiko in ni imela sposobnosti in ‘znanja’, da bi poskušala znotraj zakona doseči večjo kvaliteto odnosov, njen namen pa je očitno po lastni odločitvi vendarle bila romantična ljubezenska zveza. A očitno sploh ni vedela, kaj je romantika v realnem smislu, doživljala jo je namreč pretirano in karikirano, kot v cenenih romanih ali telenovelah, njeni ljubimci pa niso bili skrbno izbrani moški, ki bi pomenili neko novo partnersko kvaliteto njenega življenja, kajti če se je resno odločila za zvezo in če bi vse skupaj razumela, bi pustila moža in si poiskala moškega, s katerim bi res kvalitetno zaživela! Tako pa so bile vse skupaj le zmedene, tavajoče, nepremišljene odločitve, zgolj kratkotrajni pobegi v nekaj, kar ne prinese končnega odgovora, ki je kvalitetna zveza! Lahko pa tudi povsem avanturistično življenje ali nekaj vmes, oziroma mešanica vsega, kot to še vedno živijo mnogi in kot je živela Ema Bovary! Vendarle pa je njeno tavanje predvsem pogum, da si je upala nekaj, kar si marsikdo ki je nesrečno poročen ne upa in zato ne vara ali se ne loči zgolj ker si skratka ne upa! Ema si je upala, a brez modrosti ki bi prinesla kaj boljšega! Samomor ki ga stori na koncu, pa je za take ženske prav tako nekaj romantičnega, kar je skrajno neumno!

O kvalitetni zvezi in njenem smislu sem že več krat pisal, kot sem tudi pisal, da se nima nihče pravice vmešavati v življenja tistih ki živijo avanturistično, nimam pa rad dvoličnosti, svetohlinstva, neumnosti in vseh stvari, ki se dogajajo na tem področju, tudi takšnih kot v romanu Gospa Bovary in povzročajo trpljenje in ne kvalitetnost! Spodaj je link glede tega, blog kot celota pa je lahko referenca o mojih mnenjih glede kvalitetnega življenja nasploh, ki ga je iskala Ema Bovary:

Link:

http://samokodela.blog.siol.net/2010/11/29/monogamna-ljubezenska-zveza-in-z-njo-povezane-tezave/

 • Share/Bookmark
 
Objavo lahko komentiraš, ali pa s svojega bloga pustiš trackback. RSS 2.0

2 komentarjev

 1. Keisha Case pravi:

  In zdaj on meni pravi, Ivek, vrži se na knjige! Ti si poštenjak da takšnih ni daleč naokrog! Kar potrebuješ je znanje! Lahko boš skrbel za malega človeka, za nemočne, za invalide, a moraš še marsikaj izvedeti in se naučiti, pa lahko postaneš tako izjemen človek, da boš gore premikal! Dobro mi je to rekel! Živleje ni tak preprosto kot se zdi! Spomnim se da mi je že v Nemčiji govoro, da obstajajo celo tako zapletene stvari, kot je več načinov sočutja, pa ga nisem sploh hotel poslušati! Govoril mi je, da podpora bolnim in invalidom ni nekaj tako preprostega kot si jaz predstavljam, ampak da je to zapletena tema, ki vsebuje nekakšne pojme ki sem si jih celo zapomnil kot so spodbuda zdravega življenja, boj proti prometnim nesrečam, sočutje ki ljudi spodbuja k temu da bodo postali zdravi, močni in kreativni, ne pa da je bolezen skoraj vrlina! Aha tukaj je ta knjižica, tukaj imam to zapisano! To je bil veliko let nazaj in to je bil edini popoldan, da sem privolil da mi je dr. dajal lekcijo po službi in celo upošteval sem njegovo željo da si zapisujem, a že zdavnaj sem pozabil kaj je z vsem tem zares mislil!

  4.06.2013 ob 15:34

 2. samokodela samokodela pravi:

  Hahaha! Dobra fora tokrat! Ko bi le bil Kramberger! Potem te ne bi več motil!

  4.06.2013 ob 18:28

Komentiraj

Za pisanje komentarjev morate biti prijavljeni.