3.06.2013

Filozofsko pesniške nakladancije

Objavljeno v Družbena kritika, Poezija in proza avtor samokodela

Neverjetno je, koliko je v Sloveniji in drugod neke pesniške in prozne nakladancije, pesnikov in pisateljev, ki se v filozofskem smislu opirajo na neprebavljivost Žižka in Lacana in tako lahko tudi v svoji teoretičnih zapisih zgolj bluzijo, njihova poezija in proza pa je karseda spretno obračanje besed, ki pa ima velik primanjkljaj v sporočilu in estetiki! Kritiki ki so običajno v istem klubu kot sami pisatelji, oziroma gre kar za ene in iste ljudi, enkrat v tej, drugič v drugi vlogi, pa njihove stvaritve slavijo z besedami da prinašajo dvom, premešajo misli in odpirajo posameznika!

Mnogo krat so sodobne pesmi tudi izrazito temačne, pesimistične in izražajo negativen odnos pesnika do sveta, ki skozi vse to kaže tudi svoje zrelativizirane vrednote, ki se odražajo skozi nedelovnost, dekadenco in ‘korupcijo’ znotraj pisateljskih združenj!

Kar želim povedati je to, da se mora v slovenski in vsej družbi nujno odpreti debata o brezpomenskosti določenih filozofskih smeri in nujno odpreti polje jasne debate o pomenu poezije in proze, ki ima jasno viden pomen, ki med drugim sporoča moralno etično pomembne vsebine in ki se odlikuje z estetsko originalnostjo, ki pa ne meji zgolj na spretno obračanje besed, ki izgubijo pomen, ampak se kaže skozi neizumetničeno lepoto in skozi dobro idejo, torej jasnim sporočanjem jasno razumljivih idej, ki pa se izrazijo skozi originalen verz ali stavek! Kajti prav na področju besede, se je najlažje švercati s šarlatanstvom, vsaka druga umetnost, pa naj bo še tako cenena, zahteva več dela, kot pisanje besed, pa čeprav obstajajo tudi v drugih umetnostih izraziti eksperimenti, ki pa vsekakor nimajo tako dolge življenjske dobe, kot jo imajo nekatere oblike že mnogo predolgo v poeziji in prozi, ter v lažni filozofski podpori obojega!

Naj k temu dodam še, da so v Sloveniji pogosto problem tudi zelo majhne naklade in dejstvo torej, da nekaterih knjig ne kupi skoraj nihče, je pa v Sloveniji zaradi majhnosti trga toliko lažje dobiti državna sredstva, ko si enkrat zraven in vse skupaj zagovarjaš, da je na tako visokem nivoju, da tega večina ne razume!

Največ pa je v resnici vredno, če vse skupaj izdaš v samozaložbi, da vidiš koliko ljudi to zanima in potem še bereš kritike, ki so konstruktivne in argumentirane! Tukaj seveda ne mislim izdajanja nizko kvalitetnega sranja, ki ga pač moraš prav zato izdati v samozaložbi in tudi ne govorim o nekaterih nič vrednih best seller-jih!

In ko kdo reče kako sploh ocenjevati (besedno) umetnost kot celoto, je treba reči da je dejstvo, da se do precejšnje mere da oceniti, da je nekaj objektivno res dobro, marsikateri šarlatan pa se izgovarja prav na to, da je to vendar umetnost in se pač včasih ne da razumeti!

 • Share/Bookmark
 
Objavo lahko komentiraš, ali pa s svojega bloga pustiš trackback. RSS 2.0

2 komentarjev

 1. Samo Kodela-Rockerska zeppelinifikacija in zappovska kritika » Poezija in vino pravi:

  [...] http://samokodela.blog.siol.net/2013/06/03/filozofsko-pesniske-nakladancije/ [...]

  25.08.2013 ob 13:31

 2. Samo Kodela-Rockerska zeppelinifikacija in zappovska kritika » Nagrada Aljoši Harlamovu in njegov članek pravi:

  [...] http://samokodela.blog.siol.net/2013/06/03/filozofsko-pesniske-nakladancije/ [...]

  6.07.2014 ob 16:37

Komentiraj

Za pisanje komentarjev morate biti prijavljeni.