29.08.2013

Analiza skladbe Gala Gjurina: Svila in lan

Objavljeno v Gal Gjurin, Glasba avtor samokodela

Izjava: Pišem že tretjo analizo! Ko sem pisal prvo sem dodal izjavo, ki jo preberite tam! Ker z Galom vse bolj sodelujeva, naj tukaj dodam, da moje analize niso nikakršno ‘lezenje v rit’ hehehe in da gre pač za to, da mi da Galova glasba iskreno toliko veselja, kot v otroštvu Šifrer in vse od rane mladosti naprej Kreslin in Zeppelini!

Skladba Svila in lan že od prvega trenutka pričara milino, zasanjanost, umirjenost in svežino pokrajine ko dežuje, ko je narava osvežena in napojena! Po kratkem uvodu osnovne teme, glasbena podlaga nadaljuje s subtilnimi, nežnimi frazicami na klavirju in električnem vurlitzer klavirju, ter rahlo pobrenkavajočo kitaro, dodatno teksturo pa kasneje vse bolj dodajo mehke, tihe hamond orgle! Tukaj ne gre le za prekrasne zvoke iz idejnega vidika, ampak doda svoj čar še avtentičnost inštrumentov, ki jih je Gau skrbno izbral in so gotovo med najboljšimi!

Lepota besedila o deževju, ki osveži listje in drevje, pride zelo lepo do izraza z Galovim glasom, ki se pojavi tudi med spremljevalnimi vokali, ki jih je Gau na tem albumu nasploh nasnel mnogo, v ozadju pa lahko slišimo tudi klasično izobraženo Anjo Strajnar, kar da skladbi še nekaj ženske miline.

Kar težko verjamemo, kako dobro je Gau skozi petje o dežju, zadel bistvo občutka svile in lanu na koži in kako čudovit aranžma je poleg tega še ustvaril! Tukaj je treba nujno poudariti še harmoniko, ki igra razne domiselne melodije, predvsem pa zaigra tudi glavno vokalno temo!

Prav poseben ‘rif’, ki je najprej zaigran na električni klavir, pa kasneje igra tudi harmonika! Rif sledi po verzu ‘in spet odletim v sončen dan’ in je eden izmed mnogih izvrstnih neodvisnih fraz na albumu, ki bi zlahka dodale še dodatne melodične vokalne parte k skladbam, a jih je v presežku idej Gau lahko uporabil le kot instrumentalno temo! Tudi nasploh so vsi inštrumenti ves čas aktivni v melodičnem smislu in mehkobi!

Kmalu sledi še precej kontrastno besedilo o veselju, ki razžari( v tem momentu igriva frazica naredi kot se reče v klasiki, ‘barvanje besed’, obarva besedo z glasbeno idejo) misli in želje, vendar v podlagi ostane milina in že odletimo v sončen dan, misli pa so kot milina dežja, kakor svila in lan in letimo kakor bela, skoraj nevidna ptica proti obzorju za katerim so nova obzorja!

Da pa skladba ne bi bila prelahkotna, nas zadane resnica življenja in vrne spet na trdna tla, kjer čakamo nov polet in odrešitev! V tej sekciji pridejo veliko bolj do izraza tako Galovi, kot bobni Roka Koritnika, akustične in električne kitare so ospredju, Andraž Mazi dodaja pedalno jeklensko kitaro, Mirko Medved akustične kitare, zraven pa je ves čas Gau s kitaro in kontrabasom, ki je kot zmeraj gruvi in melodičen! Hamond orgle pa dodajo dramatične, temne akorde! Tudi klavir je težek in poln!

Sekcija res pošteno začini s kontrastom in nam pokaže kakšna borba je življenje in kako se vendarle zmeraj borimo skoraj povsem sami in tako kot sami doživljamo lahkotnost in lepote(kajti doživljamo jih čisto po svoje in se zato nikoli povsem ne poklopimo s sočlovekom), tako se moramo konec koncev tudi sami spopasti s temo vsakdana! Tako gremo proti toku in proti vetru, elementoma ki sta še pravkar padala v kapljicah in polnila naša krila! Reka pa teče kot kri nazaj v morje življenja in če nas odnese, še zmeraj nekako pridemo nekam, na cilj, dokler se nekoč vse ne konča. Borimo se proti toku dokler gre in včasih je prav dobro da nas malo odnese. Ne gre drugače! Ta sekcija pesmi je primerno precej temačna, v primerjavi z ostalimi!

In na srečo pride milina in ublaži robove spomina. Jah divjost vode ki nas odnese, hkrati umije rane in nam olajša težo duše! Zelo dobro povedano!

In potem spet pride deževje in spet odletimo v sončen dan in se borimo proti toku in proti vetru! Aranžma se vse bolj in bolj stopnjuje, še bolj kot prvič! Orgle postanejo bolj melodične, inštrumenti dodajo nove melodične ideje!

V ozadju pa vse bolj slišimo domiselne orglice legendarnega Vlada Kreslina, velikega prijatelja Gala Gjurina s katerim vse bolj sodelujeta!

In ko Gau še enkrat s svojim žametnim glasom zapoje o deževju, ki pride kot že mnogokrat prej, nas Vlado s svojimi vse tišjimi orglicami pelje v milino in nadaljujemo sami.

Izvrstna skladba, ki vrhunsko preprede elemente enega najlepših naravnih pojavov in jih poveže z človeškimi občutki, življenjem, borbo, ki jo je tukaj moč opisati skozi dež, reke, elemente vode, ki je tako zelo ključna za nas in lahko simbolizira tako odrešitev, kot tudi borbo, kri, izgubo in končno utopitev življenja!! Še večji presežek pa je aranžma, ki pokaže Gjurinovo globoko doživljanje, ki je skrajno celovito, saj ne poseduje le daru izvrstnega povezovanja melodije in besedila, ampak nosi v sebi silovito rojstvo vseh elementov skladbe, ki jo skoraj povsem sam pripelje do aranžmajskega zaključka, ki vsebuje vse od preprostih melodij, do vrhunskih zapletenih tem in barvanja besed, kjer melodija, fraza, poudari besedo, verz! Celovitost in izjemnost le redko videna med slovenski glasbenimi avtorji(nekateri ne napišejo vseh melodij sami, le zelo redki delajo sami aranžmaje), ki je na koncu morala pripeljati prav do simfoničnega Gala Gjurina in čeprav smo se že zdavnaj prepričali o Galovi izjemnosti, smo bili vendarle zelo presenečeni, kakšne mojstrovine je napisal za orkester! Bravo Gau!

Besedilo:

In potem pride deževje
in osveži listje in drevje,
kot že mnogokrat prej.

In potem pride veselje
in razžari misli in želje,
kot že tisočkrat prej.

In spet odletim v sončen dan …
moje misli kot svila in lan.

Proti toku in proti vetru
človek gre vse dni;
reka teče kot moja kri: nazaj.

Proti toku in proti vetru
vsak se sam bori;
reka teče kot moja kri.

In potem pride milina
in ublaži robove spomina,
kot že mnogokrat prej.

In potem pride deževje
in osveži listje in drevje,
kot že tisočkrat prej

In spet odletim v sončen dan …
moje misli kot svila in lan.

Studijska verzija, posneto september 2007-november 2008, izdano november 2008:

0:00-0:07: Uvod z osnovno vokalno melodijo
0:07-0:43:Prva in druga kitica s subtilno spremljavo klaviatur, klavirja in akustične kitare, v momentu 0:30 obarvanje besede ‘razžari’ s kratko frazico
0:43-0:57: Sledi sekcija ‘odletim v sončen dan’, v momentu 0:50 izvrsten rif, zame najboljši v skladbi!
0:58-1:29: Težka, precej temna sekcija, kjer vsi inštrumenti , vključno z orglami naložijo debel, temen , dramatičen zvok, ki poda kontrast svetlim, lahkim, svilnatim delom skladbe
1:29-1:37: harmonika igra melodijo kitice
1:39-2:26: Sledi tretja kitica, kjer se stopnjujejo melodične ideje v podlagi, ki ni zgolj podlaga, ampak vitalen del skladbe in nato spet odletimo v sončen dan, že omenjen izjemen rif pa tokrat zaživi na harmoniki v momentu 2:19, 1:57 se pridruži Anja Strajnar na spremljevalnem vokalu
2:27-3:30: Nato še drugič tokrat še težja sekcija ‘proti toku’
3:19:Na orglicah se priključi Vlado Kreslin in z Galovim petjem ter Vladovimi frazami skladba počasi preide v tišino!

YouTube slika preogleda

V živo, s Severo Gjurin in Vladom Kreslinom, na back vokalu in orglicah; Vlado dodaja tihe, višje melodije z vokalom in je bolj v ospredju na orglicah kot v studijski verziji, Gau pa tokrat žvižga rif, ki je meni v skladbi najljubši:

YouTube slika preogleda
  • Share/Bookmark
 
Objavo lahko komentiraš, ali pa s svojega bloga pustiš trackback. RSS 2.0

Komentiraj

Za pisanje komentarjev morate biti prijavljeni.