17.09.2013

Tehničnost v glasbi

Objavljeno v Družbena kritika, Glasba avtor samokodela

Popolnoma jasno je, da je v glasbi bolje, da je malo manj tehnike in čim več kreativnosti in muzikaličnosti! Glavni namen umetnosti, je ustvarjanje lastnega materiala! Mnogi ki so zelo tehnično nadudlani, pa včasih vadijo že od otroštva naprej le zato, da bi lahko razkazovali svojo tehničnost na odru, se počutili superiorne in s tem hranili svoj velik ego, znotraj katerega se počutijo izjemne in velike že zato, ker so jih tako vzgojili in potem tudi skozi glasbo iščejo načine, kako hraniti tak ego, pa četudi jim to uspeva le s tehnično virtuoznostjo(glasbeno šolo), z malo publike in nič avtorstva in muzikaličnosti in iskrenega veselja v muziki!

Ne igrajo iz veselja in zato da bi to veselje iz odra predajali ljudem, v obliki muzikalične in odlične avtorske glasbe, temveč namesto da bi z veseljem igrali, raje zgolj vadijo(pravi vaji se reče igranje in seveda ne le na odru) in to pogosto izključno v tehničnem smislu, ne da bi se zanimali za muzikaličnost, torej za to, kako glasbo izvesti z občutkom, vnesti čustva, osebno noto in doživljanje skladbe, kar bi se lahko učili od velikih mojstrov, pa tudi občutek ambienta v katerem igrajo in publike tisti večer, tudi to je pomembno! Še slabše pa je, če jih v takšne tehnične vaje silijo starši, v tem primeru lahko otroku vzamejo otroštvo, otrok pa vadi proti svoji volji, da zadovolji bolne ambicije staršev!

Ti isti glasbeniki se ne zanimajo tudi za to, da bi bili avtorji, ki bi preposlušali čim več odlične avtorske glasbe in na osnovi nje skušali ustvariti nekaj svojega, kar je iskreno, ekspresivno in čim bolj originalno in ima v primeru besedila tudi inteligentno in odgovorno sporočilo, ki lahko izraža dogodke, čustva, atmosfero in družbeno kritiko! Takšne tehnične glasbenike najpogosteje najdemo v jazzu in klasiki, če že moram glasbo delit na zvrsti, seveda pa tehnike ne zatiram in manjša pomembnost tehnike od vsega ostalega, nikakor ne more biti razlog za glasbeno lenarjenje, ki si ga privoščijo marsikateri dokaj uspešni glasbeniki!

  • Share/Bookmark
 
Objavo lahko komentiraš, ali pa s svojega bloga pustiš trackback. RSS 2.0

Komentiraj

Za pisanje komentarjev morate biti prijavljeni.