25.09.2013

Koncert Severe in Gala na Ljubljanskem gradu

Objavljeno v Frank Zappa, Gal Gjurin, Glasba, Led Zeppelin, Moje življenje avtor samokodela

Včeraj je bil koncert Severa in Gala Gurina z gosti, na Ljubljanskem gradu! Gre za cikel koncertov Ta glas in od vseh vokalistk ki bodo tam nastopile, lahko brez zadržka rečemo, da je Severa gotovo najboljša interpretka in da ima najlepšo barvo! Tako Tinkara Kovač kot Nuška Drašček imata več volumna in razpona, a Severin glas je nekaj, kar še posebej zažari, sploh s tako izjemnim materialom brata Gala, ki mu je včeraj dodala še prav lepo lastno skladbo. Katja Šulc pa tudi ne dosega Severe.

Severin glas in interpretacija z leti še kar zorita, vse bolj in bolj pa se na odru tudi čutita z Galom, ki se je sploh na klavirju s Severo izvrstno ujel v subtilnostih in me poleg tega na klavirju tudi povsem navdušil!

Severin glas zna v višinah biti tudi močan in seveda subtilen in tih v nižjih legah, ter se zna zelo lepo preplesti z ostalimi inštrumenti, ko deluje po trenutnem navdihu in doživljanju pevke, kjer kar onemimo, ko ne znamo dojeti, od kod toliko drobnih detajlov, doživljanj verzov, učinkovitega lomljenja zlogov, poudarjanja melodij, spreminjanja delčkov melodij in vsega, kar naredi vsak koncert edinstven in prekrasen!

Moj blog ima naslov Rockerska zeppelinifikacija in zappovska kritika! Včasih razmišljam, kako lepo je včasih umakniti distorzijo in se povsem predati lepoti, čustvom, hrepenenju, kar so konec koncev tudi Zeppelini kar pogosto naredili! Zappa pa je naredil veliko skladateljsko vrhunskih skladb in tudi njegov jazz ni bil brez življenja, a preveč burkaštva in resno pomanjkanje lepote, čustev, žalosti in preostale palete vseh občutij doživljanja življenja, ga v tem pogledu precej omejijo. In čeprav je marsikaj pametnega povedal o družbi in imel odličen smisel za humor in čeprav ne vem kako bi on sprejel tak koncert Severe Gjurin, vsekakor mislim, da je glasba Gala Gjurina nekaj več kot nujnega in čeprav prevladuje romantika, je to nekaj, kar mnogi ljudje RES živijo in Galove pesmi imajo tudi druge teme! Skratka to ni patetika, ampak življenje!

Poleg glasu me je v Ljubljano najbolj vlekel klavir in upal sem, da bo Gau čim več krat šel izven zgolj spremljave, ki sem jo slišal večinoma na tv in res je navdušil z izvrstnimi improvizacijskimi solažami, ki so bile kreativnostno prav neverjetne , globoke, emocionalne in povezane s Severinim glasom! Segale so vse od preprostejših pasaž, pa do tehnično zahtevnih in vse so bile zaigrane zelo prepričljivo!

Gau je igral tudi kitaro in izvrstno odpel nekaj svojih uspešnic, malo smo mu tudi pomagali pri Kaj vse bi dal!
Vrhunski, klasično izobraženi glasbeniki(Domen Gracej-trobenta, Matija Krečič-violina, Lenart Krečič-saksofon, Matej Tekavčič-bas in Miha Kraker-električna kitara, Blaž Celarec-bobni in Marko Kragelnik-čelo, ki je sam s Severo na kitari izvrstno odigral Nimam več) pa so vsi dodali še svoj izjemen pečat, saj jih je Gau skrbno izbral, takšne ki imajo oblico muzikaličnosti, subtilnosti, idej in posluha za soglasbenike na odru! Trobenta in saksofon sta dodala bolj zabavne in slavnostno, žive tone, violina pa seveda subtilnost, ki jo s svojim umirjenim, tihim karakterjem zmore Matija Krečič! Rock inštrumenti pa seveda izvrsten rockerski filing, ko je bilo treba!

Bil je res prekrasen večer in po njem sem spet imel čast družiti se s temi izjemnimi ljudmi in imeli smo se krasno in smo na dolgo in široko debatirali in celo poslušali neke moje skeče na mobitelu, kljub mojemu nasprotovanju in sramežljivosti! Res krasni ljudje, izjemni glasbeniki in skromni, če samo pomislim, kako nam je zvezda večera Severa, sama naročila in prinesla vso pijačo! Res krasen karakter!

Po tem sem z Galom in njegovo prijateljico šel v Galov studio in tam je Gau vso noč miksal videospot in se ukvarjal s takimi podrobnostmi, da na njih gotovo marsikateri profi režiser sploh ne pomisli!

Hvala vsem! Krasno je bilo!

  • Share/Bookmark
 
Objavo lahko komentiraš, ali pa s svojega bloga pustiš trackback. RSS 2.0

Komentiraj

Za pisanje komentarjev morate biti prijavljeni.