28.09.2013

Adi Smolar

Objavljeno v Družbena kritika, Glasba avtor samokodela

Včasih bi se najraje kakšnih kritik izognil, zgolj za to, ker je včasih kul da ne poveš vsega, da delaš svoje in to je to! Pa vendar nekaj misli o Adiju Smolarju!

Adi Smolar ni nič kaj dober! Prvi album je še bil, pol pa vedno slabše! Ne vem kakšno familijo ima(moja je vredu), ampak kritizira jo nepoglobljeno, brez globlje refleksije, v bistvu večinoma nič ne pove! Ljudje komot lahko igrajo Podarim dobim, pa so še vedno vredu in denar pač ljudje potrebujejo, ne morejo se met le radi in če pač zadenejo na lotu je to čisto ok, ni nujno da so pohlepni! Glede televizije pa je tako, da ok pri njih je mogoče blo, da so le televizijo gledali, ampak če familija molče gleda televizijo je to lahko tudi ok, v nekem kontekstu, če je drugače vse ok, gotovo pa nikoli ni televizija sama po sebi vzrok za probleme! Ampak ja, ta mu je ratala! Če je imel problematično familijo, lahko tv doprinese! Pa ni nujno da gre za njegovo družino v besedilu, ampak to ni važno, važno je, da mnoge družine niso takšne! Sicer pa Smolar preveč moralizira, brez da bi zadel bistvo in brez da bi povedal dovolj originalno! Je treba delat, ne pa spat, glih ni neko originalno pesništvo in tega je precej pri njem! Tiste zajebantske pa tudi niso glih brihtne, da nekdo namerno znori, al pa ko se norčuje iz velikih poetov, ki jim ne seže do kolen! V pesmi Ljubosumnež pa dejansko navija za ljubosumje! Tista ‘Če te ena noče, pa te druga hoče’, pa tudi ni tak enostavno to! Ne gre za ego, ljudje se zaljubijo, navežejo, včasih je težko končati zvezo, zaljubljenost! Ni glih posebej dober Smolar! Naj pa še dodam, da je ‘Daleč je za naju pomlad’ , ena najlepših slovenskih balad vseh časov! Ima torej par res dobrih komadov, kjer so tudi melodije močne, pa zelo posebno barvo vokala in dobro, unikatno igra kitaro, to je še tudi treba dodati!

 • Share/Bookmark
 
Objavo lahko komentiraš, ali pa s svojega bloga pustiš trackback. RSS 2.0

12 komentarjev

 1. Pepi Pepi pravi:

  Če kdo pri nas zadane bistvo in to na originalen način, je to Smolar. Primeri, ki si jih navedel, pa kot da ne bi nikdar slišal za karikiranje, pretiravanje in ironijo.

  28.09.2013 ob 20:22

 2. samokodela samokodela pravi:

  Bistvo ponavadi zadene tako zelo očitno,da še tazaden zapornik to ve! In ne, mnogo krat ni prav nič originalen!

  Ko pa poje o lotu pa ja, lahko je neko pretiravanje, morda celo orignalnost, ampak v osnovi je pesem o problematičnosti lota, ki preprosto ne sedi, pesem bi morala bit o pohlepu nasploh! In to da dnar ni pomemben je hudo poenostavljanje!

  Še celo pri televizorju je pesem preveč nacentrirana na televizor! Lahko je karikirano, lahko je ironija, ampak saj ta komad je itak dober!

  Je treba delat je še kar okej, besedilo kar domiselno, so še takšne kjer mnogo bolj moralizira, brez detajlov, brez da bi povedal karkoli originalnega ali domiselnega!

  Norčevaje iz poetov na tak način sploh ne zadene bistva, ampak se norčuje iz nekih klišejev pesnikov in to zelo žaljivo in povsem zanika kulturno vrednost dobrih pesnikov!

  Tukaj ironija in pretiravanje nima veze, če vsebinsko ne deluje, ne deluje!

  To da znori je sicer čisto ok zajebancija in karikiranje, ampak komad v končni fazi nima nobenega pointa, ni življenjski!

  V komadu Ljubosumje navija za Ljubosumje oziroma nič ne reče proti, to je katastrofa!

  Glede ‘Če te ena hoče pa te druga noče’, sem povedal svoje!! Poenostavlanje, bluzenje!

  Smolar moralizira, ker se morale pogosto dotakne površinsko, neoriginalno, Smolar se zna hecati,a brez poante in Smolar zna nepremišljeno kritizirati in razgljabljati o stvareh, ki jih ne razume najbolje!

  Ker živim v vredu družini in so mi neke stvari jasne, vem zakaj je Smolar že nekaj časa v zatonu! Sicer pa ponižno čakam da meni kaj spodleti, kot mi je že kdaj, kot je tudi Smolarju in le redkim ne, Kreslinu recimo, meni pa še sploh ni prav zalaufalo!

  Ampak važno je da sem že leta zdrav in da imam upanje v človeštvo in da kritiziram za boljše cajte, gospodu Smolarju pa sem kulturno povedal kar si mislim!

  28.09.2013 ob 20:50

 3. Pepi Pepi pravi:

  A je to, da bistvo zadane na očiten način, slabo? Js nekak zmeri izhajam iz tega, da če nečesa ne znaš razložit na preprost in čim večim razumljiv način, pomen, da problema pač ne razumeš dovolj dobro. Po moje preanaliziraš, hkrati pa si ubral povsem napačen pristop. In … od kje ideja, da je Smolar v zatonu?

  28.09.2013 ob 20:57

 4. samokodela samokodela pravi:

  razumljivo in preprosto ni enako očitno in neoriginalno! Naj bo razumljivo in ‘preprosto’, ampak originalno in ne s čisto vsakdanjimi stavki!

  Ubral sem pristop v katerem sem prikazal, koliko nekvalitete ima Smolar poleg kvalitete! Smolar je v zatonu po kvaliteti in prisotnosti ‘na sceni’!

  28.09.2013 ob 21:07

 5. samokodela samokodela pravi:

  Grem v mesto zdaj! Lp

  28.09.2013 ob 21:07

 6. Pepi Pepi pravi:

  Se mi zdi, da Smolar ni bil nikdar v nekem hudem ospredju, niti mu to ni bilo v interesu. Kak špil, sem in tja, s Postopači, kaka plata in to je to. Letos, recimo, sem ga pred parimi meseci videl v živo, še bolj pred kratkim pa v nekem prenosu, na televiziji. Sicer pa razumem, kaj hočeš reči, ampak to, kar ti jemlješ za nekvaliteto, jaz jemljem za odliko.

  28.09.2013 ob 22:20

 7. Nordstar pravi:

  Mislim, da si brcnil v temo. Smolar je legenda in o njih vse dobro (kot o mrtvih – če ti to da kaj radosti)

  28.09.2013 ob 22:57

 8. y pravi:

  Mislim, da bi si Smolar moral poslušati tvoj super hit Dobri ljudje in se tam naučiti, kako se napiše konsistenten komad, ki točno pove, kar hoče, da bodo vsi razumeli, kako napiše besedilo, ki se lepo odpoje brez metričnih neenakosti, ki bi vse skupaj spremenile v totalno neenakomerno godljo, kako se igra kitaro, nasnemava, strukturira aranžma, kako se obvlada glas, itd.

  28.09.2013 ob 23:46

 9. samokodela samokodela pravi:

  Smolar je bil nekaj časa zelo v ospredju, glede na njegovo inteligenco pa tudi jaz mislim, da mu to ni bilo v interesu! Tudi glede koncertov in plošč je bil bolj v ospredju!

  Smolar je do določene mere legenda, ampak še o Kreslinu in Zeppelinih, ki so res redko razočarali in katerih fan sem, se da brez problema reči kaj kritičnega in brez kritike bo družbena kriza vse večja!

  y zaenkrat nimam nobenega hita, Going to California ki je bila nekoč gor je imela 15.000 v štirih letih, ampak to ni moj komad, pa slovenski hiti imajo kakšnih 100.000!

  Ta komad imam, kot vse ki jih objavim, za dovolj dobrega za objavo in nič drugega! Vse ostalo bo stvar ocene ljudi in uspeha! Imam par komadov, ki so mi najljubši in sem posebej ponosen na njih, drugače pa pač zagovarjam svojo glasbo in verjamem v njo, to je pesem ki je bila narejena res na hitro, ampak še vedno dovolj dobro za objavo, ritmične neenakosti imajo svoj namen, filing, kako se igra kitaro, mislim da to znam po svoje, kako se nasnemava in strukturira aranžma je stvar posameznika in mislim da sem tu vse boljši, ampak dajva pustit tukaj mene ob strani, NIKOLI v takih kritikah ne primerjam s sabo! Sploh pa ker sem še vedno precej na začetku in neuveljavljen! Ampak glas pa vsekakor obvladam in imam tukaj precej več dela kot Smolar, ampak ne v komadu Dobri ljudje, tega bi lahko tudi on pel, če bi se mu zdel dovolj dober in mislim da napram recimo Daleč je za naju pomlad NITI SLUČAJNO ni, ampak nočem se primerjat, to sem zdaj namerno šel čez sebe, da ti ilustriram!

  29.09.2013 ob 11:44

 10. Nordstar pravi:

  OMG OMG OMG Sem poslušal tvoj megahit Dobri ljudje… s kom jaz debatiram… Oprosti nisem vedel.

  29.09.2013 ob 13:48

 11. samokodela samokodela pravi:

  Ne pretiravaj! ;)

  29.09.2013 ob 14:05

 12. samokodela samokodela pravi:

  Naj dodam da ima okoli 10 komadov, ki so res dobri!

  29.09.2013 ob 20:23

Komentiraj

Za pisanje komentarjev morate biti prijavljeni.