27.02.2014

Zaljubljenost

Objavljeno v Družbena kritika avtor samokodela

Res je, da zaljubljenost pri nezrelem in nespametnem najstniku, pa tudi odraslem, lahko pomeni marsikaj! Če nek človek nima ničesar urejenega ne na intelektualnem, ne na karakternem področju in sploh ne ve kaj v življenju hoče, potem bo tudi iskanje partnerja zmedeno!

Problem so tudi idealizirane predstave, ki so seveda lahko še dodatno problematične prav v primeru vsesplošne zmedenosti in nespametnosti neke osebe! Lahko pa je oseba razmeroma urejena, ampak preprosto projicira in pričakuje neke lastnosti brez vnaprejšnje preveritve!

Gotovo pa da je zaljubljenost lahko nekaj čisto zrelega in jo doživljajo tudi odrasli ljudje, ki so povsem zreli in pametni in vse skupaj pač pomeni, da nam na osnovi nekaj znanih lastnosti in druženja, postane neka oseba zelo všeč in potem jo spoznavamo naprej, če dobimo priložnost in če nam ni dovolj všeč ali ni dovolj interesa z druge strani, gremo dalje!

Je pa možno, da neka oseba, ki je bila povsem zrela(pa čeprav nihče nikoli ni povsem zrel) in pametna že v najstniških letih, na osnovi naivnosti in čustvene vznesenosti naredi napako in izbere nepravo osebo, vendar pa če je tak najstnik res pameten, bo gotovo le upal na neke lastnosti, ne pa jih kar projiciral, kakor da so zagotovo tam v osebi, v katero je zaljubljen, oseba v katero je zaljubljen, pa je lahko tudi dovolj manipulativna in pretenciozna(se recimo dela tiho in sramežljivo ko je v bližini, v resnici pa nima kaj pametnega povedati in tukaj fant upa na podobnost, ker je sam bolj tih), da celo pametnega najstnika nekaj časa zavaja! Tukaj bi bilo zmotno govoriti o nezrelosti, ampak le o naivnosti in močnih čustvih, ki temeljijo na telesni privlačnosti(ki je v rani mladosti zelo močna) in pretiranem upu glede osebnosti in tak človek z leti seveda tudi pridobi nekaj zrelosti, a predvsem se nauči prepoznavati takšne osebe, ki si jih v bistvu nikoli ni želel, vse življenje pa se lahko človek zaljublja!

Zaljubljenost tako gotovo ni nujno zgolj neka nezrela projekcija nezrelih ljudi, ampak je lahko tudi močna privlačnost na osnovi še ne povsem znanih lastnosti in lahko preraste v kakovostno zvezo, kjer med partnerjema vsekakor mora biti dovolj podobnosti in razumevanja, so pa vsekakor tudi razlike in kdaj kakšni problemi !

  • Share/Bookmark
 
Objavo lahko komentiraš, ali pa s svojega bloga pustiš trackback. RSS 2.0

Komentiraj

Za pisanje komentarjev morate biti prijavljeni.