25.03.2014

Članek Jizaha na portalu Odzven

Objavljeno v Družbena kritika, Glasba avtor samokodela

Moj odziv na članek Jizaha, na glasbenem portalu Odzven:

http://www.sigic.si/odzven/planet-starcev

Problem je predvsem v vsesplošnem upadanju kvalitete glasbe, ki se najbolj pozna pri mladih izvajalcih! Sledenje trenutnim evropskim zvokom, še zdaleč ni zagotovilo kvalitete in uspehi v tujini so nekaj, kar ni resneje uspelo še nikomur in spet še zdaleč ne pomeni nujno kvalitetne glasbe! Izvajalci izpred mnogih desetletij, ki so bili zelo kvalitetni, kar se da do neke mere objektivno reči, niso dosegli uspehov že zaradi slovenskega jezika, potem pa še vseh vzvodov, ki morajo biti v osnovi vzpostavljeni! Mislim da pametni starejši izvajalci, nimajo nič proti uspehu mladih in jim tudi pomagajo. Problem pa je, da je za sodobnost značilen instant uspeh, preko talent šovov, kjer ni važna resnična kvaliteta in avtorstvo, ampak le trenuten šok, z razmeroma kvalitetnim vokalom! Iz tega večinoma ne more nastati nič dolgoročnega in če k temu prištejemo še vsesplošno krizo vrednot in umetnosti, potem dokaj težko pričakujemo kvaliteto mladih generacij, kaj šele kvalitetni uspeh v tujini! Kopiranje zvokov za trenutni uspeh, pa res ni nekaj, kar bi si naj želeli!

Problem je seveda tudi v medijih in vseplošnem kulturnem zatonu in nepodpori, a najbolj je problem v zatonu kvalitetnega človeka, šele potem pride na vrsto dejstvo, da kvaliteta ostaja v ozadju iz sekundarnih razlogov! V preteklosti je bilo več kvalitetnih mladih zvezd, a tudi takrat se je našlo precej cenenega kiča, ki je včasih sledil prav poceni tujim smernicam! Na področju oddaj RTV-ja, gre sicer na boljše, ampak ni še to to! Eurosong in Slovenska popevka , zmeraj postrežeta tudi s kakšno dobro pesmijo, pa čeprav so tukaj redko sami pevci tudi avtorji! Podobno je žal na talent šovih, ki so glavni način odkrivanja talentov in potem logično, da imamo v zadnjih letih tako malo novih kvalitetnih avtorjev! Za njih je žal premalo prostora! Ampak če pogledamo oddajo Točka, je tam sicer precej starih bendov, ampak nekaj je tudi novega in tako zelo veliko novega, pa vendarle tudi v preteklosti ni bilo in zmeraj je bilo težko naredit kvaliteten hit, ki vseh pogledih ostane za vedno! Danes je to še toliko težje!

Zvok ki se v tujini za nekaj časa prime, je kot rečeno lahko marsikaj, kar ni vredno kopirati! Z novinarji je problem ja, mnogi se premalo spoznajo, ampak obstajajo pa tudi dobri, ki so mlajši in se morda sicer pojavljajo predvsem na netu, ampak so! Glede zadnjih desetih let, pa smo vendarle imeli Neisho in Omarja, ki sta bila večinoma več kot dobra in vsekakor Gala Gjurina in nekatere manj znane glasbenike! Gal je tudi dober primer pomoči manj znanim! Je tudi izjemen avtor, pevec, instrumentalist, Jizah ga pa niti ne omeni! Mediji Gjurina podpirajo in vse bolje mu gre! Ne pozabimo da je tudi kdo iz talent show-ov izdal album in naredil kaj zelo kvalitetnega(Nina Pušlar, ki sicer ne piše sama komadov, v projektu Papir pa Maja Keuc, ki ima tudi svoje komade)!

Novi kvalitetni obrazi se tako vendarle pojavljajo, kljub vse večji moralni in umetniški krizi! Morda je bolje, da jih ne pošiljamo k producentom v tujino, razen če bodo na nivoju producentov, ki so sodelovali recimo s Šifrerjem! Biti soliden v evropskem merilu, spet lahko pomeni marsikaj, lahko pomeni nastopanje po luknjah, z nekim poceni underground bandom, ki ne opraviči niti ideje resničnega aktivizma, kaj šele muzikaličnosti! Obstajajo pa ljudje, ki vejo, kaj pomeni glasba z dobro idejo, besedilom, muzikaličnostjo in dovolj je izjemnih glasbenikov v Sloveniji, ki lahko gradijo kvalitetno, na svojem znanju, muzikaličnosti in poznavanju glasbe sveta! Seveda pa bi bilo super, če bi jih bilo še več! A pisanje tovrstnih reči undergroundovca Jizaha, ki ne bo nikoli priznal, da je sploh mogoče zares reči, kaj je zelo dobra glasba in kako se dela in se mu recimo tudi zdijo ljubezenske pesmi nekaj čudnega, je precej nesmiselno! Mainstream in underground je itak prisiljeno predalčkanje, važna je kvaliteta in podpiraje sledenja trendom, ne glede na kvaliteto, samo da se bo šlo na turnejo po Evropi, to ni to, sploh pa od nekoga, ki piše o kvaliteti in se kao izogiba komerciali! Mi imamo dobre producente, treba je le prepoznati dobro osnovo benda in narediti kar je treba!

Dan D pa so še en primer izvajalca, ki je zadnjih deset let v ospredju s kvaliteto! Glede časa, ki ga nekdo potrebuje, pa lahko zdaj vsekakor traja dlje, a tudi pred desetletji se je dogajalo, da so nekateri odlični potrebovali dolgo, sploh če štejemo od samih začetkov! Tako pridemo do zaključka, da je pravzaprav približno tako kot zmeraj, če seveda odštejemo vsesplošno krizo, ki stvari bistveno spremeni! Glede teh na koncu Jizahovega zapisa omenjenih mladih, progresivnih in alternativnih izvajalcev, pa gre za precejšnjo nakladancijo, ker pri marsikaterem hitro ugotovimo, da nima kaj ponuditi in z razlogom igra vsako leto enkrat v neki pokozlani alter luknji in potem ga Jizah pofotka, ali pa naredi kar selfie, ker je pisal o sebi!

  • Share/Bookmark
 
Objavo lahko komentiraš, ali pa s svojega bloga pustiš trackback. RSS 2.0

Komentiraj

Za pisanje komentarjev morate biti prijavljeni.