6.07.2014

Nagrada Aljoši Harlamovu in njegov članek

Objavljeno v Družbena kritika, Poezija in proza avtor samokodela

Najprej objavljam linke, tako na kritiko članka iz internetne strani Airbeletrine, vezanim na neko konkretno temo, kot seveda tudi na članke, ki kritizirajo slovenski literarni prostor nasploh!

http://samokodela.blog.siol.net/2013/06/03/filozofsko-pesniske-nakladancije/

http://samokodela.blog.siol.net/2013/08/25/poezija-in-vino/

http://samokodela.blog.siol.net/2013/12/23/moj-komentar-na-clanek-ane-scnabl/

Potem pa podajam moj komentar, na enega od člankov Aljoše Harlamova, ki ga sicer zaradi neznanih problemov pri prijavljanju, nisem mogel objaviti na njihovi strani, gre pa za komentar njegovega članka na način, ki hkrati komentira tako literarno sceno, kot tudi njegov pristop k pisanju kolumen, ki naj bi bil tako izjemen, da je pravkar dobil Stritarjevo nagrado! Njegov roman ni bil posebej uspešen in zdaj dela kot literarni teoretik, moj komentar pa pove nekaj tako o njem, kot o literarnem prostoru! Kakršnokoli komentiranje, da to počnem zaradi izključenosti iz literarnega prostora, je nesmiselno, ker prvič dejansko je možno, da sem izključen, ker zadeve ne potekajo anonimno, kot pravi tudi Miha Mazzini, da bi morale potekati in drugič zato, ker je iz umetniškega prostora nemogoče biti izključen, saj lahko knjigo človek zmeraj izda in promovira sam!

Članek:

http://www.airbeletrina.si/clanek/vse-te-slabe-knjige

Moj komentar:

Veliko raje kot vse to, bi videl v članku avtorjeve kriterije, za izbiro dobrih knjig in boljše primere, kot so navedeni primeri iz slabih knjig! Zadeve ki so navedene, so lahko kvečjemu slabe, znotraj nekih problematičnih kontekstov! Je res nujno slaba ideja, da imajo kje še zmeraj preizkuševalca hrane in ali je res čudno, da si gre nekdo, ki je zelo žalosten, kupit čevlje in poleg tega, sploh ni nujno, da si jih je kupil, da bi se tolažil!! Avtor članka, konteksta ne nakaže(dovolj), mi pa mu moramo kar verjeti!? Tako me ta članek ni nič bolj prepričal, da niso tisti, ki izbirajo ‘dobre knjige in nagrade’, pogosto zgolj ljudje, ki so pri državni denarni pipici, izbor pa je pogosto narejen po poznanstvih in osebnih preferencah, ne pa po kvaliteti in zanimanju bralcev, ki so pogosto intelektualci na nivoju in vedo kaj izbirajo! Treba je dodati, da Harlamov zadnje čase precej omenja šarlatanstvo in prazne nebuloze v literaturi, kar omenjam tudi jaz in še marsikdo in zato je toliko bolj pomembno, da poda kriterije in s tem dokaže, da ni tudi sam del tega! Moji kriteriji se odražajo na mojem blogu, v analizah raznih leposlovnih del svetovne klasike, proze in poezije, pa tudi v splošnih razmišljanjih!

  • Share/Bookmark
 
Objavo lahko komentiraš, ali pa s svojega bloga pustiš trackback. RSS 2.0

1 komentar

  1. samokodela samokodela pravi:

    K članku naj dodam, da sam seveda nisem izdal nobenega romana, tako da ne Kresniku nisem sodeloval, kot tudi ne na nobenem razpisu v zadnjih dveh letih! Tudi v glasbi se zelo malo krat prijavim!

    6.07.2014 ob 17:12

Komentiraj

Za pisanje komentarjev morate biti prijavljeni.