25.09.2010

John Bonham(Led Zeppelin)-30. obletnica smrti

Objavljeno v Glasba, Led Zeppelin avtor samokodela

Na današnji dan pred tridesetimi leti, je v rosni starosti 32 let umrl John Bonham, bobnar skupine Led Zeppelin. Po mnenju večine glasbenih kritikov, rock publike in glasbenikov je bil najboljši bobnar v zgodovini (rock) glasbe!! Odlikovala ga je izjemna hitrost, glasnost, a hkrati tudi subtilnost, izjemno hitri trojni udarci na enem(!!) bas bobnu, vrhunske in nikoli dolgočasne bobnarske solaže, ki so včasih trajale tudi pol ure, v njih pa je Bonham počel tako neverjetne stvari, da je to treba preprosto videti in slišati. Imel je izjemno tehniko, njegova najpomembnejša odlika pa je bila, da se nikoli ni posvečal zgolj držanju nekega osnovnega tempa in ritma, ampak je bil del odlično uigrane celote in bi moral biti pravzaprav naveden kot soavtor vsake pesmi skupine Led Zeppelin. Skratka znal je uporabiti svoje bobnarsko znanje tako, da je odbobnal v vsakem delčku vsake pesmi, takorekoč idealne bobnarske ritme, prehode in druge podrobnosti, tako da je vrhunsko podkrepil vsako pesem. Imel je tudi zelo prepoznaven zvok.

Rodil se je 31. maja 1948 v Redditchu v Worcestershiru in že kot majhen otrok je igral ritme na kuhinjske posode, pri desetih je dobil prvi snare boben, pri petnajstih pa celoten bobnarski set. Igral je pri različnih lokalnih bandih, v šolskem poročilu pa so mu zapisali, da bo postal ali hišnik ali pa milijonar, kar pomeni, da so najbrž slutili, kako izjemen bobnar je bil že takrat, hkrati pa so videli, da nasploh v šoli ne sodeluje! Denarja je bilo od glasbe malo, zato je delal razna fizična dela, tako je naprimer pomagal očetu pri tapetarskih delih, delal pa je tudi težka fizična dela, čemur gre morda pripisati razlog za njegovo glasno igranje bobnov, saj je imel v rokah veliko moči, čeprav je znal tudi odlično uglasiti svoje bobne, da je dobil maksimalno glasnost, kar je bilo takrat po besedah Page-a redkost! V skupini Crawling King Snakes, je prvič igral z mladim Robertom Plantom, vednar je skupina kmalu nehala delovati. Plant in Bonham sta ostala v stiku in čez nekaj časa sta spet igrala v isti skupini po imenu Band of Joy! Tudi ta skupina je zapadla v neuspeh in Bonham ter Plant sta bila tako revna, da sta kradla ljudem mleko izpred vrat in bencin iz avtomobilov. Bonham se je odločil zapustiti skupino, kar Plantu ni bilo všeč, saj je potreboval dobrega bobnarja, a Bonham je dobil priložnost v skupini Tima Rosea, kamor je pač moral oditi s trebuhom za kruhom.

Kmalu zatem je Jimmy Page vzel Planta za vokalista Zeppelinov in predstavil Plantu svojega bobnarja. Plant je takoj rekel, da ta bobnar ni dovolj dober in da morajo na vsak način dobiti bobnarja iz skupine Tima Rosea. Poslati so morali štirideset telegramov, da si je Bonham premislil, saj je takrat končno imel vsaj minimalni in stalni dohodek. Na koncu se je le pridružil Zeppelinom, vendar je zahteval dodatnih 25 funtov plačila na teden.To zveni zelo smešno, glede na to, da je kasneje postal milijonar!!

Vse ostalo je zgodovina!!! Bonham je vse od prvega albuma znal vrhunsko podkrepiti Pageve kompozicije, z precizno močjo, z basistom Jonesom sta imela takorekoč telepatsko povezanost, saj se je njuno igranje skoraj čudežno povezavalo. Bonham pa se je odzival celo na vokal, v živih improvizacijah še vedno ostaja neprekošen, sploh pa v svojih včasih več kot polurnih solažah. Solaže so se začenjale z zapletenimi ritmi, ki jih je Bonham odigral z najdebelejšimi palicami na trgu, ki jih je imenoval ”drevesna debla”, potem je nadaljeval z igranjem z rokami(nekoč je izjavil, da ga pri tem roke niso bolele, bolele so ga šele po tem). Na koncu pa je igral še na timpani bobne in solo zaključil s spektakularno kombinacijo udarcev, ki jih lahko imenujemo le motorični čudež, ki si ga je treba odledati, kar lahko storite preko linkov, ki jih objavljam pod člankom! Njegov set bobnov ni bil posebej velik. Imel je snare, en bas boben, na katerem je zmogel več, kot večina bobnarjev na dveh, en tom boben, dva talna toma, dva timpani bobna in gong. Skozi obdobja Zeppelinov je menjal več setov, vendar je vedno uporabljal bobne Ludwig.

Njegovi najbolj spektakularni performansi so: Good times bad times, kjer je moč slišati njegovo izjemno hitro desno nogo, ki udarja po pedalu bas bobna, Dazed and confused, kjer igra izjemne in noro divje prehode, Whole lotta love, kjer se spet izkaže s prehodi, drži pa tudi zelo kompleksen funky groove, ki je zelo nekonvencionalen za rock glasbo. Izjemen je tudi v komadu Immigrant song, kjer fantastično podkrepi osnovni riff in v kombinaciji z Jonesovim hitrim igranjem basa ustvari kompleksno ritmično pokrajino!!V komadu Since I’ve been loving you, se izkaže z neverjetno hitrimi in dolgimi prehodi in z izdelanim nameščanjem teh prehodov na prava mesta in prav zanimivo bi bilo slišati pesem z povprečnim bobnarjem, saj bi se takoj slišalo, koliko bolj prazen bi zvenel komad!! Vrhunski komadi kar se Bonhama tiče, so še Rock and roll, When the levee breaks, No quarter, The Rover, In my time of dying(kjer Bonham dobesedno ponori, in ustvarja takšne ritme, prehode in udarce, da nas intenziteta takorekoč sezuje!!). Kashmir pa je lep primer pesmi, kjer se pokaže še ena Bonhamova kvaliteta in sicer zmožnost upoštevanja pravila ”manj je več”. V tej pesmi se je Bonham večino časa držal v ozadju in predvsem držal osnovni ritem, ki pa je zelo prodoren. Izjemen je tudi v pesmi Achilles last stand, kjer spet pokaže kvalitete, prisotne že v komadu In my time of dying! Bonham je sodeloval tudi pri nekaj manjših projektih izven Zeppelinov.

Bonham je imel še brata Michaela, ki je tudi že umrl, sestra Deborah pa je kantavtorica. Bonham se je poročil s Pat Phillips in imel dva otroka, hčerko Zoe in sina Jasona, ki je prav tako bobnar in je tudi igral z Zeppelini leta 2007, na združitvenem koncertu! John Bonham je imel zelo rad svojo družino in je imel na turnejah velikokrat domotožje, potrt pa je bil tudi zaradi kritikov, ki takrat niso marali Zeppelinov, zdaj pa imajo Zeppelini vsa največja in najbolj prestižna priznanja s strani kritikov. Tudi Bonhamovo popivanje lahko deloma pripišemo domotožju in kritikom, ki so jih neargumentirano zabijali, hkrati pa oboževali druge velike rock skupine.

Bonham pa je na turnejah včasih pokazal tudi bolj divjo naravo, ko je naprimer vrgel televizijo v bazen iz hotelskega okna, ko se je s motorjem pripeljal v lobi hotela, imel je zelo veliko dragih avtomobilov, ki jih je oboževal, zelo pomembno mu je bilo tudi, da so bili njegovi bobni vedno čisti, včasih pa je znal biti tudi hudomušen v smislu črnega humorja. Tako mu je Plant leta 1975 pred nekim koncertom, ko je bil precej hripav rekel, da ne more na oder, ker nima glasu! Bonham pa je odvrnil: ”Ne sekiraj se, saj si bil itak vedno zanič!” A Plant je povedal, da so se v bandu vedno odlično razumeli in da težave niso nikoli trajale dalj časa, ter da je bil Bonham zelo prijazen in zelo občutljiv človek!

Bonham je posmrtno dobil vsa največja priznanja bobnarskih in glasbenih strokovnjakov in njegovo bobnanje živi naprej, saj je vplival na vse največje rock bobnarje, njegovi idoli pa so bili jazz bobnarji naprimer Gene Krupa in Buddy Rich.

Bonham je umrl zaradi zadušitve z bruhanjem med spanjem, potem ko je cel dan popival in je spil 40 šilčkov vodke. Pokopan je v Rushocku v Worcestershiru, na majhnem pokopališču. Zeppelini so se v času Bonhamove smrti ravno pripravljali na novo turnejo in sledilo je veliko razočaranje in šok, ko je svet izgubil takšno legendo in edina prava odločitev je bila da skupina preneha obstajati, saj je bil Bonham tako zelo unikaten in nezamenljiv!!

John Bonham, hvala da si dal srčni utrip skupini Led Zeppelin!! Živel boš večno v srcih svojih oboževalcev in vseh ljubiteljev vrhunske glasbe!!!

Moby Dick 1973:

YouTube slika preogleda

Moby Dick 1970:

YouTube slika preogleda

Whole lotta love 1970:

YouTube slika preogleda

Rock and roll 1972:

YouTube slika preogleda

In my time of dying-studio:

YouTube slika preogleda

Achilles last stand 1979:

YouTube slika preogleda
 • Share/Bookmark
 
Objavo lahko komentiraš, ali pa s svojega bloga pustiš trackback. RSS 2.0

6 komentarjev

 1. NordStar pravi:

  Hvala za ta zapis.

  25.09.2010 ob 18:14

 2. samokodela samokodela pravi:

  Hvala tudi tebi!! Upam da tudi ti uživaš v poslušanju Zeppelinov in da ti je hudo ker je Bonham umrl!!

  25.09.2010 ob 18:37

 3. NordStar pravi:

  No ja, hej 30 let je tega. Takrat sem imel 20 let, Zeppeline sem poslušal, a smrt Bohnama se me nekako ni dotaknila, je bil preveč nori čas. Smo se ga nalivali in ga srali po Študentu (LJ). Lude glave…

  25.09.2010 ob 21:20

 4. samokodela samokodela pravi:

  Ma ja kul, saj jaz zdaj tudi ne delam tragedije, ampak je pa velika izguba za glasbo! Pa takrat je bil že čas panka, ki je poskušal prikazati klasični rock kot nekaj zastarelega, kar je neumnost,ker se je to dolgoročno izkazalo za večno muziko. Enako pa je neumnost razglašati, da iz obdobja punka ni ostalo nič klasičnega in večnega, he, he.

  Pa nekaj sem še dodal v članek, če te zanima!

  25.09.2010 ob 22:22

 5. Samo Kodela-Rockerska zeppelinifikacija in zappovska kritika » 32.obletnica smrti John-a Bonham-a pravi:

  [...] http://samokodela.blog.siol.net/2010/09/25/john-bonhamled-zeppelin-30-obletnica-smrti/ var a2a_config = a2a_config || {}; a2a_localize = { Share: "Deli", Save: "Shrani", Subscribe: "Naroči se", Email: "E-mail", Bookmark: "Zaznamek", ShowAll: "Prikaži vse", ShowLess: "Prikaži manj", FindServices: "Najdi storitev", FindAnyServiceToAddTo: "Dodaj v vse storitve", PoweredBy: " ", ShareViaEmail: "Deli z drugimi preko e-pošte", SubscribeViaEmail: "Naročanje preko e-pošte", BookmarkInYourBrowser: "V brskalniku dodaj med priljubljene", BookmarkInstructions: "Pritisni Ctrl+D ali ⌘+D za dodatek te strani med priljebljene", AddToYourFavorites: "Dodaj med priljubljene", SendFromWebOrProgram: "Pošlji iz kateregakoli email naslova ali programa za pošiljanje elektronske pošte", EmailProgram: "E-mail program" }; a2a_config.linkname="32.obletnica smrti John-a Bonham-a"; a2a_config.linkurl="http://samokodela.blog.siol.net/2012/09/25/32-obletnica-smrti-john-a-bonham-a/"; a2a_config.no_3p="false";   Objavo lahko komentiraš, ali pa s svojega bloga pustiš trackback. RSS 2.0 [...]

  25.09.2012 ob 12:19

 6. Samo Kodela-Rockerska zeppelinifikacija in zappovska kritika » Vse najboljše John Bonham pravi:

  [...] http://samokodela.blog.siol.net/2010/09/25/john-bonhamled-zeppelin-30-obletnica-smrti/ var a2a_config = a2a_config || {}; a2a_localize = { Share: "Deli", Save: "Shrani", Subscribe: "Naroči se", Email: "E-mail", Bookmark: "Zaznamek", ShowAll: "Prikaži vse", ShowLess: "Prikaži manj", FindServices: "Najdi storitev", FindAnyServiceToAddTo: "Dodaj v vse storitve", PoweredBy: " ", ShareViaEmail: "Deli z drugimi preko e-pošte", SubscribeViaEmail: "Naročanje preko e-pošte", BookmarkInYourBrowser: "V brskalniku dodaj med priljubljene", BookmarkInstructions: "Pritisni Ctrl+D ali ⌘+D za dodatek te strani med priljebljene", AddToYourFavorites: "Dodaj med priljubljene", SendFromWebOrProgram: "Pošlji iz kateregakoli email naslova ali programa za pošiljanje elektronske pošte", EmailProgram: "E-mail program" }; a2a_config.linkname="Vse najboljše John Bonham"; a2a_config.linkurl="http://samokodela.blog.siol.net/2014/05/31/vse-najboljse-john-bonham/"; a2a_config.no_3p="false";   Objavo lahko komentiraš, ali pa s svojega bloga pustiš trackback. RSS 2.0 [...]

  31.05.2014 ob 08:58

Komentiraj

Za pisanje komentarjev morate biti prijavljeni.