20.05.2014

Tožba zaradi Stairway to heaven

Objavljeno v Glasba, Led Zeppelin avtor samokodela

Skupina Spirit, pripravlja tožbo zaradi domnevne uporabe njihovega komada Taurus iz leta 1968, za uvod komada Stairway to heaven! Fani komad že dolgo poznamo in ni posebej podoben! Poleg tega je v Stairway bilo treba napisati še mnoge druge vrhunske kitarske sekcije, besedilo, vokalno melodijo iz štirih delov, v skladbi je tudi kratek refren, so bas, bobni, frulice, klaviature in bas pedali! Po zakonodaji, se da tožiti le tri leta po izidu, zato bo Spirit najbrž poskušal prikazati nove remastered izdaje, ki izidejo letos, kot novo izdajo! Dvomim da jim bo uspelo, saj jo bili takšni padajoči arpegi uporabljeni že mnogo krat, med drugim tudi v komadu Cry me a river Davy Graham-a, iz leta 1959, ki je mnogo bolj podobna Stairway to heaven, kot Taurus! To je skoraj gotovo tudi razlog, da so bili Spirit tako dolgo tiho, saj so skoraj zagotovo skopirali Graham-a! Vsi trije komadi so spodaj! Ne smemo tudi pozabiti, koliko povsem originalnih, izjemnih skladb so napisali Zeppelini, kjer ni nobenih dvomov! Treba je seveda tudi poudariti, da glasba pač ne nastaja v vakuumu in da vsak glasbenik vzame kaj od prej!

DODATEK(22.5.2014):

Kar se tiče ostalih komadov, jih je le nekaj, na prvi dveh albumih in večinoma je tako, kot dejansko je, da ni nihče tožil, ker gre le za drobne delčke starih komadov, pri štirih komadih pa je malo večji problem! Pri dveh še vedno ni kaj dosti za rečt, Whole lotta love pa ima originalno glasbo, melodija in besedilo pa spominjata na star blues komad, Dazed and confused, pa ima zelo podoben rif, melodijo in besedilo! Ampak komad ima še mnoge druge sekcije in se je v živo zelo razvil, tako da ta folk ki teži, je bil očitno zelo slabe volje!

Stairway to heaven:

YouTube slika preogleda

Spirit, Taurus:

YouTube slika preogleda

Davy Graham, Cry me a river:

YouTube slika preogleda

Še pomemben video fana, ki postreže z dodatnimi pesmimi podobnimi Stairway to heaven, kar dokazuje le to, da so si mnoge pesmi pač malo podobne in s tem zagovarja Stairway to heaven:

YouTube slika preogleda
  • Share/Bookmark
 
Objavo lahko komentiraš, ali pa s svojega bloga pustiš trackback. RSS 2.0

1 komentar

  1. Samo Kodela-Rockerska zeppelinifikacija in zappovska kritika » Led Zeppelin in kraja komadov pravi:

    [...] http://samokodela.blog.siol.net/2014/05/20/tozba-zaradi-stairway-to-heaven/ [...]

    22.05.2014 ob 10:47

Komentiraj

Za pisanje komentarjev morate biti prijavljeni.