21.05.2014

Trpljenje

Objavljeno v Družbena kritika avtor samokodela

V življenju sem precej trpel in vendarle se mi trpljenje ne zdi ravno absolutno slabo, saj v nekem smislu morda celo malo popestri življenje, oziroma skozi kontrast, še malo olepša lepe trenutke! Vendarle pa opažam, da nekateri ljudje, doživljajo trpljenje skoraj kot vrednoto in v zelo preprostih, kot tudi v zelo kompleksnih družbenih kontekstih, to zagotovo ni dobro, vsaj s tega vidika ne, da trpljenje kot vrednota, gotovo tudi povzroča vedenje ljudi, ki dodatno ustvarja trpljenje, ne pa morda zgolj omogoča lažje življenju ob trpljenju! Mislim da trpljenje kot vrednota, ni ideja, ki bi pripomogla k humanističnemu razvoju sveta! Glede na to, koliko trpljenja je v zgodovini bilo in glede na to, da se pojavlja tudi v verstvih, je po svoje razumljivo, da se ta ideja pojavlja na tak način! Toda čeprav ne moremo zanikati določenih pozitivnih učinkov nekaterih verstev in osebnosti v njih, pa je poudarjanje trpljenja kot vrednote, zgrešeno!Trpljenje bi se zmeraj moralo omenjati, le kot stranski produkt nekega dobrega dejanja, ne pa kot pomembno osnovo!

 • Share/Bookmark
 
Objavo lahko komentiraš, ali pa s svojega bloga pustiš trackback. RSS 2.0

2 komentarjev

 1. stricmarc pravi:

  Saj trpljenje nikjer ni vrednota. Za reveže je tolažba, da je samo trpljenje lažje. Verstva pa so poveličevala le tisto trpljenje, ki je nastalo zaradi borbe za samo religijo V tem primeru se govori o mučencih.

  21.05.2014 ob 19:47

 2. samokodela samokodela pravi:

  Marsikdo se obnaša, kot da je trpljenje vrednota! Kakor da s tem izkazuje neko vrlino, da trpiš in si potem po možnosti trpljenje tudi sam pripelješ nase, če ne drugega s slabim in tečnim počutjem, za katerega si je marsikdo sam kriv!

  Pri mučencih pa je pomembno tisto, za kar so se borili, če so se za kaj pametnega, trpljenja ne gre poudarjati, kot pomemben del tega, to so jim naredili drugi! Gre sicer za odraz njihove vere, ki je niso hoteli opustiti, ampak to pri ljudeh povzroča občudovanje trpljenja, samega po sebi!

  21.05.2014 ob 20:37

Komentiraj

Za pisanje komentarjev morate biti prijavljeni.